Ideges vagy és rögtön a nasisdobozhoz nyúlsz? Az érzelmi túlevés 5+1 oka

Rengetegen vannak, akik kisebb-nagyobb stresszhelyzetre evéssel reagálnak. Most megtudhatod, mi lehet ennek az oka!

Te is rögtön a tábla csokihoz vagy egy dupla adag jutalomvacsihoz nyúlsz, ha felbosszantottak a munkahelyeden, ha rossz jegyet hozott haza a gyerek vagy dugóban ültél órákig?

Igen, ezt hívják érzelmi evésnek.

Érzelmi evés esetén az étel funkciója megváltozik. Míg a tényleges éhség esetén az étel az éhség csillapítását szolgálja, addig a lelki éhségnél a táplálék stresszcsökkentőként, vigasztalásként vagy jutalomként jelenik meg. Egy zacskó chips, egy tucat csokis keksz, vagy egy extra tál tészta csábító és gyors megoldásnak tűnik, ha rosszul érezzük magunkat. De a megkönnyebbülés, a felszabadultság érzete sajnos nem tart sokáig.

Milyen okai lehetnek a lelki túlevésnek?

1. Stressz

Ezt valószínűleg már mindannyian tapasztaltuk, hogy stressz esetén "levezetésként" valami finomsággal kényeztetjük magunkat. E mögött a hormon-háztartásunk áll: a kortizol nevű hormonnak számos létfontosságú szerepe van a stresszhelyzetben, de krónikus, hosszan tartó stressz idején a szervezetben olyan kedvezőtlen hatásai vannak, mint például a nagyon erős vágy a sós, zsíros vagy édes ételek után. Korábban, mikor az élelmiszerek elérhetősége korlátozott volt, akkor ez túlélési stratégiaként jól működött, de a mi korunkban szinte bármikor hozzájuthatunk ételhez, így ez a mechanizmus súlytöbblethez vezethet.

2. A barátok

Barátokkal összejönni egy vacsorára egyrészt jó módszer a stressz-enyhítésre, ezeken az eseményeken azonban a túlevést nehéz elkerülni. Könnyű elvéteni a mértéket, hiszen előttünk az étel, jó hangulat, és mindenki eszik, általában nem is keveset. Előfordul, hogy azért eszünk többet, mert kényelmetlenül, feszengve érezzük magunkat az adott társaságban, vagy akár azért, mert a családtagjaink, barátaink biztatnak több evésre - és könnyebb beleegyezni, mint magyarázkodni, ellentmondani.

3. Gyerekkori szokások

A legtöbbünk emlékei között könnyen fellelhetők azok az élmények, amikor a szüleink, nagyszüleink édességgel jutalmaztak, vigasztaltak. A "nemszeretem" főzelék után beígért süti, a kedvenc ételeink készítése betegség idején, jó bizonyítvány után cukrászda - felnőttkorra a legtöbb embernél érzelmi alapú kapcsolódást vált ki az ételekhez. Ha nem sikerül kifejleszteni más jutalmazó és vigasztaló technikákat, nagy valószínűséggel továbbra is az ételekhez fordulunk támaszért.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

4. Elfojtott érzelmek

A kényelmetlen, kínos érzések nem megélése, hárítása is okozhat túlevést. Párkapcsolatban gyakori, ha valaki nem szeret konfrontálódni, akkor a nyílt kommunikáció, az érzelmek felvállalása helyett elvonul, és esetleg egy tábla csokival “kezeli” a helyzetet. Az evés elterelheti a figyelmet az olyan nemkívánatos érzésekről, mint a düh, félelem, csalódottság, harag vagy megbántottság, és gyakran használjuk is ilyen célokra az evést.

5. Kézre esik

Egy mozgalmas, fárasztó nap után lerogyni a tv elé a kanapéra a kedvenc nasinkkal - gyors és hatékony megoldásnak tűnik a túlhajszoltság miatt kimerült szervezetünk megnyugtatására. De ha rendszeressé válik, akkor sajnos nagyon nehéz megtörni a szokást. Az ilyenkor elfogyasztott ételek általában csak plussz kalóriák, ráadásul képesek vagyunk észrevétlenül eltüntetni több emberes adagokat.

+1. Kihagytad a reggelit

Ha napközben kimarad egy-két étkezés és farkaséhesen ülünk le az ebédhez vagy a vacsorához - biztos, hogy nem leszünk képesek a normál adagunkkal beérni, biztos, hogy túlzásba esünk. Ilyenkor ráadásul jellemzően túl gyorsan is eszünk, a szervezetünknek esélye nincs, hogy jelezze az agyunk felé, hogy elég volt, jóllaktunk.

Mit tehetünk a túlevés elkerülésére?

Elsősorban igyekezzünk kielégíteni az alap fizikai szükségleteinket, aludjunk eleget, rendszeresen, kis mennyiségű ételt fogyasszunk, törekedjünk a napi 3 főétkezés és 2 kisétkezés betartására. Fontos, hogy tudatában legyünk ha hajlamosak vagyunk az érzelmi túlevésre, és tudjuk hogy mik azok az események amelyek kiválthatják ezt bennünk. Segítség lehet a táplálkozási napló vezetése is. Az evés helyett keressünk mást, amivel jutalmazhatjuk magunkat, sokszor nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet egy ez egy nagy bögre tea, egy illatos fürdő, egy jó könyv, vagy séta. Ezek az alternatívák segítenek, de ahhoz hogy a túlevéstől meg tudjunk szabadulni, meg kell tanulnunk elfogadni és kezelni a kellemetlen érzéseket is.

forrás: verywell

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek