Erre figyelj, ha bolti és nem házi mogyoróvajjal sütsz-főzöl

A mogyoróvaj már egyre gyakrabban megforduló alapanyag a magyar konyhákban is, így nem árt, ha jobban megismerkedünk vele. Nézzük meg például, miben térnek el a bolti változatok a házilag készített krémtől.

Mindegy, hogy a mogyorószószos ázsiai tészták vagy az amerikai lekváros édességek miatt, de egyre több háztartásban visszatérő vendég a mogyoróvaj. Egyesek a boltban vásárolják, készen, míg mások a házi elkészítés mellett döntenek. Most azonban nem azért vagyunk itt, hogy ezek közé relációs jelet tegyünk – egyszerűen csak a bolti magkrém viselkedését fogjuk megvizsgálni. Egészen pontosan azt, hogy miben más a bolti mogyoróvaj, mint a házi.

Erre figyelj, ha bolti és nem házi mogyoróvajjal sütsz-főzöl

Miért éri meg házi mogyoróvajat készíteni?

A legtöbben azért választják a házi mogyoróvajat, mert az otthoni elkészítéssel szeretnék kontrollálni, hogy milyen alapanyagok kerülnek a krémbe – hiszen a legegyszerűbb vaj tényleg állhat 100% földimogyoróból.

Tényleg ez a házi recept legnagyobb előnye: nincs se pálmaolaj, se édesítőszer, csak színtiszta olajos mag.

A bolti mogyoróvaj cukrosabb

Annak ellenére, hogy a mogyoróvaj nem olyan „édes” jellegű magkrém, mint mondjuk a Nutella, egyes gyártók mégis cukrot vagy édesítőszert adnak hozzá, feltehetően a fogyasztói élmény javítása érdekében.

Ez összességében nem okoz akkora zavart, tehát teszi édessé a sós ételeinket, azonban táplálkozás-egészségügyi szempontból nyilván nem a legjobb, hogy egy olyan termékkel is plusz cukrot viszünk be a szervezetünkbe, amivel alapvetően nem kéne.

Sűrűbb állagú a mogyoróvaj

Egy 100%-ban olajos magból készített mogyoróvaj állagát a benne lévő természetes zsírok kontrollálják: ha hűtőbe tesszük, megdermed, szobahőmérsékleten felenged, melegítés hatására pedig szinte folyóssá válik.

Ezzel szemben a bolti termékekben gyakran szerepel valamilyen stabilizátor vagy állagjavító, ami épp az ilyen jellegű ingadozásokat kiküszöbölje. Ami egyrészről azt jelenti, hogy több folyadék hozzáadásával tudunk majd belőle szószt, mártást keverni, azonban krémes desszertekben, süteményekben stabilabban fog viselkedni.

Mellékíze lehet a mogyoróvajnak

A sok hozzáadott kiegészítő miatt sajnos előfordulhat, hogy a bolti mogyoróvajnak (főleg az alacsonyabb minőségűeknek) valamilyen mellékíze lesz, ami hatással lehet akár az egész étel vagy sütemény aromájára és élvezeti értékére.

Persze a házi verziónál is érdemes vigyázni: a nem megfelelő körülmények közt tárolt földimogyoró is felvehet furcsa ízeket, de akár avassá is válhat – így a belőle készített krém sem lesz az igazi.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek várnak rád:

Címlapról ajánljuk

További cikkek