Ezekre a takarítóeszközökre valójában nincs is szükségünk

Ha a te otthonodban is hegyekben állnak a tisztítószerek, és úgy érzed, örökké csak takarítasz, akkor a tippjeink neked is szólnak.

A takarítás örök mumus, amit hajlamosak vagyunk túlbonyolítani: amellett, hogy az egész folyamatot felesleges nyűgnek éljük meg, már az előkészületekre is egy kisebb vagyont elköltünk. Most megmutatjuk, hogyan csinálhatjuk a takarítást másképpen.

Ablaktisztító

Nincs szükség külön flakonra az ablakok, az egyéb üvegek és a tükrök megtisztításához. Az ecet és a mosogatószappan keveréke tökéletesen eltávolítja a lerakódott port és vízkövet. Keverjük fele-fele arányban, néhány csepp szappannal.

Rozsdamentes acél tisztító

Valójában ezekre sincsen szükségünk: a rozsdamentes acél felületeket bármilyen univerzális tisztítószerrel és egy mikroszálas kendővel csillogóvá varázsolhatjuk, polírozáshoz pedig használjunk kókusz- vagy olívaolajat, hogy lenyűgözően fényes végeredményt kapjunk.

Univerzális tisztítószerek

Csak azért, mert egyetlen flakon tisztítószerrel több felületet megtisztíthatunk, még nem muszáj vegyszereket használnunk. Keverjünk össze 30-70% arányban ecetet és vizet, majd adjunk hozzá megtisztított narancshéjakat. Hagyjuk állni egy hétig, és kész is a finom illatú, univerzális tisztítószer, ami ráadásul környezetbarát is. Használhatjuk felületek letörléséhez, képernyőtisztításhoz, vízkőoldáshoz, felmosáshoz és akár WC-tisztításhoz is.

Nedves törlőkendő

Bár kényelmes és egyszerű, hogy csak kivesszük a dobozból, és már törölhetünk is, a fertőtlenítő kendők a baktériumok pusztítására hivatottak, nem pedig tisztításra. Helyette inkább vágjunk fel egy régi pólót, és az így kapott rongydarabokat áztassuk fertőtlenítőszerbe.

WC-tisztító

Minek kellenek erős, gyári vegyszerek, ha a természet feltalálta számunkra a szódabikarbónát?! Szórjuk körbe a csészén, majd tisztítsuk meg a szokásos módon.

Konyhai tisztítószer

Azt gondolnánk, hogy a ragacsos maradékok eltávolítására csak egy nagyon erős vegyület képes, de nem is tévedhetnénk nagyobbat. Kenjük be az érintett felületet kókuszolajjal, hagyjuk egy kicsit állni, majd mossuk át szódabikarbónával egy nedves rongy vagy szivacs segítségével.

Legyünk hatékonyabbak

Sokkal hatékonyabbak lehetünk, ha egy helyiség helyett egy feladatot jelölünk ki magunknak: a konyha kitakarítása helyett inkább porszívózzuk fel az egész lakást. Ezzel a módszerrel megelőzhetjük azt, hogy úgy érezzük, örökkön-örökké csak takarítanunk kell, hiszen mire elérkezünk az utolsó szobához, addigra kezdhetjük majd elölről az egész műveletet.

+ Tipp: a takarítóeszközöknek is kell a takarítás

Ne felejtsük el időről időre bedobni a mosógépbe a felmosórongyot, a törlőrongyokat, valamint a konyhai törlőkendőt, és a partvist is rendszeresen takarítsuk. A porszívót is töröljük ki: rendszeresen ürítsük ki a porzsákot, hiszen sokkal hatékonyabban fogja felszívni a szennyeződéseket, ha tisztán tartjuk.


Még több otthoncikk itt:

Forrásaink voltak.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek