5 kerti növény, amit el kell ültetned a legyek ellen

Eleged van már a kertedet és a teraszodat elcsúfító légyfogó szalagokból? Védekezz természetes módszerekkel a legyek ellen, ültess tavasszal gyönyörű növényeket!

Közeledik a tavasz és a melegebb idő, melynek köszönhetően a kertben és a teraszon elszaporodhatnak a különböző bogarak és rovarok. A legtöbbeknek elsősorban a legyekkel gyűlik meg a bajuk. A házi léggyel és a dögléggyel nem árt vigyázni, hiszen mindkettő terjeszthet betegségeket. Jobb őket távol tartani a konyhától.

A legyek ellen otthonod és kerted tisztán tartásával és légycsapóval is védekezhetsz, a legjobban viszont akkor jársz, ha ezekkel a növényekkel űzöd el őket:

1. Bazsalikom

A bazsalikom csodásan mutat a konyhaablakban, de amint megérkezett a jó idő, rögtön kiültetheted a bokrokat a kertbe. Intenzív illata távol tartja a legyeket. Gondozása viszonylag egyszerű, tűző napon könnyen kiszáradhat, ezért rendszeresen kell öntözni. A virágait érdemes lemetszeni, hogy a növény hosszabb életű legyen a kertben. A leveleit használd a főzésnél is:

2. Gilisztaűző varádics

A sárga virágú növény mezei mimóza néven is ismert. Magyarországon sok helyen találkozni vele, például mocsárréteken. Virágzata miatt a kert csodás dísze lehet, az illata pedig távol tartja a hangyákat és a legyeket is. Nem igényel nagy gondozást, viszont érdemes vele vigyázni, mert egy invazív faj. NEM ajánlott olyan háztartásokba, ahol kisebb gyerek vagy kisállat van, mivel a virág irritálhatja a bőrt.

3. Levendula

A levendula igazi csodanövény, nemcsak a molyok, a pókok és a szúnyogok ellen hatásos, hanem a legyek ellen is. Sok napfényre van szüksége, és laza földbe érdemes ültetni. Ha jó körülmények között tartod, akkor néhány éven belül óriási bokrod lehet a kertben. A virágoknak a konyhában is hasznát veheted:

4. Büdöske

A büdöske, vagy másnéven bársonyvirág sok vidéki kert dísze. Virága kissé kellemetlen illatú, de hasznosítható például teákban is. Érdemes napfényes helyre ültetni, nem igényel nagy gondozást, ezért a lusta kertészeknek fokozottan ajánlott.

5. Vénusz légycsapója

Nem kifejezetten kültéri növény, mivel szereti a meleget és a sok napsütést. Tavasszal és nyáron üvegházakba tehető, de télen be kell hozni a lakásba, mert nehezen viseli a mínuszokat. Nagyon igényli a gondozást, megfelelő páratartalomra és savas talajra van szüksége. Vízigényes, ezért szinte lehetetlen túlöntözni. Nem szabad tápoldatozni. A rovarok és legyek ellen nagyon hatásos, viszont tényleg csak olyan kertészeknek ajánlott, akik hajlandóak rendszeresen foglalkozni vele.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: Getty Images

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!