Utolsó böjti napok – nagyhét

Ha betartod a húsvét előtti negyvennapos böjti időszakot, tudod, hogy a nagyhét az utolsó próbatétel elé állít. Tarts ki, már nincs sok nagyszombatig, receptjeink segítenek!

Nagyböjt a húsvétot megelőző negyvennapos bűnbánó időszak, mely alatt a hívek megtisztulnak, visszafogják a húsfogyasztást, a nagyhét pedig ennek az időszaknak a záró hete, mely virágvasánaptól egészen nagyszombatig tart. A keresztény mitológia szerint virágvasárnapon, azaz a húsvét előtti vasárnapon vonult be Jézus Jeruzsálembe, a nagyszombat pedig a húsvét előtti szombatot jelöli. A nagyhét alatti nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda, nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat – ezek a napok egészen a középkorig munkaszüneti napként voltak elkönyvelve, majd a XVII. században VII.Orbán pápa ismét munkanappá nyilvánította őket.

Íme, a britek húsvétja >>

Nagyhét alatt a hívek saját otthonukat, portájukat teszik rendbe – az újrakezdés jegyében ekkor történnek a nagytakarítások, az állatok helyének rendbetétele, az istálló tisztítása, s persze a természet megújulásával is kapcsolatba hozható. A vidéki Magyarországon egészen a múlt századik tartották a fönti szokásokat – a szerszámoknak is csillogniuk kellett, az asztalra csupa friss finomság került. A kötelező húsvéti imádságot cédulával kellett igazolnia a ház népének, akik a legszebb ruhájukba öltözve várták a húsvét eljövetelét.

Saláták receptjeit itt találod >>

Mit érdemes enni a nagyhéten, ha szeretnénk egy kicsit tehermentesíteni a szervezetünket? Az biztos, hogy jó ötlet húsvét előtt egy hétig könnyebb fogásokat választani: a tésztaételek segítségünkre lehetnek. Rengeteg zöldséggel variálhatók, ráadásul úgy, hogy nem is fogjuk megérezni a hús hiányát. Pesto készen is kapható, de olívaolaj, fokhagyma, dió és a választott zöldség felhasználásával magunk is könnyen elkészíthetjük turmixgépben. Akinek nagyon hiányzik az állati eredetű fehérje, maradjon a halaknál, legfeljebb a csirkénél, de abból is csak viszonylag keveset. Jöjjenek a főzelékek vagy a spenót-, bulgur- és csicseriborsó-saláta, érdemes tanulni a vegetáriánusoktól a rántott sajt-sült krumpli kombináción túl nemhogy van választék, de azon túl kezdődnek csak az igazán izgalmas vega fogások.

További tésztaételekért kattints ide >>

A Húsvét rovat cikkeit itt találod >>

Pácolj velünk gyorsan bárányt! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!