Így gondozd a konyhakertedet, hogy bőséges termés legyen! Tippek, trükkök a kiskertben

A kiskertünkben termesztett zöldségek ízletesebbek, és jobban esnek, mint a boltiak. Így teremhet sok paradicsom, ropogós paprika és finom uborka, burgonya a kertedben.

A felszántott, porhanyós, szerves anyaggal, komposzttal, műtrágyával előkészített talaj már fél siker, azonban az sem mindegy, hogy mikor mit ültetsz el. Fontos: az ültetés előtt a földet gyomláld ki, hogy a gyomnövények ne akadályozzák a zöldségek fejlődését!

Nem mindegy, mikor mit ültetsz

Az utolsó fagy előtt a kevésbé kényes zöldségeket, a borsót, a dughagymát és a tavaszi fokhagymát ültesd el. Ahogy a neve is elárulja: a dughagymát épphogy csak a föld felszíne alá nyomd le, nem kell mélyen eltemetni a földbe. Áprilisban, amikor már melegebb a föld, jöhet a fehérrépa-, a sárgarépa-, a cékla- és a karalábémagok elültetése, és időjárás függvényében pedig a paradicsomra, a paprikára, a salátára, és a retekre is sor kerülhet. Májusban az uborkát és a babot vesd el. Fóliasátorban azonban már áprilisban is elültetheted az uborkát, kintre pedig május 1.-2. hetétől érdemes, amikor a talaj már minimum 15 Celsius fokos.

Ha a paradicsomot és a paprikát magról keltetjük, akkor a legjobb, ha tejfölös dobozba ültetjük, majd ha már körülbelül 5 centisre megnőttek, elkezdhetjük a hozzászoktatást a külső hőmérséklethez. Ha fóliasátorban neveltük a palántákat, akkor nappalra hagyjuk nyitva a sátrat, ha bent tartottuk őket, akkor nappalra tegyük ki őket. A hozzászoktatás fokozatos legyen, körülbelül 1 hónapig tartson.Ha a termést meg akarod óvni, a paprika mellé mentát, sóskát ültess, ugyanis ezek elriasztják a kártevőket.

via GIPHY

Amikor az uborka és a krumpli palánták elérik a 10-12 centis magasságot, újra trágyázd meg a földet. Figyelj arra is, hogy a növények kapnak-e elegendő mennyiségű vizet: azaz, ha nincs csapadék, akkor akár heti két alkalommal is meg kell locsolni a kertedet már áprilisban is. Később, ahogy a hőmérséklet emelkedik, pedig folyamatosan ellenőrizd a talajt, és ha száraz, öntözd meg!

A burgonya külön figyelmet igényel

A burgonyát érdemes előcsíráztatnod, azaz először edényekben elültetni a vetőkrumplit. A burgonyaültetésre a március és az április az ideális: ha a kertedben homokos a talaj, minden esélyed megvan arra, hogy szép, nagy termések fejlődjenek. Egy kapavágás mélyen húzz egy kis árkot, szórj bele talajfertőtlenítőt, majd rá a krumplit.

A gumókat úgy ültesd, hogy épphogy elfedje a talaj, maximum 5 centi föld fedje, és a sortávolság körülbelül 60-70 cm legyen. Később, ahogy nő a krumpli szára, és elérte a 15 centit, töltsd fel földdel - a feltöltést addig kell ismételni, amíg el nem virágzik.Arra azonban ügyelj, hogy ha káliumban, nitrogénben szegény a föld, pótold kénsavas kálival, a mészhiányos földet pedig pétisóval és mésztrágyával forgasd be. A növekedését magnézium-szulfáttal ösztönözheted.

Természetes védelem kártevők ellen

Ha a krumplibogarak és egyéb kártevők ellen akarsz védekezni, de nem vagy a vegyszerek híve, akkor élhetsz a növénytársítással is: ha a burgonya mellé fokhagymát, tormát vagy kaprot ültetsz, a kártevők jó eséllyel elkerülik a krumplit. De ezeket a növényeket más zöldség mellé is ültetheted, mint természetes kártevő riasztók.

via GIPHY

Ha már kikeltek a zöldségek, és aszály van, akkor érdemes minden locsolás között átkapálni a földet, hogy fellazítsuk a talajt, ezzel is lassítva a folyadék párolgását. Tény, a kiskert jár némi munkával, azonban az irodai robot után egy kis fizikai munka segít kikapcsolni az állandóan pörgő agyunkat, és persze, késő tavasszal, valamint nyáron a finom termés is bőven kárpótol minket azért, hogy a szabadidőnket nem a kanapén ülve töltöttük.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Lehet, hogy téged is ez az egyszerű dolog akadályoz a...

A fogyás alapvetően nehéz műfaj, hiszen a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ha látványos eredményeket szeretnénk. De mégis mi a helyzet akkor, ha minden próbálkozásunk ellenére mégsem sikerül a várva várt álomsúlyt elérni?