Soha többé nem fogod elrontani a bögrés süteményt, ha így csinálod

Nincs is egyszerűbb a bögrés süteménynél, igaz? Mindent kimérünk, összeöntjük egy tálba, és már mehet is a sütőbe: a lépések nem is lehetnének könnyebbek. Talán a túlzott egyszerűség az oka annak, hogy mégis sokszor elrontjuk.

A bögrés sütemény intézménye egy csodálatos dolog: mérleg és komolyabb számolgatás nélkül tudunk összehozni egy olyan tésztát, amit utána szinte bármivel a sajátunkká tehetünk. Friss gyümölcsök, aszalványok, magvak és csokoládé mind megférnek benne. Sokan ott buknak bele a bögrés süteménybe, hogy nem veszik elég komolyan őket, elnagyolják, és a kész édesség túl száraz, rágós, esetleg sületlen és szalonnás lesz. Mindenre van gyógyír, következzenek a bombabiztos tanácsok.

Soha többé nem fogod elrontani a bögrés süteményt, ha így csinálod

Száraz és nedves hozzávalók külön

Ugyan kevert süteményről van szó, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindent barbár módon egyben kell összekevernünk.

Mint az összes többi süteménytésztánál, itt is sok jót teszünk azzal, ha különválasztjuk a száraz és nedves hozzávalókat.

A lisztet keverjük el a sóval, sütőporral és a fűszerekkel (ha használunk). Egy másik tálba jöhet az olaj és a cukor, amit alaposan keverjünk össze, ezzel egy kevés levegőt habarva bele. Utána egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a vaníliát, végül pedig a joghurtot.

A lisztes keveréket adjuk a nedves hozzávalókhoz, és csak addig keverjük, amíg már nem látszanak benne száraz részek. Ha túlkeverjük, a sütemény kemény lesz.

Lisztezzük be a gyümölcsöt

Egyik nagy hibája a gyümölcsös, bögrés süteményeknek, hogy nem egyenletes benne a szemek vagy darabok eloszlása. Vannak benne teljesen üres piskótarészek, és van, ahol a túl sok gyümölcs miatt nyers marad a tészta.

Könnyen megoldhatjuk a problémát, ha egy kevés liszttel megforgatjuk a gyümölcsöt. Nem kell túl sok, csak amennyit felvesz. Ne aggódjunk, ha kissé nedves lesz a liszt, a lényeg, hogy rajta van a gyümölcsön, és megakadályozza, hogy egyenetlenül terüljön szét a süteményben.

Szórjuk a tetejére, ne keverjük bele

Szintén a gyümölcseloszlás szempontjából fontos a következő lépés: a felvágott, belisztezett gyümölcsöt ne keverjük bele a tésztába, hanem utólag szórjuk a massza tetejére. Ez két dolog miatt történjen így:

1.) Egyrészt nem fogjuk túlkeverni a tésztát, ahogy próbáljuk benne egyenletesen eloszlatni a gyümölcsöt (ez erősebb gluténhoz vezet, amitől pedig rágós lesz a sütemény).

2.) A szórással azt is elérhetjük, hogy a gyümölcs nem egy nagy csoportban kerül a tepsibe: kézzel úgy tehetjük bele, hogy mindenhol ugyanannyi legyen.

Válasszunk megfelelő tepsit

Még az edényválasztás is kritikus lehet: ha nem jó anyagú vagy méretű a tepsi, fenyegethet az egyszerre nyers és égett sütemény veszélye. A túl vastag tészta kívülről túlsül, belül pedig folyós maradhat.

A legjobb egy fémből készült kerek vagy szögletes forma, a nyers tészta pedig maximum a fal feléig érjen (így lesz helye nőni a sütőben, egyenletesen át tud sülni). A fémben jobban sült, mint az üvegben vagy szilikonban, lesz egy enyhe „kérge” is, ami kifejezetten jót tesz a süteménynek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Olvasd el ezeket is, ha érdekelnek a édességek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek