Tisztítsd meg a lefolyódat szódabikarbónával!

Kerüld el a vegyszerekkel teli lefolyótisztítókat, és hárítsd el a dugulást néhány olcsó konyhai alapanyag segítségével!

Rengeteg vegyszer vesz minket körül, és nemcsak az elfogyasztott ételekkel vihetjük be ezeket a szervezetünkbe, hanem az otthonunk tisztán tartására használt takarítószerekkel is. Elsőre talán nem is jutna eszünkbe, de bizony a lefolyótisztítók tartalmazzák a legerősebb vegyi anyagokat, amelyek ráadásul a használatuk révén egyenesen a vízrendszerbe kerülnek. Legközelebb, ha dugulással van dolgod, próbáld ki az alábbi módszert, amivel olcsón és kizárólag természetes anyagokat felhasználva szüntetheted meg a problémát!

Hogyan tudod vegyszermentesen feloldani a dugulást az otthoni lefolyóidban? Az alábbiakkal készülj fel a küldetésre:

  • 2x1,5 liter forró víz
  • fél bögre szódabikarbóna
  • fél bögre ecet vagy egy negyed bögre citromsav egy bögre vízben feloldva

Először önts 1,5 liter forró vizet a lefolyóba. Ezután jöhet a szódabikarbóna, próbáld meg úgy beleszórni, hogy ne akadjon fent a lefolyó felső részén, hanem a csőbe jusson. Hagyd 1-2 percig a lefolyóban, majd következhet az ecet vagy a vízben feloldott citromsav. Akárcsak a WC-tisztító tabletták esetébe, itt is számíts arra, hogy pezsegni fog a keverék. Engedd, hogy működésbe lépjen a szódabikarbóna és az ecet, és legalább 15-20 percig hagyd, hogy végezzék a munkájukat. Ha eltelt a kellő idő, öntsd a második másfél liter forró vizet a lefolyóba.

via GIPHY

Amennyiben úgy látod, hogy nem szűnt meg teljesen a dugulás, ismételd meg a folyamatot, míg minden akadály elhárul a víz útjából. Ha időről-időre végigcsinálod ezt az eljárást – és miért ne tennéd, hiszen olcsó, és se a környezetet, se a saját egészségedet nem károsítod vele -, és ilyen módon folyamatosan karbantartod a lefolyót, akkor már biztosan nem lesz szükség többszöri ismétlésre, és ritkábban kell ezzel a problémával foglalkoznod.

Ezeket olvastad már?

címlapkép: iStock

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

Egy logikus lépés, és búcsút inthetsz a gyümölcslégynek

A gyümölcslegyek bosszantó módon szállják meg a frissen vásárolt gyümölcsöket, leginkább a banánt. Egy tálba kirakva alig fél nap kell, és meg is kezdik a hadjáratukat, ellepve az addig gusztusosnak ható gyümölcsöket. Most adunk egy nagyon egyszerű tippet, mit kell tenned, hogy a bosszantó kis kártveőket távol tartsd a konyhádtól!

Balogh Lilla

További cikkek