8 színpompás kerti növény, ami akkor is gyönyörű, ha egyáltalán nem gondozod

Ha nem akarsz, vagy nincs sok időd kertészkedni, akkor is lehet szép kerted. Válassz kevés gondozást igénylő növényeket, és varázslatos környezetben élvezheted a nyarat!

Akár városban, akár vidéken élsz, a saját kert kincs, amiben kertészkedni igazi kikapcsolódást jelent. A virágok, növények öntözése, metszése és folyamatos gondozása azonban nem mindenki számára kivitelezhető, de ha okosan választod meg a növényeket, még idő szűkében sem kell lemondanod a szép kertről.

1. Rózsalonc

A gyönyörű rózsaloncot ültetheted közvetlenül a napra is, szereti a félárnyékos helyeket, de jól tűri a szárazságot is. Megelégszik az általános kerti talajjal, és már egészen kevés gondozást is virágözönnel hálál meg. A szép rózsaszín virágú növény késő tavasztól borul virágba, azonban arra ügyelj, hogy az első virágzás után vágd vissza!

2. Bukszus

A bukszus kifejezetten ellenálló a kártevőkkel és a betegségekkel szemben, ráadásul extra kevés törődést igényel. Mindössze egy kis metszésre van szükség ahhoz, hogy egész nyáron viruljon. Laza talajban érzi magát jól, ha ezt nem tudod biztosítani, akkor a nyári melegben hetente kétszer öntözd.

3. Törpe lucfenyő

A mutatós örökzöld fenyő tökéletes választás előkertekbe, mivel kevés energiaráfordítással is rendezett hatást kelt a kertben. Ráadásul elegendő ritkán metszeni, mivel eleve kúp alakúra nő, de vághatod gömb, vagy szögletes formára is.

4. Örökzöld hanga

A hangával, vagy más néven csarabbal színessé és vidámmá teheted a kertedet. A norvégok nemzeti virága fehér, rózsaszín és lila színekben pompázik, és ha sokat ültetsz belőle, igazi mesevilágot varázsolhatsz a kiskertbe. Az évelő virág jól tűri a savas talajt, és nem igényli, hogy minden nap ápold, öntözd.

5. Rózsafélék

A rózsafélék ellenállnak a legtöbb betegségnek, azonban tartósan csapadékos idő után levéltetvek jelenhetnek meg rajtuk, amit rovarölő szerrel kezelhetsz, vagy természetesebb megoldásként dohánycsikkek kiázott levével is permetezheted őket. A rózsákat metszeni a következő rügyezés előtt kell, azaz február-március táján kell.

6. Rakéta tuja

Ez az örökzöld karcsú és magas növény tökéletes, ha a kertedet még csak most alakítod ki, de nem szeretnél éveket várni, hogy megnőjenek a cserjéid. Viszonylag gyorsan nő, ami annyit jelent, hogy 1-2 év alatt elérheti a 3-5 éteres magasságot. Nyári melegben meghálálja a locsolást.

7. Aranyeső

Kevés cserjére mondható, hogy olyan ellenálló, mint az aranyeső, éppen ezért nagy népszerűségnek is örvend. Ha enyhe a tél, akár novemberben is virágozhat, de jellemzően a tavasz első virágai között nyílik. Tartható cserjének, metszhető fának és sövénynek is szép.

8. Kék borókabokor

Ez a törpecserje lassan nő, és akkor is inkább széltében, mint hosszában. Ha nem szeretnéd, hogy beárnyékolja a kertet, akkor ez a különleges, kékeszöld színű örökzöld a neked való, hiszen 1 méter körüli magasságig nyújtózik csak.

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

gsze.net

A 7. számú nem aranyes?, hanem aranyvessz?. https://fmc.hu/2017/04/16/nem-mind-aranyeso-ami-annak-latszik/

Címlapról ajánljuk

További cikkek