Ezeket a kerti munkákat érdemes még most elvégezned a konyhakertben és a virágoskertben

Ahhoz, hogy tavasszal és nyáron virágba boruljon a kerted, és bőven teremjen zöldség és gyümölcs is, már most el kell végezned néhány dolgot a kertben! Mutatjuk a teendőidet!

Ha van konyhakerted vagy virágoskerted, és már most elkezded az előkészületeket, jó eséllyel szép és gazdag termésed lesz majd!

Komposztálás

A komposztálás nem évszak függvénye, de ha eddig nem gyűjtötted össze a levelet a kertben, akkor itt az ideje összegereblyézni, és bedobni a komposztálóba őket. Ha van olyan fa vagy bokor, ami a télen kiszáradt, elhalt, azokat is most szedd ki a földből!

Ültetés magról

Afokhagymát és a borsót már most elültetheted a földbe, ugyanez a helyzet a hagymás virágok közül a tulipán, a jácint, a hóvirág és a krókusz hagymájával is. Később is megteheted, de ha szeretnél előre dolgozni, asárgarépa, a petrezselyem, aspenót, a retek és a fejes salátamagjait nem viseli meg az átmeneti fagy, így már ezeket is elvetheted a földben. Előtte azonban ásd fel a talajt, hogy minél lazább közegbe kerülhessenek a magok.

Amint elmúltak a talaj menti fagyok, és tartósan (azaz éjszaka és nappal is) 8-10 fok körül van a középhőmérséklet, a tormát, a sárgarépát és az articsókát is elültetheted.

via GIPHY

Palántázás

Bár a zöldségszezon még messzebb van, de ha magról ülteted őket, már most nekiláthatsz. Fogj egy-egy nagyobb műanyag fagylaltos dobozt, tegyél földet bele, majd külön-külön szórd el a karalábé, a paprika, a paradicsom és a kelkáposztamagjait, majd tedd a mini ágyásokat napos helyre.

Sőt, ha jó idő van, ki is teheted őket a napra, de este ne felejtsd el bevinni a melegre. Fontos, hogy heti egyszer-kétszer öntözd meg őket! A magok körülbelül 6 hét alatt fejlődnek akkorára, hogy ki tudd majd őket ültetni a földbe - addigra már az időjárás is kedvezni fog ennek. Ha magról ülteted, a virágok közül ugyanígy bent ültesd a petúniát, a verbénát és a kék bojtocskát is.

Metszés

Ahhoz, hogy egész nyáron zöldelljenek, a díszfüveket és az évelőket vágd vissza már most, valamint a rózsák vadhajtásait is távolítsd el. A gyümölcsök közül a szőlő igényel törődést: van, aki már januárban elkezdi a szőlőtövek metszését, így a február egyáltalán nem számít korainak.

A szőlő mellett a meggyfát és a cseresznyefát is ritkítsd meg: az ág tövében növő 1 éves ágat hagyd meg, a többit nyesd le, csak úgy, mint a koronarendszerbe befelé növő ágakat. A fiatal ágakat arról ismered fel, hogy körülbelül egyujjnyi vastagok. Ha nagyobb ágat vágsz le, érdemes fagéllel bekenned a vágás helyét, hogy csökkentsd a fertőzés veszélyt.

Táplálás

A gyümölcsfák tövébe szórj műtrágyát, majd dolgozd bele a földbe. Az örökzöldeket, az azáleát és a kaméliát se felejtsd el táplálni savas talajjavítóval (például fehér tőzeg), a lombhullatókat, és a rózsákat pedig általános műtrágyával (például pétisóval) töltsd fel. Fontos: ha már most kiülteted az azáleát és a kaméliát, akkor az éjszakai fagyoktól megóvhatod, ha egy kartondobozzal körbeveszed.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Címlapról ajánljuk

8 húsmentesen izgalmas fogás, melybe bulgur főtt

A bulgur az alternatív köretfajták közül is kiemelt szerepben tündököl: mindenki imádja, legalábbis mi ezt tapasztaljuk. Íze a tarhonya, a rizs és a tészta között billeg, irtó gyorsan elkészül, felszívódása pedig kedvezőbb és lassabb, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek