Egyre jobban értjük, mi áll a túlevés mögött

Az evés az élet egyik legnagyobb öröme, a túlevés pedig az élet egyik legnagyobbá váló problémája. Kutatók most megpróbálták megérteni a mögötte húzódó folyamatokat.

2019-ben a Washingtoni Orvosi Egyetem laboratóriumában kutatók felfedezték, hogy elhízott egerekben egyes sejtek aktívvá válnak, és megakadályozzák a telítettségérzetért felelős jelzések célba érkezését, tehát könnyebben túleszik magukat. Most egy fokkal tovább léptek, és az egerek glutamáterg neuronjait vizsgálták meg – írják a Neuron című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Egyre jobban értjük, mi áll a túlevés mögött

A glutamáterg neuronok a hipotalamusz oldalsó területében találhatók, pontosan ott, ahol a motivált viselkedés szabályozódik – ideértve a táplálkozást is. A kutatók felfedezték, hogy ezek az idegsejtek az agy két területével kommunikálnak elsősorban: az egyik az oldalsó habenula, aminek a depresszió kialakulásában van szerepe, a másik pedig a ventrális tegmentális terület, amely a motivációban, a jutalomban és a függőségben játszott szerepéről híres.

A szakértők azt is megfigyelték, hogyan viselkedik a leptin és ghrelin nevű hormon a szervezetben, ami az idegsejteket illeti – ezek az étvágyszabályozásban játszanak szerepet, és korábbi kutatások alapján befolyásolják az agy jutalmazási útvonalát.

A kutatók azt találták, hogy a leptin tompítja a depresszióval összeköthető agyterületre kivetülő neuronok aktivitását, és növeli a motivációban, függőségben és jutalomban szerepet játszó területre kivetülő neuronok aktivitását. A ghrelin pontosan az ellenkezőjét teszi.

A kutatás nagyon érdekes konklúzióra jutott: a szakértők kimutatták, hogy a táplálkozást szabályozó agyi útvonalak legalább részben átfedésben vannak a kábítószer-függőségnél aktivizálódó agyi útvonalakkal. Ez is azt mutatja, hogy a túlevés és az elhízás problémája sokkal összetettebb, mint ahogyan azt gondolnánk.

Az eredmények azért is nagyon fontosak, mert az elhízás mára világméretű problémává nőtte ki magát, Magyarország pedig az Európai Unió élvonalába tartozik ezen a téren.

Forrásunk volt.


Még több a túlevés:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.