Vízkőoldás fillérekből, természetes tisztítószerekkel

Teljesen felesleges drága bolti szereket vásárolnod a vízkőoldáshoz, mert bár hatékonyak, sajnos nagyon károsak a természetre. Helyette válaszd a teljesen természetes és ártalmatlan, de ugyanolyan hatékony alternatíváikat!

Az utóbbi években a környezettudatosság jegyében nagy kultusza lett az ecettel, szódabikarbónával való takarításnak, és nem véletlenül. Szinte minden problémára, minden helyiségben megoldást nyújtanak ezek a házilag elkészített szerek, amelyek nemcsak az emberre és a természetre nem veszélyesek, de még a pénztárcádat se terhelik meg.

Vízkőoldás fillérekből, természetes tisztítószerekkel

Ha azonban fenntartásaid vannak, hogy mennyire tisztítanak ezek, és aggódsz a higiénia miatt, akkor hoztunk egy olyan területet, ahol bátran kísérletezhetsz újdonságokkal. A vízkő leginkább csak esztétikai problémát jelent, így nyugodt szívvel kipróbálhatod rajta, hogy valóban működnek-e a természetes szerek, jelen esetben az ecet és a citromsav - de ha van otthon, akár még grapefruittal is vízkőteleníthetsz. Az eredmény látványos lesz, ígérjük.

Ecet vagy citromsav

Mindkettő egy sav, így mindkettő alkalmas a vízkő eltávolítására, van azonban pár különbség közöttük. A citromsav enyhébb, ezért előfordulhat, hogy ebből többet kell használnod vagy hosszabb ideig rajta hagyni a felületen. Előnye azonban, hogy az ecettel ellentétben nincs semmilyen illata, szóval nem fog semmi sem zavarni közben. Az ecettel továbbá érdemes óvatosan bánni bizonyos eszközökön és felületeken, például mészkőn és grániton egyáltalán nem ajánlott használni.

Milyet vegyek?

Ecetből válaszd takarítási célra a 20%-osat, illetve figyelj, hogy biológiai erjesztésűt vegyél, ugyanis a szintetikus ecetsavat kőolajszármazékokból állítják elő, tehát nem mondható épp környezetbarátnak.

Citromsavból, ha lehetséges, válassz papírcsomagolásút, hogy ezzel is csökkentsd a hulladék mennyiségét.

Általános vízkőoldás

A vízköves felületek megtisztításához a fürdőben, konyhában még egy spriccelős flakonra lesz szükséged, ami lehet egy korábbi tisztítószer kiürült üvege vagy egy trendi barna üveg kifejezetten takarítási célra. Az ecetet 1:10 arányban ajánlott vízzel összekeverni, hogy ne legyél rosszul a gőzeitől. Ha úgy látod, hogy ez nem elég, növelheted azonban az ecet arányát. Fújd be a felületeket, egy rövid ideig hagyd hatni az ecetet, majd töröld le. Citromsav esetében oldj fel egy evőkanál citromsavat 100 ml meleg vízben, majd ugyanúgy mehet a spriccelés. Ha nagyon durva a vízkő helyzet, akkor akár csak a citromsavat is rászórhatod a felületre. Az is jó megoldás lehet, hogy egy rongyot átitatsz a keverékeddel, és azzal töröld át a felületet.

Vízforralóhoz is vannak trükkök

Vízköves vízforraló

A vízkő ott jelenik meg, ahol víz van, így a vízforraló könnyen áldozatává válhat a fehér lerakódásoknak. Ha ecettel operálsz, akkor literenként fél decit tölts a vízforralóba vízzel együtt, forrald fel, majd öntsd ki. Ha elsőre nem jött le minden vízkő, ismételd meg a folyamatot. Mivel az ecetnek erős szaga van, ezért utána forralj fel sima vizet az eszközben, hogy az elmúljon. A maradék forró ecetes vizet pedig ne csak simán a lefolyóba öntsd, hanem a WC-be, így egyúttal azt is kitakaríthatod, ha alaposan átsúrolod ezzel a keverékkel. Citromsav esetében ilyennel nem kell számolnod, egyszerűen tölts citromsavat és vizet a forralóba, és kész is vagy.


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek