Vadássz medvehagymára!

Százféleképpen felhasználható, nagyon egészséges! Friss, harmatos mivoltában alig egy hónapig élvezhetjük, úgyhogy legyünk résen, ha megjelenik, minden pillanatot használjunk ki, amit Őmedvehagymaságával tölthetünk!

Nem, ne értsetek félre, nem akarok senkit arra buzdítani, hogy dobjon el mindent, ragadjon kaszát-kapát, és vegye célba a legközelebb eső medvehagyma-mezőt! Csak finoman, módjával, különben úgy járunk, mint nyugati szomszédaink Európa azon részén ugyanis kénytelenek voltak védetté nyilvánítani a medvehagymát, mivel a lelkes gyűjtők addig ostromolták a medvehagyma-lelőhelyeket, hogy végül veszélyeztetni kezdték az állományt. Mi még szerencsére nem tartunk itt, a védett területeken kívül bárki hozzáférhet az isteni levélkékhez.

Hogy mire ez a nagy felhajtás?

Hát kérem.A medvehagyma jótékony hatással van az emésztésre, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja a keringést, gyakori fogyasztásával pedig számos szív- és érrendszeri betegséget is megelőzhetünk. Ha borogatásként, bőrre használjuk, eredményesen csökkentheti néhány gombás fertőzés tünetét.

Milyen formában fogyaszuk?

Javasolnám krémlevesként, pestóként, salátába, pogácsába, körözöttnek, tésztára feltétnek, húsok mellé köretnek, főzeléknek, rizottónak, rántottába, készülhet belőle quiche vagy pite. Ha netán kedvet kaptunk, hogy ezt a sok finomságot végigkóstoljuk, akkor irány a legközelebbi medvehagyma-lelőhely. Pécs környékiek előnyben, a Mecsek déli lejtőin, Orfű közelében ilyenkor már zöldellnek az erdők a medvehagymától, csakúgy, mint a Zalai-dombságban. Ha pedig nem tudunk csatlakozni a szedd magad mozgalomhoz, a piacokon is szerezhetünk néhány fokhagymaillatú csokrot. De csak finoman! Akárhogy is gyűjtjük, azért gondoljunk arra, hogy jövőre is maradjon!

Ami még fontos: virágzás előtt szedjük, mert addig igazán élvezhető a sok illóolaj miatt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?