Így kerüld el a túlevést és a hízást home office idején

Kúsznak fel a kilók home office-ban? Pár trükkel odafigyelhetsz, hogy megelőzd a sok ülőmunkával járó hízást! 

Rengeteg dolgozunk az elmúlt napokban home office-ból, azaz a lakásunk nyújtotta kényelemből. Sokan szeretik, mások ódzkodnak tőle, de egyik legbiztosabb hátránya a potenciális súlynövekedés lehetősége. Pár tippel és fegyelmezettséggel azonban gátat szabhatsz a felkúszó kilóknak, mutatjuk, mi miket próbálunk betartani!

Stressz = evés?

A kialakult járványügyi helyzetben otthon sokkal előbb nyúlsz a frigóhoz, ott van az orrod előtt, jobbára minden finomsággal megpakolva - beleeszel ebbe is, abba is, és hopp, pár héten belül kúsznak fel a fölös kilók. A koronavírus körüli pánik pedig sokunknak ad szorongásra okot, amit a tipikus nasizással vezetünk le, és állandó lelkiismeret-furdalással küzdünk miatta. Rengeteg tanulmány bizonyította, hogy az ember fokozott stressz esetén hajlamos zsírban, cukorban gazdag ételekkel túlenni magát. Ilyenkor muszáj lekötnöd magad valamilyen olyan foglalatossággal, ami örömet okoz és kikapcsol, legyen szó jógáról, a kedvenc sorozatod egy részéről, vagy pár oldalról az aktuális könyvedben, esetleg egy baráti telefonról. Fontos, hogy egészséges, tápanyagban gazdag ételekkel legyen feltöltve a hűtőd, így sokkal kisebb eséllyel kezdesz habzsolásba, vagy tolsz be egy zacskó chipset.

1. Ragaszkodj az irodai étkezési rutinodhoz

Ha az irodában, munkahelyeden 10 körül reggelizel, és délután 2 körül szoktál ebédelni, akkor tartsd magad ehhez a megszokott ritmushoz! Lehetőleg készíts nagyon hasonló ételeket, persze ha van kedved az újdonságok kipróbálásához, főzz új receptekből! Fontos, hogy étkezést ne hagyj ki, mert a következő alkalommal egészen biztosan túl fogod enni magadat.

2. Hidratálj – ha nem vagy szomjas, éhes sem leszel olyan sűrűn

Még mindig nem lehet eleget beszélni a megfelelő folyadékbevitelről, különösen, ha az otthonunkba vagyunk zárva. A legtöbb ember azért is kajálja túl magát, mert valójában nem tudja megkülönböztetni az éhséget a kiszáradástól, holott néha egy jó nagy kancsó víz sokat segítene az éhségérzet enyhítésén. Állíts be kétóránkénti emlékeztetőt, amikor felállsz az asztalodtól, és iszol egy nagy pohár vizet. Jöhetnek cukrozatlan italok is, de alapvetően a folyadékbeviteled nagy részét fedezd vízzel.

+Tipp:

Az otthoni stresszoldó alkoholfogyasztás kellemes tud ugyan lenni, de a kilóknak szintén nem kedvez.

3. Spájzolj be zöldségekből és gyümölcsökből

A friss termésekből (amiket már sok helyről rendelhetsz is, boltba menetel helyett) egyrészt rengeteg finomság készíthető, ma már a saláták sem csak az unalmas paprika-paradicsom-uborka-fejessaláta összeállítások, mutatjuk a recepteket! Másrészt pedig a zöldségekkel és gyümölcsökkel a napi folyadékbeviteledhez is jelentősen hozzájárulsz.

4. Ételt előre!

Ha úszol a leadási határidők és befejezetlen munkák között, akkor ahelyett, hogy gyors snacket keresnél megoldásnak, tanulj a helyzetből, és munkaszünetben gondold végig, mit ennél szívesen, itt az oldalon rengeteg ötletet találsz! Főzz előre, nagyon hálás leszel saját magadnak, és a gyerekek sem ugrálnak majd a nyakadon, hogy mikor lesz már kész az ebéd.

5. Rejtsd el a nasit!

Ha már semmiképpen sem bírod nassolnivaló nélkül az otthoni karantént, akkor legalább ne látható helyen, vagy az asztalodra kihelyezve tárold - kisebb az esélye, hogy befalsz egy csomag sós mogyit, ha nincs folyton a szemed előtt, és nem vagy rá emlékeztetve, hogy milyen finom falatok várhatnánk rád.

6. Mozogj!

Nincs kifogás, és most még életmentő is, hogy mozogjunk, levezessük a stresszt meg a felgyülemlett energiát – ha ügyesek vagyunk, jobb formában hagyhatjuk majd el a lakást, mint mikor beindult a karantén. Tele a net kardióvideókkal, nézzétek ezeket!

Ezeket olvastad már?

via Foxbusiness

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek