Utolsó böjti napok – nagyhét

Ha betartod a húsvét előtti negyvennapos böjti időszakot, tudod, hogy a nagyhét az utolsó próbatétel elé állít. Tarts ki, már nincs sok nagyszombatig, receptjeink segítenek!

Nagyböjt a húsvétot megelőző negyvennapos bűnbánó időszak, mely alatt a hívek megtisztulnak, visszafogják a húsfogyasztást, a nagyhét pedig ennek az időszaknak a záró hete, mely virágvasánaptól egészen nagyszombatig tart. A keresztény mitológia szerint virágvasárnapon, azaz a húsvét előtti vasárnapon vonult be Jézus Jeruzsálembe, a nagyszombat pedig a húsvét előtti szombatot jelöli. A nagyhét alatti nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda, nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat – ezek a napok egészen a középkorig munkaszüneti napként voltak elkönyvelve, majd a XVII. században VII.Orbán pápa ismét munkanappá nyilvánította őket.

Íme, a britek húsvétja >>

Nagyhét alatt a hívek saját otthonukat, portájukat teszik rendbe – az újrakezdés jegyében ekkor történnek a nagytakarítások, az állatok helyének rendbetétele, az istálló tisztítása, s persze a természet megújulásával is kapcsolatba hozható. A vidéki Magyarországon egészen a múlt századik tartották a fönti szokásokat – a szerszámoknak is csillogniuk kellett, az asztalra csupa friss finomság került. A kötelező húsvéti imádságot cédulával kellett igazolnia a ház népének, akik a legszebb ruhájukba öltözve várták a húsvét eljövetelét.

Saláták receptjeit itt találod >>

Mit érdemes enni a nagyhéten, ha szeretnénk egy kicsit tehermentesíteni a szervezetünket? Az biztos, hogy jó ötlet húsvét előtt egy hétig könnyebb fogásokat választani: a tésztaételek segítségünkre lehetnek. Rengeteg zöldséggel variálhatók, ráadásul úgy, hogy nem is fogjuk megérezni a hús hiányát. Pesto készen is kapható, de olívaolaj, fokhagyma, dió és a választott zöldség felhasználásával magunk is könnyen elkészíthetjük turmixgépben. Akinek nagyon hiányzik az állati eredetű fehérje, maradjon a halaknál, legfeljebb a csirkénél, de abból is csak viszonylag keveset. Jöjjenek a főzelékek vagy a spenót-, bulgur- és csicseriborsó-saláta, érdemes tanulni a vegetáriánusoktól a rántott sajt-sült krumpli kombináción túl nemhogy van választék, de azon túl kezdődnek csak az igazán izgalmas vega fogások.

További tésztaételekért kattints ide >>

A Húsvét rovat cikkeit itt találod >>

Pácolj velünk gyorsan bárányt! >>

Hozzászólások

zsuzsa.sulyok

Kedves Országh Kitti! Remélem, nem bánod, ha, kett?, "nosalty"-s, -"ótentikus" - nagyböjtös receptet, "fölelevenítek" ide....-(a szül?helyemr?l, bocs.) -amikr?l, sokáig, azt hittem, hogy, csak Gy?r környékén ismer?sek, de ITT kiderült, hogy nem-nem.... -1.: ---"Ecetes hal recept"---ze(n)terda--- (nagypéntek=rántott hal (ponty) , = "ebb?l kifolyólag", - a fenti recept...-melyet, sokunk szerint, igencsak érdemes kipróbálni, azoknak, akik különleges finomságot szeretnének enni.... 2.:-"K?tés",- "helena26", ---(nálunk Gy?rben: -"csiripiszli"- néven volt ismert) (-ez, egy nagyon régi, érdekes és finom böjti édesség, -viszont, szerintem, ezzel, csak a "nagyon elvetemültek" próbálkozzanak meg...-bocs. -tudom, mivel rendszeresen "böngészem" a blogot, hogy még rengeteg "ótentikus" böjti, és húsvéti ételt lehet találni, a különböz? "tájegységek szerint"... Mindenkit?l elnézést kérek, hogy ilyen, "lokálpatrióta böjtösökkel" untattalak benneteket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek