Hal

Hal

Leírás

A hal a gerincesek altörzséhez tartozik, elsődlegesen a vízi gerinces állatok gyűjtőnevévé vált. Néhány olyan élőlénycsoport neve is tartalmazza a hal szót, mely rendszertanilag nem tartozik a halak közé, pl. a puhatestűek közé tartozó tintahal. A hal változó testhőmérsékletű állat, tehát életfolyamatainak sebessége a környező víz hőmérsékletétől függ. A fehérjeanyagcsere végterméke a halaknál 70-80 %-ban ammónia, ennek köszönhetően csökken a hőveszteségűk. Számos halfaj fontos táplálékul szolgál az ember számára. Az ehető halfajok izomzatából készített élelmiszeripari nyersanyagot, félkészterméket vagy készterméket hal néven hagyományosan megkülönböztetik a hústól, amely alatt kifejezetten a madarak és emlősök izomszövetéből és belső szerveiből nyert élelmiszereket értik. Gazdasági szempontból jelentős az ehető,-, valamint a díszhalak halászata.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben, de ha rögtön nem kerül felhasználásra, a megpucolt/ konyhakész halat fagyaszthatjuk is.

100g Hal

fehérjetartalom

20.08 g

zsírtartalom

50001.446 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

78.08 g

Hány kalória

gramm

hal?

Top ásványi anyagok

Foszfor

170 mg

Nátrium

52 mg

Magnézium

27 mg

Kalcium

10 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.162 g

Kolin

42.5 mg

Niacin - B3 vitamin

3.903 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.487 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

20.08 g

Zsír

telített zsírsav

0.585 g

egyszeresen telített zsírsav

0.498 g

többszörösen telített zsírsav

0.363 g

koleszterin

50 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.56 mg

Magnézium

27 mg

Foszfor

170 mg

Nátrium

52 mg

Cink

0.33 mg

Réz

0.075 mg

Mangán

0.037 mg

Szelén

41.8 µg

szénhidrát

víz

78.08 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.041 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.063 mg

Niacin - B3 vitamin

3.903 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.487 mg

Folát

24 µg

Kolin

42.5 mg

E vitamin

0.4 mg

D vitamin

124 µg

K vitamin

1.4 µg

B12 vitamin

1.58 µg

B6 vitamin

0.162 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek