Tavasz a konyhakertben: így vesd el a zöldségeket, ha mielőbb bő termést szeretnél

Mik azok a zöldségek, amik a leghamarabb teremnek, és hogyan kell tárolni őket úgy, hogy sokáig elálljanak? Melyik hónapban mit terem a kiskert? Kertész segít a válaszokban!

Ha azt szeretnéd, hogy a tavasz végén, kora nyáron és később is gazdagon termő kerted legyen, fogadd meg a kertész tanácsait!

A talaj előkészítése

Horváth Ottó, kertész szerint az első és legfontosabb, hogy ásd fel a kertet, gereblyézd el, és ügyelj arra, hogy ne maradjanak nagyobb rögök a talajban. A vetőkrumpli, a dughagyma, valamint a paradicsom- és paprikapalánták kivételével mindegyik magról ültetett zöldség esetében húzz a talajba egy-egy maximum 5 centi mélységű árkot, majd szórd bele a magokat. Temesd vissza, és attól függően, hogy a talaj mennyire szikkadt, vagy épp mennyire nedves, locsold meg. A locsolásra a későbbiekben is folyamatosan ügyelj!

Saláta

A salátamagokat most, márciusban vesd el, főleg ha van fóliasátrad! De a kertész felhívja a figyelmet arra, hogy a föld mindenképpen puha legyen, és ha még fagy, akkor azokon a napokon ne locsolj, csak utána. Ha így teszel, május környékére már lesz friss salátád. A salátát egész évben ültetheted - a legjobb neki a félárnyékos hely.

Zöldborsó

Az egyik legkorábban termő zöldség a zöldborsó. Ha most elveted, körülbelül 1 hét múlva már ki is kel a palánta, és májusban le is szedheted a zsenge termést. A salátához hasonlóan a zöldborsót aztán egész nyáron, folyamatosan lehet ültetni, amíg nem köszöntenek be az első fagyok, teremni fog. Ha tárolni szeretnéd, a fagyasztóba tedd, és a végtelenségig eláll.

Babfélék

Ugyanez a helyzet a babfélékkel is: a zöldbab, a szárazbab, méteres bab - utóbbit fel kell futtatni egy karóra - is többször terem. Április végén ültesd őket, és júniusban már szedheted a termést. A tárolásukra ugyanaz érvényes mint a zöldborsóra.

A kertész tippje:

Ha emeletes házban élsz, és van egy kis erkélyed, zöldborsót és zöldbabot is termeszthetsz, ha felfuttatod egy falra szerelt farácsra.

Krumpli

A krumplit is most van itt az ideje elültetni, amit kétféle módon is megtehetsz: bokorban és sorban is ültetheted. Ha bokorban szeretnéd, akkor 5-6 vetőkrumplit szórj egymás mellé, ha sorban ülteted, akkor egy kapavágásnyi mélységbe tegyél 1-1 szemet. Ahogyan vidéken a régi öregek mondták:

"A krumplit úgy kell ültetni, hogy meghallja a harangszót" - vagyis nem mélyre!"

A kertész felhívja a figyelmet arra, hogy amint kibújt a földből a krumpli szára, folyamatosan figyeld, és töltsd fel a földet úgy, hogy megtámassza a szárat, egészen addig, amíg el nem virágzik. Ha elvirágzott, akkor már szedheted fel az újkrumplit, azonban arra figyelj, hogy ha őszre is szeretnél belőle eltenni, akkor hagyd a földben októberig, és csak akkor ásd ki, majd tedd sötét, hűvös, de száraz helyre.

Hagyma

A hagymát is most kell eldugványozni, ha eddig nem tetted - a krumplihoz hasonlóan maximum 5 centis mélységbe. Onnan tudod majd, hogy a hagyma már jó, hogy a szára elfekszik a földön, majd elszárad.

Ha későbbre el szeretnéd tenni, arra ügyelj hogy miután felhúztad a földből, a szárát ne vágd le: helyette tedd ki a napra, és amikor már teljesen elszáradt a szára, csak akkor csavard le, és ekkor teheted el a hagymát a pincébe, kamrába.

Paradicsom, paprika

Ha eddig nem ültetted el magról, akkor Fagyos Szentek, azaz május közepe után már csak palántáról ültesd a paradicsomot és a paprikát is. Mindkettő vízigényes és a napos helyet szereti. Ezek a zöldségeket akár az erkélyeden is termesztheted, és ha megfelelően locsolod, gondozod, nyár közepére hoznak termést.

A kertész tippje:

Ha a paradicsomnál az úgynevezett hónaljhajtásokat letöröd, és a földbe teszed őket, kigyökereznek, így azokból is lehet paradicsomod.

Répa, fehérrépa

Szintén most jött el az ideje a sárgarépa és a fehérrépa ültetésének is. A következő hetekben arra kell figyelned majd a növekedés során, hogy amikor kibújnak a földből, akkor a kisebb, csökevényesebbeket ki kell húzni a többi körül, hogy teret engedj az egészségeseknek. Ezt május környékén kell majd elvégezned.

Ha a termést szeretnéd későbbre eltenni, akkor hűvös, de száraz helyre tedd, homokos földbe rejtve.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Címlapról ajánljuk

Tücsökfehérjés snacket készített egy magyar orvostanhallgató

A Cricks, Magyarország első rovarfehérje-alapú élelmiszerforgalmazója különféle ízesítésű tücsökfehérjés proteinszeletekkel és snackekkel vált ismertté. Az innovatív termékötlet egy 24 éves orvostanhallgató, Péter Dániel fejéből pattant ki, aki La Fontaine meséitől inspirálva alkotta meg a gyorsan fogyasztható egészséges snackeket.

Nosalty

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.