7 eddig ismeretlen mikrós trükk!

Már megint új van a Nap alatt - ezúttal a mikrós praktikák terén. Sosincs vége, nézzétek ezt a 7 csodás tippet! A mikró tényleg a legsokoldalúbb konyhai kütyünk?

1. Kukoricafőzés

Tegyél be 1-2 cső kukoricát a mikróba hajastól, levelestől magas hőfokon kb. 6 percre. Ezután pihentesd, hagyd hűlni kb. 3-4 percig, és mikor már nem annyira forró, foszd meg a levelektől, és eheted is!

Csöveskukorica másképp:

2. Kókusz- vagy mogyorópörkölés

Tegyél kókuszforgácsot vagy mogyorót a mikróba egy tányérra, és 1 perces intervallumokban kezdd el a pirítást magas hőfokon, amíg nem kezd aranybarnulni. Finom!

3. Fűszernövények szárítása

Foszd meg a megmosott friss fűszernövényeidet száruktól, rakd őket egy tányérra, és magas hőfokon 30 mpig mikrózd őket,míg a nedvesség el nem távozik, és ki nem száradnak.

4. Fokhagymapácolás

Vágd le a megtisztított fokhagymagerezdek végét, öntözd meg őket kis olívaolajjal, sózd, borsozd. Közepes fokozaton 3 perces etapokban "pácold" őket - akkor jók, ha megpuhultak.

5. Citromok kifacsarása

Hogy minden citrom- vagy narancslevet kinyerhess a gyümölcsből, felvágás-facsarás előtt tedd őket a mikróba kb. 20 mpre!

6. Héjpuhítás

A keményebb héjú zöldségeknél (pl. tök, sütőtök, stb.) a héj leválasztása bizony nem könnyű. Tedd őket a mikróba 2-3 percre, és megpuhulnak - hálás leszel magadnak!

7. Babáztatás

Nem áztattad be éjszakára a szárazbabot? Tedd egy üvegtálba, mikrózd magas hőfokon kb. 10 percig, majd hagyd benn további 40 percig pihenni-puhulni, és kész is! Főhet a babgulyás.

(cikkforrás: purewow, címlapfotó: Flickr/Pascal)

Sült kukorica

Hozzászólások

L. Hedvig

7. pont: jókat nevetek, babáztatás vagy bab áztatás? Ha lehet, a babát ne tegyük be a mikróba...:-D

Brecz Judit

:D a magyar nyelv szépségei! nekem fel sem t?nt :)

firstlady

A 3. pont szerinti módszerrel kis híján sikerült felgyújtanom a lakást, kb. 10 másodperc alatt. (Petrezselyemzöldet akartam "szárítani".) Gyorsan kirántottam a konnektorból a zsinórt, a zöldségnek és a gépnek vége lett, megúsztuk ennyivel. Nincs nap, hogy eszembe ne jusson, pedig sok éve történt.

laci57

Zöld megmosva, lecsurgatva, papírtörl? közé, tökéletes.

Törölt felhasználó

A babbal kapcsolatban: bár a bevezetésben VIZBEN VALÓ ÁZTATÁSRÓL van szó, arról viszont nem írnak, hogy a babot csak úgy, minden nélkül, szárazon pörgessük meg a mikróban? Vagy némi víz kíséretében mikrózzuk meg? El?re is kösz a választ, kíváncsi vagyok rá!

Brecz Judit

Kedves FoxALfa1! Vízben! Utánanéztem, mert az eredeti cikk nem tért ki rá :)

Törölt felhasználó

Kedves Judit, köszönöm szépen. Természetesen, nekem is gyanús volt, de gondoltam, jobb, ha megkérdezem. Üdv: FoxAlfa1

Törölt felhasználó

Részemr?l népszer?síteném a mikrót, sok-sok leírás szerint nagyon egészségtelen,tönkreteszi a benne melegített ételt. Bocsi, ez kikívánkozott bel?lem...

Hagymafaló

Valóban, sok leírás szerint pedig voltak boszorkányok, akik megátkoztak másokat, és gyíkemberek is léteznek, a föld alatt megbújva tengetik életüket. Ja, és a jeti is létezik. Tessék el?ször informálódni, hogyan m?ködik a mikrohullámú süt?, aztán beszélni butaságokat (ez az összes minkróellenes embernek megfogadásra ajánlott tanács). Bár az is igaz, hogy valaki a mai napig károsnak tartja a véd?oltásokat. Bocsi, ez kikívánkozott bel?lem...

Hasibecker

Engem nem gy?zött meg egyik sem, f?leg a bab. Ha elfelejtem el?z? nap beáztatni másnap a f?z?vízbe teszek egy mokkákanál szódabikarbónát és nagyon puhára megf? annyi id? alatt mint a beáztatott.

Sandra

A zöldségeknek szerintem nemigen tesz jót. De vagy itt, vagy máshol olvastam, hogy a bef?zéshez az üvegeket vizesen 3 percre tegyük mikróba és kész a csirátlanítás. Én azóta úgy csinálom és totál bevált.

Paradroid

A 3-ast semmiképp sem szabad, tönkreteszi a sejteket, kipukkadnak és egy csomó aroma távozik a nedvességgel! F?szert csakis h?vösön, lassan érdemes szárítani, ha jót akarsz magadnak. Amúgy legyünk vele tisztában: a mikrohullámok a dolgokban lév? vizet "ingerlik", minden olyasmi mikrózása, ami kevés vizet tartalmaz, az a gépnek is árt, mert nincs mi elnyelje a felesleges hullámokat.

magaduram

Így igaz: az élelmiszerben lév? vizet melegítve m?ködik a mikró. A f?szernövényeket mintegy megf?znénk ezzel a módszerrel, és nem hiszem, hogy ez lenne a cél. A citromot sem f?zném meg használat el?tt, hogy pár cseppel több levet nyerjek ki bel?le. (Max. alacsony, felolvasztás fokozaton nem árt neki az a 20 mp.) A sejtek/molekulák "tönkretétele" nem hangzik valami jól, a köznyelvben ezt f?zésnek/sütésnek nevezzük:)

Juliusz48

Én még hozzá tenném a héjában f?tt krumplit is. Húst?vel megszurkálni és 4-6 percre betenni mérett?l függ?en, félid?ben megfordítani, aztán lehet a héját lehúzni. Ha túlf?zik kiszárad, de a húst?vel megszúrva érezni ha megf?tt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek