Apró trükkök, amik megmentenek az egész napos takarítástól

Nem kell, hogy egész nap a háztartás körül forogjanak a gondolataid, vagy hogy teljesen belevessz a hatalmas nagytakarításokba, ha hét közben megteszed ezeket az apróságokat, így könnyítve magadon.

Ha téged sem tölt el örömmel az ablaktisztító és a portörlő rongy látványa, a porszívótól pedig egyenesen frászt kapsz, akkor jó hírünk van! Pár új, egyszerű és apró szokás bevezetésével hamar túllendülhetünk az otthoni teendőkön, hogy a nagytakarítás könnyebb legyen.

Ha neked is rémálom a rendrakás és az otthonod kitisztítása, és könnyítenél a nagytakarításon, akkor fogadd meg ezt a pár jótanácsot, és megmentheted magad attól, hogy a szabadnapjaidat is munkával töltsd.

Bevetésre fel!

Ha felkelés után egyből elrendezzük a párnát és a takarót, majd letakarjuk az ágyat, akkor nemcsak a rendetlenségtől szabadulunk meg, hanem arra is kevésbé fogunk vágyni, hogy visszabújjunk a pihe-puha paplan alá.

Mindent a helyére

Igazán nem nagy erőfeszítés, ha a levetett ruháinkat nem a földre dobjuk, hanem egyből betesszük a szekrénybe vagy a szennyesládába. Ez igazából minden holminkra vonatkozik: ha nem használunk már valamit, akkor tegyük vissza a helyére, amikor pedig az egyik helyiségből átmegyünk a másikba, akkor nézzünk körül, hogy mit tudunk magunkkal vinni és elpakolni.

Tiszta asztal, rendes ház

Vállaljunk zéró toleranciát az étkezőasztalon heverő tárgyakkal kapcsolatban: ne ott tároljuk a papírt, a ceruzát, az üres poharakat és az apró játékokat. Lehet rajta dolgozni, írni és rajzolni, de ne hagyjunk rajta mindig mindent a következő étkezésig.

Rendszerezzük a papírokat

Szerezzünk be egy mappát vagy irattartót, és abban gyűjtsünk minden papírt, fecnit, rajzlapot, jegyzetet, képeslapot és levelet, ami az utunkba kerül.

Mosatlanok kíméljenek

Minden használat után azonnal mosogassunk el. Ha ez nem megy, akkor esténként, lefekvés előtt pakoljunk be a mosogatógépbe, vagy mosogassuk el a koszos edényeket és evőeszközöket.

Pá-pá, penész

Ha minden fürdés és zuhanyzás után letöröljük a szappanmaradványokat és a vizet a csapról és a csempéről, különösen nagy gondot fordítva a sarkokra, akkor a vízkővel együtt a fokozatosan gyűlő penésztől is elköszönhetünk.

Az öt perces szabály

Minden este állítsunk be a stoppert öt percre, ezalatt pedig takarítsunk fel és pakoljunk el annyi dolgot az otthonunkban, amennyit csak tudunk. Fókuszáljunk olyan kisebb feladatokra, mint a játékok és a ruhák elpakolása, a nagytakarítást viszont későbbre is hagyhatjuk.

A mosás nem fárasztó

Ma, a 21. században szerencsére már szinte mindenkinek van mosógépe, amivel nincs is több dolgunk annál, mint, hogy bepakoljuk és elindítjuk. A modernebb mosógépeken már van időzítő is, így akár azt is beállíthatjuk, hogy reggel felkeléskor, vagy akkor járjon le, amikor hazaérünk a munkából. Ha nagyon elszántak vagyunk, akkor kapcsoljuk be a mosógépet és takarítsunk egészen addig, amíg nem végez.

Vond be a családot

Ne felejtsd el: a takarítás nem csak a te dolgod, hanem mindenki másé is, akivel egy háztartásban élsz. Oszd ki a feladatot a párodnak és a gyerekeknek, hogy ne szakadj meg a munkában. Már az is nagy segítség (de nem elég), ha mindenki elpakol és eltakarít maga után.


Még több otthoncikk itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek