Szójaszószos tojásokkal egyszerűen lesz izgalmas a húsvétod

Ha szójaszószos tojást nem is, de sima főttet úgyis üzemi mennyiségben készítünk húsvétra, ezért megannyi lehetőségünk van mind klasszikus, mind újító receptekben felhasználni az ünnep kedvencét. Ez a szójaszószos tojás most az utóbbi kategóriába tartozik, és a nemzetközi hírneve csak az egyik ok arra, miért muszáj elkészíteni idén húsvétkor.

A szójaszószos tojás lehet, hogy sokaknak egy idegen, talán nem annyira barátságos szókapcsolat. Ez pedig nagy kár, hiszen a két alapanyag nem elég, hogy egymásnak lett kitalálva, hanem a világ különböző konyháiban (főleg Ázsiában) már ősidők óta párosítják őket. Nem véletlen: a karakteres íz és a lágyan krémes állag verhetetlen párt alkot, ráadásul az így pácolt szójaszószos tojás önmagában és különböző fogások egész sorában felhasználható.

A Momofuku szójaszószos tojásainak receptjét ITT találod (fotók: Hering András)

Egy nagyon híres tojás

Nem ritka, hogy egy-egy (amúgy viszonylag hétköznapi) étel nagy hírnévre tesz szert csak azért, mert egy híres étteremben felkerül a menüre. Ugyanez történt a szójaszószos tojással és a Momofuku névvel.

David Chang séf New Yorkban nyitotta meg az első Momofuku éttermet 2004-ben.

A következő években további helyek nyíltak, így a Momofuku étteremlánccá és meghatározó névvé nőtte ki magát rövid idő alatt. A szójaszószos tojás pedig náluk népszerű előétel.

Főzzünk tökéletes lágytojást

Ennek a szójaszószos tojásnak az is a fő bája, hogy a sárgája nem teljesen szilárd, hanem enyhén lágy marad. Ehhez pedig pont be kell lőnünk a tökéletes főzési időt. Ez egészen pontosan 6 perc 5 másodperc: ennyi kell a még enyhén „zselés”, de nem teljesen folyós belsőhöz.

A főzés első 1-2 percében érdemes óvatosan kevergetni a tojásokat, hogy a hő eloszlása egyenletes legyen. Miután letelt a megszabott idő, a tojásokat tegyük azonnal jeges vízbe, ezzel megállítva a főzési folyamatot. A tojások teljes kihűlése után tudjuk majd megpucolni őket.

A Momofuku szójaszószos tojásainak receptjét ITT találod (fotók: Hering András)

Mindenbe, mindenre is mehet

Ugyan a Momofuku vendégei általában hideg előételként, snackként fogyasztják a pácolt tojásokat, ennél sokkal több módon is használhatjuk őket.

Tehetjük tészta vagy leves tetejére (a ramenhez például kifejezetten jól illik, sőt, talán kötelező is), de szendvicsekben, salátákon és hidegtálak mellett is szerepelhet. Ugyan íze miatt elsősorban az ázsiai ételek jóbarátja lesz, ez ne állítson meg minket, kísérletezzünk bátran a tojással.

Készítsük el Momofuku szójaszószos tojásait!

Hozzávalók:

1 l víz (meleg), 1 ek cukor, 2 ek sherryecet (helyettesíthető rizsecettel, gombócecettel, mirinnel vagy fekete ecettel), 150 ml szójaszósz, 6 db tojás (nagy), só ízlés szerint (Maldon vagy más pelyhes só, tálaláshoz), fekete bors ízlés szerint (a tálaláshoz)

Egy közepes tálba öntsünk nagyjából egy liter meleg vizet, adjunk hozzá egy evőkanál kristálycukrot, majd egy habverővel keverjük össze, hogy a cukor feloldódjon. Ezt követően keverjük hozzá a szójaszószt és a sherry-ecetet (vagy rizsecetet, gombócecetet, esetleg mirint vagy fekete ecetet).

Forraljunk fel egy nagy lábasban vizet. Óvatosan tegyük a tojásokat a forrásban lévő vízbe, és főzzük pontosan 6 perc 50 másodpercig! Az első 1,5 percben lassan kevergessük a tojásokat, hogy a hőt egyenletesen oszlassuk el az edényben.

Közben töltsünk meg egy nagy tálat hideg vízzel és jéggel. Amikor a tojások elkészültek, tegyük át őket jégfürdőbe. Miután a tojások kihűltek (és a víz nem kellemetlenül jeges), hámozzuk meg őket a vízben – ez segít megőrizni a tökéletes formát.

Tegyük át a tojásokat a szójaszószos páclébe, és legalább 2, legfeljebb 6 órán keresztül hagyjuk őket érlelődni a hűtőszekrénybe téve, ügyelve arra, hogy teljesen elmerüljenek a tojások a páclében. Ha szükséges, tegyünk egy tányért a tojásokra a teljes merülésük biztosítása érdekében.

A Momofuku szójaszószos tojásainak receptjét ITT találod (fotók: Hering András)

A pácolási idő lejárta után vegyük ki a tojásokat az édes-sós oldatból, a páclevet öntsük át a befőttesüvegbe, így nem veszik kárba az értékes keverék, és több alkalommal is felhasználható pácléként. Ha a kész tojásokat egy szorosan zárható tárolóedénybe tesszük, hűtve akár 1 hónapig is fogyaszthatóak maradnak.

Tálaláshoz a tojásokat hosszában kettévágjuk, sóval és borssal ízesítjük.

A szójaszószos tojások nagyon jól illenek a következő ételekhez:

Fotók és recept: Hering András

A szójaszószos tojás teljes receptjéért kattints idementsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A Momofuku szójaszószos tojásainak receptjét ITT találod (fotók: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több friss, tavaszi recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek