5 gyakori hiba és megoldás a tojásfőzés világából

Alig telik el hét anélkül, hogy tojást ennénk. Az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer a nap összes étkezésében részt vehet, különböző elkészítési módszerekkel tehetjük az asztalra. Következzen néhány gyakori hiba, és persze a hőn áhított megoldások.

A tojásfőzés talán az egyik első dolog, amit a legtöbben megtanulunk a konyhában. De kérdés, hogy jól tanuljuk-e meg? Vannak tévhitek, berögzült bakik, amiket akarva-akaratlanul elkövetünk, így a tojásfőzés egyszerű feladata egy borzasztó kálvária lesz. Felejtsük el a sikertelen szétválasztást vagy a száraz rántottát, a lenti tanácsokkal igazi mesterei leszünk a tojásnak.

5 gyakori hiba és megoldás a tojásfőzés világából

Eldobjuk a használható tojásokat

Kívülről nagyon nehéz megállapítani, hogy romlott-e egy tojás, vagy még használható. Persze feltörhetjük, és megszagolhatjuk a belsejét, de ez abban az esetben nem járható út, ha egészben kell megfőznünk.

Végezzük el a lebegőtesztet: helyezzük a tojásokat egy átlátszó tálba vagy pohárba, ami tele van vízzel. A frissességet az alapján tudjuk megállapítani, hogyan viselkedik a tojás a vízben.

A legfrissebb tojás a tál aljára süllyed, a közepesen új függőlegesen áll a vízben, ami pedig a felszínen úszik, az már átlépte a szavatosságát.

A tál szélén törjük fel a héjat

Amikor valamihez fel akarjuk verni a tojást, hajlamosak vagyunk a keverőtál peremén megkocogtatni a héjat, hogy feltörjön. Ez azonban ahhoz vezet, hogy sokkal recésebb lesz a törés, ami könnyen felhasítja a sárgáját.

Ehelyett üssük a tojást a pulthoz, vagy valamilyen más lapos felülethez. Sokkal egyformábban törik majd a héj, valószínűbb lesz, hogy két egyforma felet kapunk belőle, ami a szétválasztást is megkönnyíti.

Túlsütjük a rántottát

A rossz rántottaélmények valószínűleg a menzáról származnak legtöbbünk életében. Száraz, darabos tojáshalmaz, amit abszolút nem élvezet megenni reggelire. Ennek az oka a túlsütés, amit mindenképpen kerüljünk el, ha rántottát készítünk.

A szaftos, lágy, szinte krémes rántotta titka a folyadék. Tojásonként adjunk egy evőkanál tejet, tejszínt vagy vizet a tálhoz, majd jó alaposan keverjük el az egészet. Ne maradjanak benne fehérjecsíkok sem.

Ne sajnáljuk az olajat vagy vajat, azon süssük meg a tojást. Ne kavargassuk vadul, össze-vissza, kívülről befelé irányuló mozdulatokkal hozzunk létre redőket.

Mielőtt teljesen megsülne, vegyük le a lángról: a saját hője fejezi majd be a főzést, így a tányérban pont tökéletesen kész állapotban lesz.

Leragad a tükörtojás

A tükörtojás több szinten is kiábrándíthat minket: leragad, megég, túlsül vagy nyers marad. Ahhoz, hogy mindegyiket elkerülhessük, tartsuk be a következő javaslatokat.

Mindig használjunk tapadásmentes serpenyőt, amit alaposan zsírozzunk ki, teljesen vonja be az olaj. Közepes lángon süssük a tojást, fedő alatt, és tartsuk szemmel: amikor a fehérje már nem nyers, de a sárgája még kicsit lágy, elértük a tökéletes pontot.

Nem akar lejönni a főtt tojás héja

Érdekes, hogy sokkal nehezebb megpucolni azt a főtt tojást, ami friss. Ebben az esetben jobban járunk, ha már kicsit öregebb (mondjuk egy hetes) tojást főzünk meg. Ilyenkor nem fogunk szenvedni a fehérjére ragadó membránnal és héjdarabokkal.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Senkit nem hagyunk egyedül a konyhában:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?