Vadássz medvehagymára!

Százféleképpen felhasználható, nagyon egészséges! Friss, harmatos mivoltában alig egy hónapig élvezhetjük, úgyhogy legyünk résen, ha megjelenik, minden pillanatot használjunk ki, amit Őmedvehagymaságával tölthetünk!

Nem, ne értsetek félre, nem akarok senkit arra buzdítani, hogy dobjon el mindent, ragadjon kaszát-kapát, és vegye célba a legközelebb eső medvehagyma-mezőt! Csak finoman, módjával, különben úgy járunk, mint nyugati szomszédaink Európa azon részén ugyanis kénytelenek voltak védetté nyilvánítani a medvehagymát, mivel a lelkes gyűjtők addig ostromolták a medvehagyma-lelőhelyeket, hogy végül veszélyeztetni kezdték az állományt. Mi még szerencsére nem tartunk itt, a védett területeken kívül bárki hozzáférhet az isteni levélkékhez.

Hogy mire ez a nagy felhajtás?

Hát kérem.A medvehagyma jótékony hatással van az emésztésre, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a keringést, gyakori fogyasztásával pedig számos szív- és érrendszeri betegséget is megelőzhetünk. Ha borogatásként, bőrre használjuk, eredményesen csökkentheti néhány gombás fertőzés tünetét.

Milyen formában fogyaszuk?

Javasolnám krémlevesként, pestóként, salátába, pogácsába, körözöttnek, tésztára feltétnek, húsok mellé köretnek, főzeléknek, rizottónak, rántottába, készülhet belőle quiche vagy pite. Ha netán kedvet kaptunk, hogy ezt a sok finomságot végigkóstoljuk, akkor irány a legközelebbi medvehagyma-lelőhely. Pécs környékiek előnyben, a Mecsek déli lejtőin, Orfű közelében ilyenkor már zöldellnek az erdők a medvehagymától, csakúgy, mint a Zalai-dombságban. Ha pedig nem tudunk csatlakozni a szedd magad mozgalomhoz, a piacokon is szerezhetünk néhány fokhagymaillatú csokrot. De csak finoman! Akárhogy is gyűjtjük, azért gondoljunk arra, hogy jövőre is maradjon!

Ami még fontos: virágzás előtt szedjük, mert addig igazán élvezhető a sok illóolaj miatt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.