7 felesleges konyhai szokás, amellyel egyszer s mindenkorra számolj le

Mi lenne, ha eldöntenéd, idén leszámolsz néhány rossz konyhai, főzési szokásoddal? Cikkünkben összegyűjtöttünk pár olyan rossz beidegződést, amiket érdemes elhagyni.

Mindannyian törekszünk arra, hogy tudatosan, jó előre tervezve, az anyagi szempontokat és az egészségünket is szem előtt tartva főzzünk. A Kitchn cikke most tovább megy: olyan rossz konyhai szokásokat gyűjtöttek össze, amelyekkel épp itt az ideje, hogy leszámoljunk.

Következzen pár konyhai baki és rossz szokás:

1.) Rosszul tárolod a friss zöldfűszereket

A hatalmas nagybevásárlás után örülünk, ha minden befér a hűtőbe, úgyhogy érthető, hogy sokan nem szánják rá az időt, hogy megfelelően csomagolva pakolják el a friss a zöldfűszereket, amik aztán így két-három nap múlva szottyosra rohadnak a műanyag zacskókban. Két megoldás is van pedig, ami csak egy-két perc többletidővel jár, viszont hosszú napokig frissek maradnak a zöldjeink. Beállíthatjuk őket csokorként egy pohár vízbe, és szorosan rátekerhetünk egy műanyag zacskót, vagy ha kevés a helyünk, mossuk meg őket, és tekerjük konyhai papírtörlőbe, aztán tegyük az egészet zárható műanyag zacskóba.

A zöldfűszerek frissen tartására is van legalább két trükkünk!

2.) Nem címkézed fel a fagyasztani való ételt

Feleslegesnek tűnhet minden zacskóra, dobozra ráírni, hogy mit rejt, mikor eltesszük a mélyhűtőbe, hiszen úgyis nemsokára felhasználjuk. Aztán máshogy alakul… az idő meg telik, végül ott állunk három hónappal később és fogalmunk sincs, hogy mi is van abban a fagyisdobozban. Azt pedig, hogy pontosan mikor tettük bele, végképp nem tudjuk. Ígérjük meg magunknak, hogy idén minden fagyasztásra kerülő étel csomagolására ráírjuk nemcsak azt, hogy mi van benne, hanem hogy pontosan mikor tettük be a fagyasztóba. Így könnyen követhető, hogy meddig tartható el biztonságosan.

3.) Nem szervezed ki a bevásárlást és a főzést

Idén minden valószínűség szerint még hosszú hetekig otthonról fogunk dolgozni, és bár az ételrendelés is jó megoldás, hozzá kellett szoknunk, hogy rendszeresen főzünk, nagyobb tételben vásárolunk, menüt tervezünk, és összességében jóval több időt töltünk a konyhában, mint korábban. Ha ráadásul a gyerekek is otthon vannak, tényleg muszáj előre tervezni, a spontán főzésekre és beszerzésre még kevesebb lehetőség jut.

Ám ez nem jelenti azt, hogy mindent egyvalakinek kell kézben tartania: osszuk meg a feladatokat. A heti menü megtervezésétől a vásárláson át a családtagokat bevonva a főzésbe adjunk mindenkinek lehetőséget és felelősséget. Ha úgy érezzük terhes, fárasztó, hogy mi lettünk az állandó konyhai személyzet a családban, változtassunk ezen: könnyen kiderülhet, hogy egy másik családtag is szívesen részt venne a főzésben, csak nem kapott eddig rá lehetőséget, mert mindent mi csináltunk.

4.) Kidobod a feleslegesnek tűnő nyers csontokat és zöldséghéjat

Mi lenne, ha kipróbálnád, mit lehet kezdeni a hagyma, sárgarépa, zeller héjával? Mire jó a kifilézett csirkecsont? Hát például csodás alaplé készülhet belőlük! Használd ki ezeknek az alapanyagoknak az értékeit az utolsó cseppig: a héjakat (figyelj rá, hogy ne legyen rajtuk semmilyen földmaradvány) és a csontokat tedd főni egy lábasban, majd szűrd le az egészet. Csodás, ízes alapleved lesz, amiből aztán rengeteg finomság készülhet.

5.) Nem használsz elég savat

A savanyú íz, azaz a különböző savas összetevők használata a főzés során legalább olyan fontos, mint a só. Kiemeli az ízeket, frissességet ad az ételnek, a nehéz, zsíros fogásokat könnyedebbé teszi. Ha a főzés során úgy érzed, hogy az étel még mindig valahogy ízetlen, unalmas, pedig elegendő sót és borsot tettél már bele, valószínű, hogy épp csak valami pikáns savasság hiányzik belőle. Használj ilyenkor pár csepp citromlevet, ecetet, vagy akár száraz fehérbort, életre kel tőlük az étel!

6.) Szigorúan betartod a szavatossági időt

Ha csak nem kisbabáknak vagy kisgyerekeknek főzöl, lehetsz egy picit megengedőbb a szavatossági időkkel. A zárt csomagolásban lévő ételek nagy része a szavatossági idő lejárta után is biztonsággal fogyasztható, így érdemes a szaglásunkra és ízlelésünkre hagyatkozni, mielőtt automatikusan kidobnánk a bontatlan, de lejárt joghurtot vagy más ételt a hűtőből. Ha sem a szagán, sem az ízén nem érzünk semmi furcsát, nyugodtan használjuk fel, semmi bajunk nem lesz tőle.

7.) Nem élezed meg a késed

A dolog, amit rengetegen halogatnak: a késélezés. Mert végülis még jól vág, nem tompa, csak már nem annyira éles, mondják sokan, és észre sem veszik, hogy mennyi plusz munkát okoznak maguknak azzal, hogy tompa késekkel dolgoznak a konyhában. Ugyanis, ha nem elég éles a késünk, sokkal nagyobb erőt kell kifejtenünk, hogy rendesen elvágjunk vele dolgokat, és azt hinnénk, kevésbé vághatjuk meg vele magunkat, de ez nem igaz. Mivel kevésbé pontosan lehet vele vágni, jobban oda kell nyomni az alapanyaghoz, könnyebben félre is csúszhat, és kész a baj. Szánjunk rá időt, hogy hetente megélezzük a késeinket, meg fogják hálálni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További tippek és trükkök erre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek