3 házilag elkészíthető tisztítószer, ha természetes anyagokkal szeretnéd tisztán tartani a lakást

Gondoltál már arra, hogy csak általad készített, természetes anyagokból készített tisztítószerekkel varázsold tisztává a lakást? Itt az idő elkezdeni!

A természetes és környezetbarát tisztítószerekre való átállás sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint azt elsőre gondolnád. Ráadásul az előnyök abszolút nem válnak a hatásosság hátrányára, mert a lakás minden része éppen annyira tiszta és baktériummentes lesz ezek használatával is, mintha a bolti méregdrága és legtöbbször felesleges adalékanyagokkal teli változatokat használnád. Ráadásul néhány összetevő elegendő a házi csodaszerek elkészítéséhez. Ezekre biztosan szükséged lesz, a Keeper of the Home cikke alapján.

Általános tisztítószer

Minden felületre ideális, amikor valami kicsöppen, elkenődik, vagy csak simán akármi miatt bepiszkolódik.

 • Fél csésze háztartási ecet
 • 2 evőkanál szódabikaróna
 • 10 csepp levendula/teafa/citrom illóolaj

Egy 3-3,5 deciliteres szórófejes üvegben alaposan rázzuk vagy keverjük össze a hozzávalókat, majd engedjük fel az üveget színültig vízzel. Ezután megint rázzuk össze jól a folyadékot, spricceljük egy rongyra, majd töröljük vele át a megtisztítani kívánt felületet.

via GIPHY

Finomszemcsés súrolópor

A finomszemcsés súrolóport ugyanúgy és ugyanazokon a tárgyakon alkalmazzuk, mint korábban bolti társaikat. Ez a csodaszer kitűnő társunk lesz a konyhában, például a tűzhely tisztításakor.

 • 1,5 csésze szódabikarbóna
 • fél csésze környezetbarát, növényi folyékony szappan
 • 10 csepp levendula/teafa/citrom illóolaj

Keverd massza szerűre a hozzávalókat egy tálban, majd tedd egy jól záródó edénybe. Ha az idők folyamán azt tapasztaljuk, hogy keverék elkezd kiszáradni, adjunk hozzá egy kis vizet, de mindig figyeljünk rá, hogy megőrizze a keverék massza állagát.

via GIPHY

Házi fertőtlenítő törlőkendők

A papírtörlők túlzott használata környezetszennyező. A nedves törlőkendőkkel ugyanez a helyzet, sőt még talán rosszabb, mert azok általában papíron kívül más összetevőket is tartalmaznak. A fertőtlenítő hatásról és a gyorsan alkalmazhatóságról azonban nem kell lemondanunk, mert házilag is készíthetünk hasonlót megunt, vagy lyukas régi pólók és más ruhadarabok felhasználásával.

 • 1 csésze víz
 • negyed csésze ecet
 • 8 csepp teafa olaj
 • 8 csepp eukaliptusz olaj
 • 8 csepp citrom illóolaj
 • régi pólók és rongynak való más ruhadarabok
 • régi törlőkendőtartó doboz

Keverjük össze az olajokat az ecettel, majd ha elelegyedtek, akkor öntsük bele a vizet és ezzel is jól keverjük el. A rongynak való régi ruhákat vágjuk nedves törlőkendő méretűre, hajtogassuk a dobozba és öntsük le az oldattal, várjuk meg, míg tökéletesen átnedvesednek az anyagok és kezdjünk neki a takarításnak.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.