Az ételérzékenységek és -allergiák létezése ma már olyan természetes, hogy az éttermek, menzák többségében kínálnak opciókat az érintetteknek, és talán családtagjaink sem döbbennek meg akkora mértékben, ha közöljük, hogy nem eszünk kenyeret vagy sajtot. Na és mi van akkor, ha egy vendégünk küzd ételérzékenységgel, vagy allergiával? Elengedjük a dolgot, és 'többség dönt' alapon hagyományos finomságokat sütünk, vagy készítünk neki is egy mentes adagot?
Ha utóbbi mellett döntünk, mert vajból van a szívünk, akkor adunk pár ötletet tej- és gluténmentes, sós vendégváró-receptekre, húsvétra!
Gluténmentes sós receptek
A pogácsa alap, ha húsvétról és locsolásról van szó, szóval, ha gluténérzékeny a delikvens, mindenképpen lepjük meg egy tálca mentes pogival, de krékert, pizzát, és persze az ünnepi asztal egyik főszereplőjét, kalácsot is süthetünk sima liszt nélkül!
Ha extrább sós gluténmentes finomságokat sütnél:
A picit egészségesebb opciók is szóba jöhetnek, így kerülhet a túró mellett zabpehely is a ropogtatnivalóba, emellett diétás-magos krékert is süthetünk, sőt, keto nachost is mandulalisztből, mozzarellával, nyammm!
Tejmentes sós vendégvárókat is mutatunk
Ha nem a glutén a gond, hanem a laktóz illetve maga a tejfehérje, akkor válassz a hússal vagy zöldséggel töltött batyu, csavaros leveles vagy a mini pizza közül:
Kelt tésztát is készíthetsz tejmentesen!
Bizony-bizony, nem muszáj bele a tej, próbáljátok ki vegán kalácsunkat, vagy a mini töltött-fonott szépségeket, de barhesz is jöhet! A kelt tészták a húsvét elengedhetetlen szereplői, ne rettentsen el a tejmentesség!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További kreatív ötletek húsvétra: