4+1 ételízesítő, amiről nem is gondolnád, milyen jól illik a csirkemellhez

A csirkemell a húsevők konyháinak talán leggyakoribb vendége, de a sónál és borsnál, esetleg mustárnál, fokhagymánál sokan nem látunk tovább, ha ízesítenénk. Ajánlunk 5 alapanyagot, amire lehet, nem is gondoltál eddig.

A serpenyős vagy sütőben sült csirkeételek legtöbbünk konyhájában beálltak egy-egy adott ízvilágra: só, bors, fokhagyma, esetleg, tejföl, mustár/joghurt kerül leggyakrabban a húsokra, meg talán még némi zöldség a sütőbe a húsdarabok mellé. Pedig van néhány egyáltalán nem drága alapanyag, amivel feldobhatod kedvenc sült csirkemelled:

1.) CITROMHÉJ, CITROMLÉ

A halakhoz hasonlóan a citrom a csirkehúsnak is jól áll ám, de ne bolti citromlére gondoljunk, hanem (ha lehet, kezeletlen), citromra, melynek héjából és levéből is bőven adhatunk a húshoz. Ha nem akarjuk elnyomni ezt a csodás savanykás ízvilágot, amit a citrom nyújt, mellé csak sót és borsot használjunk, esetleg fokhagymát, kakukkfüvet. Rizzsel, könnyed salátával tálaljuk.

2.) SZÓJASZÓSZ

Tudjuk, ez sokatoknál megfordul, de aki nem használja, annak tényleg csak ajánlani tudjuk. Ne gondold túl, és ne vegyítsd a magyaros ízvilággal: készíts belőle pácot! 1-2 evőkanál szójaszószhoz tegyél egy kevés mézet vagy cukrot, pár csepp citromlevet vagy (rizs)ecetet, esetleg friss chilit, reszelt gyömbért, fokhagymát, és ebben süsd ki a húst.

3.) LESTYÁN

Az elhanyagolt zöldfűszer és gyógynövény, amiről talán kevesen tudjuk, hogy a bolti ételízesítők alapját is adja. Ebből következően kitűnő és intenzív ízfokozója lehet frissen vagy szárítva egy csirkemelles fogásnak is - teheted egy mustáros-tejfölös raguba is, de fokhagymával, hagymával, további zöldfűszerrel, olajon átsütött hússzeletekhez is remek - dobj a serpenyőbe pár szelet paradicsomot is! (Ja, és húslevesben is szuper!)

4.) BORSIKAFŰ (alias csombor)

Szintén mostohagyerek, bár Erdélyben igen gyakori kísérője a hagyományos, főként káposztás fogásoknak, leveseknek. Talán nem sokan tudják, de az emésztőrendszernek is könnyebb, ha fekete bors helyett őt használjuk. Mindenbe mehet, amibe borsot használnánk, azonban arra számítsunk, hogy az ételnek lesz tőle egy enyhe, "zöldfűszeres mellékíze" is.

Borsikafű

+1.) MAJONÉZ

Ha pedig kirántanád a csirkét, egy plusz adalékanyagtól sokkal lédúsabbá, szaftosabbá, omlósabbá varázsolhatod, ez pedig nem más, mint a majonéz! Panírozásnál a húst tojással elkevert majonézbe forgatjuk, aztán kerül rájuk a zsemlemorzsa, végül mehet a tepsire, némi olajsprickolás, és sütés! Isteni. Erről itt írtunk korábban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több csirkés cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek