Egyre jobban értjük, mi áll a túlevés mögött

Az evés az élet egyik legnagyobb öröme, a túlevés pedig az élet egyik legnagyobbá váló problémája. Kutatók most megpróbálták megérteni a mögötte húzódó folyamatokat.

2019-ben a Washingtoni Orvosi Egyetem laboratóriumában kutatók felfedezték, hogy elhízott egerekben egyes sejtek aktívvá válnak, és megakadályozzák a telítettségérzetért felelős jelzések célba érkezését, tehát könnyebben túleszik magukat. Most egy fokkal tovább léptek, és az egerek glutamáterg neuronjait vizsgálták meg – írják a Neuron című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Egyre jobban értjük, mi áll a túlevés mögött

A glutamáterg neuronok a hipotalamusz oldalsó területében találhatók, pontosan ott, ahol a motivált viselkedés szabályozódik – ideértve a táplálkozást is. A kutatók felfedezték, hogy ezek az idegsejtek az agy két területével kommunikálnak elsősorban: az egyik az oldalsó habenula, aminek a depresszió kialakulásában van szerepe, a másik pedig a ventrális tegmentális terület, amely a motivációban, a jutalomban és a függőségben játszott szerepéről híres.

A szakértők azt is megfigyelték, hogyan viselkedik a leptin és ghrelin nevű hormon a szervezetben, ami az idegsejteket illeti – ezek az étvágyszabályozásban játszanak szerepet, és korábbi kutatások alapján befolyásolják az agy jutalmazási útvonalát.

A kutatók azt találták, hogy a leptin tompítja a depresszióval összeköthető agyterületre kivetülő neuronok aktivitását, és növeli a motivációban, függőségben és jutalomban szerepet játszó területre kivetülő neuronok aktivitását. A ghrelin pontosan az ellenkezőjét teszi.

A kutatás nagyon érdekes konklúzióra jutott: a szakértők kimutatták, hogy a táplálkozást szabályozó agyi útvonalak legalább részben átfedésben vannak a kábítószer-függőségnél aktivizálódó agyi útvonalakkal. Ez is azt mutatja, hogy a túlevés és az elhízás problémája sokkal összetettebb, mint ahogyan azt gondolnánk.

Az eredmények azért is nagyon fontosak, mert az elhízás mára világméretű problémává nőtte ki magát, Magyarország pedig az Európai Unió élvonalába tartozik ezen a téren.

Forrásunk volt.


Még több a túlevés:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?