Fő a változatosság: ezekben az ételekben több a fehérje, mint a csirkemellben

Akár ételintolerancia, akár speciális diéta vagy csak az izgalom kedvéért vágyunk új fehérjeforrásokra, szerencsére jó pár lehetőség áll előttünk a csirkemellen túl.

A csirkemell kétségkívül sokunk első választása, ha fehérjedús ételt szeretnénk készíteni: egy 85 grammos (vagyis körülbelül egy tenyérnyi szelet) sült csirkemell nagyjából 25 gramm fehérjét tartalmaz, ami igazán jónak számít. Ráadásul sovány, jól variálható, könnyen beszerezhető és általában az érzékenyebb gyomrúak is jól tolerálják. Mindezért nem véletlenül tartjuk az egyik legjobb fehérjeforrásnak.

A csirkemellen túl is van lehetőségünk!

De mi van akkor, ha szeretnénk változatosságot vinni az étrendünkbe, anélkül, hogy lemondanánk a fehérjebevitelről? A jó hír, hogy több olyan élelmiszer is létezik, amely súlyarányosan még a csirkemellnél is több fehérjét tartalmaznak – és közben további értékes tápanyagokkal is ellátnak minket.

Lássuk a fehérjedús élelmiszereket a galériában, kattints a képre!

Miért fontos a fehérje?

  • alapvető makrotápanyag, vagyis a szervezetünknek nagy mennyiségben van rá szüksége.
  • minden testi folyamat, hormontermelés, immunműködés és izomépítés alapja
  • segíti a csontok egészségét
  • támogatja az anyagcserét
  • hozzájárul a jóllakottság érzéséhez is

Az általános ajánlások szerint egy átlagos felnőttnek naponta 0,8 gramm fehérjére van szüksége testsúlykilogrammonként, de aktív életmód, izomépítés, betegség utáni regeneráció vagy terhesség esetén ez az igény jóval magasabb is lehet.

Ha szeretnénk változatosan étkezni, érdemes kipróbálni a fent felsorolt alternatívákat is – hiszen nemcsak fehérjét, hanem egy sor más hasznos tápanyagot is bevihetünk velük a szervezetünkbe.

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Gasztroenterológusok figyelmeztetése: ez az egyszerű reggeli szokás megváltoztathatja az 50...

Az idő múlásával sokan tapasztalják, hogy a szervezetük már nem reagál úgy, mint korábban. Az emésztés lelassulhat, a komfortérzet csökkenhet, és olyan panaszok jelenhetnek meg, amelyek fiatalabb korban ismeretlenek voltak. A gasztroenterológusok szerint ezek hátterében gyakran a bélrendszer állapota áll, amely az életkor előrehaladtával egyre nagyobb odafigyelést igényel.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...