Hogyan süssünk, főzzünk együtt a gyerekkel?

A gyerekekkel közös főzés nagyszerű módja annak, hogy felfedezzük a világukat, és hogy segítsünk nekik abban, hogy ők is felfedezhessék a felnőttek életét.

Ha hagyjuk, hogy a gyerekek kísérletezzenek a konyhában, hogy szórakoztató és felemelő élményeket teremtsenek velünk, nemcsak a főzés iránti szeretet szökkenhet szárba bennük, hanem az kitarthat akár egy életen át is. Legyen szó totyogóról vagy tizenévesről, bármilyen életkorú gyerek elkezdheti építeni a kulináris képességeit. Ugyan a motoros készségek és az érettség szintje széles skálán mozog minden korosztályban, azt érdemes alaposan megfontolni, hogy a gyermek készen áll-e a felelősségteljes, új feladatok elvégzésére.

Gondolj először a biztonságra

A kisebb gyerekek használjanak műanyag evőeszközöket a vágáshoz. Ha ismeretlen összetevőket szagoltok, kóstoltok, légy tisztában a fulladás lehetőségével, és tudd, mire allergiás a gyerek. Állandóan szorosan felügyeld a fiatalabb gyerekeket, és ne felejtsd, hogy még az idősebbek kapcsán is fontos, hogy mindig legyen felnőtt a közelben. Legyen példamutató a jó higiénia. A főzés megkezdése előtt mossatok kezet, és főzés közben is gyakran ismételjétek meg. Használjatok szappant és vizet, legalább 20 másodpercig dörzsölve a kéz összes felületét, majd folyó vízzel alaposan öblítsétek le azt. Ez különösen fontos a nyers hús kezelése után.

A hosszú hajat érdemes hátrakötni, hogy az ne kerüljön az ételbe. Alaposan mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket. Az ételeket a szükséges hőmérsékletre főzd, és az elkészült ételeket kihűlés után tedd hűtőbe, ha nem fogyasztjátok el azonnal. Ezeket mind látja majd a gyerek is, és megtanulja a folyamatokat.

Tedd szórakoztatóvá a gyerekeid számára a főzést

Viseljetek vicces kötényt, jó móka lehet a tojásfeltörés is. Énekeljetek vagy hallgassatok közben dalokat. Ismerkedjetek meg az érdekes konyhai eszközökkel. Engedd, hogy a gyerek megérintse az alapanyagokat, egy alapos kézmosás után pedig hagyd, hogy dolgozzon velük. Mutasd meg, hogy az ecet mit tesz a szódabikarbónával, csiklandozd meg a kicsi arcát friss petrezselyemmel. Ne feledd, hogy sok gyerek szájíze érzékeny. Lassan haladjatok az új ízek bevezetésével, és fontold meg, mivel párosítod azokat. Legyen kaland az új dolgok kipróbálása!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!