A teázás klasszikus napi rutinnak számít számos kultúrában. Ám ennél jóval több is lehet: a tea olyan hasznos tápanyagokat tartalmaz, amelyek jótékonyan hathatnak a szívre, az agyra, az emésztésre, sőt, még a vércukorszint szabályozására is. Nézzük, mi mindenre van hatással a napi néhány csésze tea!
1. Támogatja a szív egészségét
A rendszeres teafogyasztás összefüggésbe hozható a vérnyomás, az LDL (az úgynevezett „rossz”) koleszterin és a triglicerid szintjének csökkenésével – ezek mind olyan értékek, amelyek szorosan kapcsolódnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatához. A zöld tea különösen gazdag EGCG nevű polifenolban, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Három csésze zöld tea naponta akár 26%-kal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát.
A fekete tea is tartalmaz flavonoidokat, amelyek segíthetnek az erek ellazításában, így hozzájárulhatnak a vérnyomás csökkentéséhez. Emellett a hibiszkusztea is ígéretesnek tűnik, mivel antioxidánsai, például az antociánok, szintén segíthetnek a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásában.
2. Serkenti az agyműködést
A tea koffeintartalma – főként a zöld, fekete és oolong teák esetében – hozzájárulhat a jobb koncentrációhoz, éberséghez és szellemi teljesítőképességhez. Emellett a teában található L-theanin nevű aminosav nyugtató hatással bír: segíthet a stressz oldásában, miközben éberek maradunk.
A koffein és az L-theanin kombinációja különösen hasznos lehet a figyelem, a memória és a fókusz javításában, mivel segít elkerülni az agyi túlpörgést. A zöld tea antioxidánsai pedig hosszabb távon is védelmet nyújthatnak az agysejteknek, lassítva ezzel a kognitív hanyatlást.
3. Jót tesz a bélflórának
A tea polifenoljai nemcsak a sejteket védik, hanem a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat is táplálják. Ezek az anyagok elősegítik az olyan hasznos mikrobák szaporodását, amelyek hozzájárulnak a jobb emésztéshez és az egészséges anyagcseréhez.
A tea csökkentheti a gyulladásos folyamatokat előidéző baktériumok termelését, és segíthet a rövid szénláncú zsírsavak termelésében is, amelyek fontos szerepet játszanak a bélrendszer egyensúlyának fenntartásában. Különösen a zöld teáról derült ki, hogy négy-öt csésze elfogyasztása naponta kedvez a hasznos baktériumok elszaporodásának, miközben visszaszorítja a károsakat.
4. Támogatja az anyagcserét
A zöld tea olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek az anyagcsere szabályozásában. Az EGCG nevű antioxidáns például hozzájárulhat a zsírégetéshez és javíthatja az inzulinérzékenységet.
Több kutatás szerint a rendszeres teafogyasztás – különösen napi két-négy csésze – csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Mivel ez a betegség szorosan összefügg a gyulladással és az anyagcsere-zavarokkal, a tea közvetve hozzájárulhat az egészséges vércukorszint és anyagcsere fenntartásához is.
5. Segíthet a vércukorszint szabályozásában
A fekete tea egy csészéje közel 270 mg flavan-3-olt tartalmaz, amely segíthet a vércukorszint stabilizálásában. Ezek az antioxidánsok nemcsak a vércukorra, hanem a koleszterinszintre is jótékony hatással lehetnek: csökkenthetik az LDL-koleszterin és a trigliceridek mennyiségét, miközben növelhetik a „jó”, azaz HDL-koleszterin szintjét. A rendszeres teafogyasztás a kutatások szerint csökkentheti a szívbetegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség miatti halálozás kockázatát.
Ha érdekel az egészség, az alábbi cikkeket is böngészd végig: