Szódasztori

Magyarnak tartjuk, de egy angol találta fel, mi kezdtük el nagyüzemben gyártani, és mi tettük híressé, a jó idő, a nyár és a fröccs elképzelhetetlen nélküle. Tudjátok miről van szó? Naná, hogy a szódáról!

A szóda köztudottan magyar találmány, hiszen ma már, az olcsó buborékos ásványvizek korában nem is lehet nagyon máshol szódát találni. Pedig nem egészen így van! A szódát, vagyis a szén-dioxiddal dúsított vizet a 18. században, egy angol feltaláló, bizonyos Joseph Priestly alkotta meg.

Szóda

Mint annyi minden más találmány, ez is a véletlen kísérletezésnek köszönheti létét – Priestly a különböző halmazállapotokkal kísérletezett, és amikor a gázt, vagyis a szén-dioxidot a vízbe engedte, rájött, hogy egy frissítő, pezsgő vizet nyert. Találmányáért ki is tüntették, ám a szódavíz mégsem lett olyan népszerű a ködös Albionban, mint nálunk. Nem csoda, hisz a szóda feltalálása önmagában jópofa dolog, de ahhoz, hogy ismertté, és széles körben népszerűvé váljon, szükség volt egy ügyes szerkezetre, amelynek segítségével a szódát otthon is elő lehetett állítani. Ezt a gépet alkotta meg a mi tudós papunk, Jedlik Ányos, 1826-ban.

Jedlik Ányos

Jedlik, bár lehet, hogy hallott angol tudóstársa felfedezéséről, azzal kísérletezett, hogyan lehet a balatonfüredi ásványvizet valamilyen olcsó, friss, mesterséges vízzel helyettesíteni. A mesterséges víz nemcsak tudós-, hanem orvosi körökben is nagy elismerést váltott ki. Jedlik még éveken át fáradozott, hogy kifejlesszen egy olyan gépet, amelynek segítségével nagyüzemben lehet előállítani, és olcsón értékesíteni a szikvizet. Sőt nemcsak a szódát, hanem a fröccsöt is neki köszönhetjük: 1842-ben vendégként érkezett a Fáy család birtokára, szüret idején. A bor erősségének enyhítésére mutatta be a jelenlevőknek először, hogyan kell fröccsöt készíteni – természetesen ehhez magával vitte saját készítésű szódásüvegét is. Az italt németesen spriccnek nevezte el, Vörösmartynak azonban nem tetszett az idegen hangzású név, és javasolta helyette a fröccsöt.

Fröccsöző asztaltársaság 1910 körül

A frissítő ital karrierje azóta is töretlen, sőt megkockáztatom, hogy a szóda neki köszönheti, hogy még a piacon van. Az olcsó PET palackos ásványvizek ugyanis lassan teljesen kiszorították a forgalomból. Még szerencse, hogy mindenki tudja: az igazi fröccs soha nem készülhet ásványvízzel, csakis szódával! Most, hogy itt a jó idő, lassan beköszönt a fröccsszezon. Ha eddig még nem tettük meg, itt az ideje beszerezni egy szódásüveget – olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb, mint az üveges ásványvíz!

Szódás receptek >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.