Így gondozd a konyhakertedet, hogy bőséges termés legyen! Tippek, trükkök a kiskertben

A kiskertünkben termesztett zöldségek ízletesebbek, és jobban esnek, mint a boltiak. Így teremhet sok paradicsom, ropogós paprika és finom uborka, burgonya a kertedben.

A felszántott, porhanyós, szerves anyaggal, komposzttal, műtrágyával előkészített talaj már fél siker, azonban az sem mindegy, hogy mikor mit ültetsz el. Fontos: az ültetés előtt a földet gyomláld ki, hogy a gyomnövények ne akadályozzák a zöldségek fejlődését!

Nem mindegy, mikor mit ültetsz

Az utolsó fagy előtt a kevésbé kényes zöldségeket, a borsót, a dughagymát és a tavaszi fokhagymát ültesd el. Ahogy a neve is elárulja: a dughagymát épphogy csak a föld felszíne alá nyomd le, nem kell mélyen eltemetni a földbe. Áprilisban, amikor már melegebb a föld, jöhet a fehérrépa-, a sárgarépa-, a cékla- és a karalábémagok elültetése, és időjárás függvényében pedig a paradicsomra, a paprikára, a salátára, és a retekre is sor kerülhet. Májusban az uborkát és a babot vesd el. Fóliasátorban azonban már áprilisban is elültetheted az uborkát, kintre pedig május 1.-2. hetétől érdemes, amikor a talaj már minimum 15 Celsius fokos.

Ha a paradicsomot és a paprikát magról keltetjük, akkor a legjobb, ha tejfölös dobozba ültetjük, majd ha már körülbelül 5 centisre megnőttek, elkezdhetjük a hozzászoktatást a külső hőmérséklethez. Ha fóliasátorban neveltük a palántákat, akkor nappalra hagyjuk nyitva a sátrat, ha bent tartottuk őket, akkor nappalra tegyük ki őket. A hozzászoktatás fokozatos legyen, körülbelül 1 hónapig tartson.Ha a termést meg akarod óvni, a paprika mellé mentát, sóskát ültess, ugyanis ezek elriasztják a kártevőket.

via GIPHY

Amikor az uborka és a krumpli palánták elérik a 10-12 centis magasságot, újra trágyázd meg a földet. Figyelj arra is, hogy a növények kapnak-e elegendő mennyiségű vizet: azaz, ha nincs csapadék, akkor akár heti két alkalommal is meg kell locsolni a kertedet már áprilisban is. Később, ahogy a hőmérséklet emelkedik, pedig folyamatosan ellenőrizd a talajt, és ha száraz, öntözd meg!

A burgonya külön figyelmet igényel

A burgonyát érdemes előcsíráztatnod, azaz először edényekben elültetni a vetőkrumplit. A burgonyaültetésre a március és az április az ideális: ha a kertedben homokos a talaj, minden esélyed megvan arra, hogy szép, nagy termések fejlődjenek. Egy kapavágás mélyen húzz egy kis árkot, szórj bele talajfertőtlenítőt, majd rá a krumplit.

A gumókat úgy ültesd, hogy épphogy elfedje a talaj, maximum 5 centi föld fedje, és a sortávolság körülbelül 60-70 cm legyen. Később, ahogy nő a krumpli szára, és elérte a 15 centit, töltsd fel földdel - a feltöltést addig kell ismételni, amíg el nem virágzik.Arra azonban ügyelj, hogy ha káliumban, nitrogénben szegény a föld, pótold kénsavas kálival, a mészhiányos földet pedig pétisóval és mésztrágyával forgasd be. A növekedését magnézium-szulfáttal ösztönözheted.

Természetes védelem kártevők ellen

Ha a krumplibogarak és egyéb kártevők ellen akarsz védekezni, de nem vagy a vegyszerek híve, akkor élhetsz a növénytársítással is: ha a burgonya mellé fokhagymát, tormát vagy kaprot ültetsz, a kártevők jó eséllyel elkerülik a krumplit. De ezeket a növényeket más zöldség mellé is ültetheted, mint természetes kártevő riasztók.

via GIPHY

Ha már kikeltek a zöldségek, és aszály van, akkor érdemes minden locsolás között átkapálni a földet, hogy fellazítsuk a talajt, ezzel is lassítva a folyadék párolgását. Tény, a kiskert jár némi munkával, azonban az irodai robot után egy kis fizikai munka segít kikapcsolni az állandóan pörgő agyunkat, és persze, késő tavasszal, valamint nyáron a finom termés is bőven kárpótol minket azért, hogy a szabadidőnket nem a kanapén ülve töltöttük.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...