4 hiba, amit ne kövess el, ha a pulton tartod a vajat

Ha te is a konyapulton tartod a vajat, akkor fogadd meg Napi Tippünk tanácsait, és mindenképp kerüld el ezt a 4 hibát.

Korábban már írtunk róla, hogy lehet-e a konyhapulton tárolni a vajat: a végső ítélet szerint nem követsz el égbekiáltó bűnt az élelmiszerbiztonság istene ellen, ha így teszel, viszont nem mindegy, hogyan hagyod kint a pulton a vajat. Ha jót akarsz magadnak és a vajnak, ezt a 4 hibát semmiképp se kövesd el.

A rossz típusú vajat hagyod kint

Az rendben van, ha csak néhány órára hagyod kinn a pulton a sótlan vajat, mondjuk amikor sütni akarsz vele, de ha bármilyen vajat hosszabb időre szobahőmérsékleten hagysz kint, legyen a sózott fajta. A sózott vajban lévő só ugyanis extra védelmet nyújt a baktériumok elszaporodásával szemben.

4 hiba, amit ne kövess el, ha a pulton tartod a vajat

Rossz tárolóedényben tárolod

A fénynek és a levegőnek való kitettség a két fő oka annak, hogy a vaj megromlik, ami azt jelenti, hogy érdemes megválogatni, hogy milyen edényben tárolod a vajat szobahőmérsékleten.

Semmiképp se csak abban a csomagolásban hagyd kint, mint amiben megvetted, de az sem jó, ha egy tányérra teszed, és lecelofánozod.

A fentiek értelmében a legjobb, ha olyan edényt választasz, ami távol tartja a fényt és a levegőt. Például a jól bevált találmány, a vajharang egyszerre praktikus és dekoratív választás. Ezekben az edényekben a vajat egy vízbe merített kis edényben tartják, amely légmentesen zár, és garantálja, hogy hosszabb ideig friss marad a vaj.

Nagyon meleg konyhában hagyod

A körülményeket is figyelembe kell venni, amikor kint hagyod a vajat a konyhapulton. Ha épp kánikula van, esetleg nagyon aktívan fűtesz, akkor egyszerűen túl meleg lehet a konyhád ahhoz, hogy a vajat kint hagyd a pulton. Ha a konyhádban a hőmérséklet tartósan és jelentősen meghaladja a 20°C fokot, akkor jobban jársz, ha a vajat a hűtőben tárolod.

Túl sokat tartasz egyszerre kint

A hivatalos ajánlások szerint a vajat szobahőmérsékleten csak egy-két napig szabad kint hagyni.

Ha azonban a fentieket betartod, akár két hétig is friss maradhat. Ezért érdemes odafigyelni, hogy mekkora mennyiséget fogsz elfogyasztani ez idő alatt.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a vajad fogyasztható-e, egyszerűen szagold meg. Ha avas, akkor egészen biztosan rossz szaga lesz, és ha elég merész vagy, és megkóstolod, és kellemetlenül savanykás ízt tapasztalsz, akkor már szintén nem fagyasztható a vaj.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Fogadd meg alábbi konyhai tanácsainkat is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...