12 gyakorta elkövetett baki a konyhádban

A konyhában egy nem kezdő háziasszony a legtöbb dolgot adottnak veszi, és úgy mozog, mint aki már mindent tud - holott apró hibákat mindenki véthet, figyelj! 

Hibázni vagy kevésbé hatékonyan dolgozni akkor is lehet, ha már járatos vagy a konyhában, hát még ha csak kezdőként rakosgatod a serpenyőket meg a fakanalakat, és kevergeted a gyors rizst. 12 gyors és okos tippet hoztunk, amit mindenkinek jó tudni, aki főz.

1. Túlzsúfolod a serpenyődet

Nem jó, ha nem hagysz helyet (serpenyőben, sütőben) sütés közben, és mindent összezsúfolsz. Hagyj szusszanásnyi helyet például az aranybarnára piruló csirkecomboknak, hogy minden oldaluk egyenletesre sülhessen.

2. A tészta főzővizét alulsózod

Aranyszabály: a tészta vizétrendesen meg kell sóznimég a tészta belerakása előtt, mert csak így lesz valóban ízletes a kifőtt tészta, hiába az extrán fűszeres szósz vagy az utánsózás. Ne spórolj vele.

3. Mindent olívaolajban sütsz

Nem jó, mert egyrészt kicsit drága mulatság, tekintve hogy hiába egészségesebb, ha az égéspontja alacsonyabb (190-210 celsiusfok), mint mondjuk egy szőlőmagolajnak vagy étolajnak, ergo hamarabb füstölni kezd, rossz lesz az íze és egészségre káros szabadgyökök szabadulnak fel. Hirtelen sütéshez nem ajánlott!

4. Sütisütéskor nem jól méred ki a hozzávalókat

Jobb, ha sütemények sütésekor a száraz hozzávalókat nem mérőedényben mérjük (mint a folyékonyakat), hanem teljesen pontos "kanalas" módszerrel, amik tetejéről teljesen pontosan lesimítható a felesleg.

5. Hideg húst sütsz

Hűtőből (esetleg mélyhűtőből) kivett húst sose dobjunk forró olajba, mert nem fog rendesen, egyenletesen átsülni, kívül hamar kérget kap majd, belül pedig nyers marad - várjuk meg, míg szobahőmérsékletű lesz.

6. Meleg kaját raksz a hűtőbe

Már anyáink is megmondták: a meleg ételt nem tesszük a hűtőbe, mert nem tesz jót neki, leolvasztja azt, több energiát pazarol, stb. Vajon ez az újhullámos hűtőkre is igaz? A vélemények megoszlanak, de az tuti, hogy a légmentes dobozva zárt meleg étel egyből hűtőbe rakva megbuggyan. Kerüljük - inkább hűtőfürdőben hűtsük le, ha muszáj.

7. Nem követed a főzési sorrendet

Nem véletlen mondják, hogy a tejterméket nem kell rotyogtatva, hosszasan főzni, csak a végén épphogy felforralni (például egy főzelékben, levesben), mert összekap, vagy hogy a kisebb zöldségeket (pl. borsó) a végén tegyük a levesbe főzni, mert szétfőnek.

8. Nem kell mindig teflonserpenyő

Mert nem képes akkora hőtermelésre - palacsintáknál, tojásféléknél oké, de amúgy inkább a masszív, jól hevíthető vasserpenyőkre szavazunk (sokan a palacsintánál is.)

9. A fokhagymát nem a végén adod hozzá

Ezt nem véletlen tanácsolják - és a fűszerpaprikánál is igaz. A fokhagymát a sütések végefele dobjuk az olajra, mert megég, keserű lesz, a paprikát pedig gyorsan keverjük el, és addig húzzuk is le a tűzről, mert megkeseredik.

10. Zöld levelek párolása

Ha spenótlevelet, sóskát, gombát mosol felhasználás előtt, szárogasd meg, amennyire tudod, sütés/párolás előtt, mert különben szétfőnek a plusz víztől.

11. Nem vársz pár percet hússzeletelés előtt

Mikor megsült a hús, várj pár percet, hogy a húspác és lé elfoglalja méltó helyét a rostok közt, így szaftosabb lesz a végeredmény, hidd el!

12. Mindent a hűtőben tárolsz, de minek?

Például a paradicsomot - de miert? A legtöbb zöldségnek (pl. krumpli, hagymafélék, répa, cukkini, uborka, paradicsom stb.) és a gyümölcsöknek (barack, avokádó, banán, alma, stb.) sincs a hidegre szüksége - a boltban sem ott vannak, gondold végig.

via buzzfeed

...és ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

BDorina

"de az tuti, hogy a légmentes dobozva zárt meleg étel egyb?l h?t?be rakva megbuggyan" - mit?l tenné?

BDorina

A serpeny? mióta termel h?t?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!