Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tanuld meg a késélezést egy profitól!

Nem elég a jó kést megvásárolni, vigyázni is érdemes rá, meghálálja a gondoskodást. Szerencsések vagytok, most egy szakértőtől tanulhatjátok meg a profi késélezést.

Aki sokat főz és serénykedik a konyhában, tudja, hogy jó munkához jó eszköz kell. Emlékszem, hihetetlenül hálás voltam, amikor az első igazi minőségi kés bekerült a háztartásomba. Egészen új dimenziók nyíltak meg számomra. Nem tartok otthon semmilyen késélező eszközt, mert van egy szakács barátom, aki elég gyakran jön vendégségbe, és ilyenkor megélezi a késeimet. De hát nem lehet mindenkinek egy külön bejáratú késélezője, jobb, ha tudjuk, mi fán terem a dolog, ezért utánajártam, melyik kést hogyan érdemes otthoni körülmények között élezni.

Korábbi késélezésről szóló cikkünk nagy vitát váltott ki. A hozzászólók közül egyik felhasználónk konkrét tanácsokat adott, miként lehet helyesen végezni ezt a nagyon fontos folyamatot, ezért elhívtuk, mutassa meg kameránk előtt tudományát – ismerjétek meg Attilát!

Jamescook, alias Balogh Attila eredetileg szakácsként dolgozott, aztán 10 éve találta ki, hogy saját vállalkozást indít. Pár év fejlesztés után megszületett saját receptúrája, mely alapján ma is készülnek késfelhasználók által tesztelt, kerámia alapú fenőkövei. Mi ezekkel tanultuk meg irodánkban a megfelelő késélezés csínját-bínját.

Kőtípusok

 • Természetes kövek: amelyeket a természet alakított ki , ilyen például a belga kő, vagy az Arkansas kő amelyek nagyon jók, de drágák. Ezek lehetnek olajos vagy vizes kövek. Japán természetes kőből egy kicsi darab 100-200 dollárba is kerülhet.
 • Szintetikus kövek: gyárban, keverékből állítják elő őket, a szilícium-karbid vagy korund szemcse a fő alapanyaguk.
 • Kerámia alapú vizes kövek: a mi esetünkben most az Attila által gyártott szilícium-karbid tartalmú ​köveket próbáltuk ki.

Így használd a kerámia alapú köveket

 1. Először is egy főfogalom: élezés = anyagleválasztás
 2. Haidu fenőkő esetén: a köveket 5-10 percre vízbe kell áztatni – akkor jó, ha „megáll” a víz a tetején.
 3. Az európai késeknél érdemes 30-40 fokos élszöget tartani, a japánok esetében ez általában 10-20 fokos élszög.
 4. Több módja van az élezésnek, ebből az egyik legkönnyebb az élszalagos kések esetén:
 5. A késfokával előre irányban a fenőkő hozzánk közelebb eső végére helyezve a kés hegyét, átlós irányba végig toljuk a kőfelületén a megfelelő élszöget megtartva a kést, hogy a fenőkő végéhez érve, a kés markolat felőli végéhez érjünk. 
 6. Ezt a mozdulatot addig ismételjük, amíg az élszalagnál megjelenik az un. élsorja. Ekkor megfordítjuk a kést és a másik irányból is addig ismételjük - ez már rövidebb idő! – amíg szintén meg nem jelenik az élsorja. Ekkor porcelánon – vagy fenőacélon -, az éllel szemben párszor gyengéden, éppen a kés súlyával lehúzzuk ezt az anyagot az élszalagról.
 7. Japán véső élezésű kések esetén csak a megfelelő szögben, oda-vissza irányban kell a fenőkő felületén mozgatni a kést. Itt az utolsó mozdulat, a kést megfordítva egyetlen mozdulattal – a megfelelő szögben – lehúzni az élsorját a pengéről.
 8. Finomabb szemcséjű köveknél kevésbé kell rányomni a kőre az acélt.
 9. A fenőkövek felületét is érdemes tisztítani egy durvább kővel.
 10. A két ujjunk közé fogott papírtörlőt nehéz elvágni ​életlen késsel, élessel könnyű – ez lehet akár otthon is egy teszt, hogy jól sikerült-e a művelet​
 11. Az élezés balesetveszélyes, ezért mindig fokozott figyelemmel dolgozzunk!

Egy korábbi cikkünkben mutattuk nektek, hogy mázatlan porcelánt lehet élsorja eltávolításra használni. Szakértőnk szerint ezt a módszert csak ritkán alkalmazd, ha jót akarsz a késeidnek. Használj inkább megfelelő – kisebb, vékonyabb – fenőkövet, ami csak a kés súlyával dolgozik: pár húzás elég, és leszedheted vele az élsorját.

Így élezd profin a késed, itt a videó!

Ahogy a kínai filozófus bölcselete szól:

„Aki túl-élesre fen: Élét hamar kicsorbítja.”

Lao-Ce – Tao Te King, Az Út és Erény Könyve (ford. Weöres Sándor)

Így vigyázz a késedre

 • kést mosogatógépbe nem teszünk - sem az élének, sem a markolatának nem tesz jót
 • mosogatóban sem hagyjuk, nehogy belenyúljon valaki és megvágja a kezét
 • ahogyan a szakácsok is, ahová lehet, vigyük magunkkal a  saját késünket
 • ne éleztessük nagyteljesítményű csiszológépen, mert elmegy a keménysége, és a pengéje is gyorsan elforgácsolódik

Nyugati vs. japán kések

 • A japán késekről általánosságban elmondható, hogy anyagukban vékonyabbak
 • Ezért zöldségvágáshoz nagyszerűek
 • Leginkább kifinomult mozdulatokra használják  
 • Kevésbé alkalmazzák csontok vágására, erre vannak ott is megfelelő bárdok
 • A nyugatikat általában, jellemzően vastagabbra, az európai igényekhez alakították

A késtípusokról itt találsz további információt!

Ifjú magyar késkészítők

Sok fiatal magyar késkészítő van, akik ugyan azokból az anyagokból is dolgoznak mint a nagy gyárak, íme páran közülük:

A szakma megszállottjai és a kések kedvelői megtalálnak mindent egy helyen a a Késportálon. Ez egy online közösség: felhasználók, készítők és későrültek oldala. A virtuális találkozáson kívül minden hónapban van egy börze, ahol személyesen is megoszthatják tapasztalataikat, itt eladhatják, cserélhetik, éleztethetik késeiket.
Reméljük, kedvet csináltunk nektek ahhoz, hogy mostantól ti is jó minőségű, kellően éles késekkel dolgozzatok a konyhában!

...ezek is érdekelhetnek még!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

L. Hedvig
L. Hedvig Fri, 2017-03-03 15:32

Köszönöm a jó kis reklámot a Haidu fenőkövekhez. Nincs ezzel semmi baj, csak rossz a cikk címe, ebből ugyan nem tanultam meg, hogy kell a késeket élesíteni. Sajnálom.

Mr.Peter
Mr.Peter Sun, 2017-03-05 03:25

Én inkább téged sajnállak, mert szerintem ez hasznos cikk.
Javaslom, hogy nézd meg a csatolt videót is!