Szódasztori

Magyarnak tartjuk, de egy angol találta fel, mi kezdtük el nagyüzemben gyártani, és mi tettük híressé, a jó idő, a nyár és a fröccs elképzelhetetlen nélküle. Tudjátok miről van szó? Naná, hogy a szódáról!

A szóda köztudottan magyar találmány, hiszen ma már, az olcsó buborékos ásványvizek korában nem is lehet nagyon máshol szódát találni. Pedig nem egészen így van! A szódát, vagyis a szén-dioxiddal dúsított vizet a 18. században, egy angol feltaláló, bizonyos Joseph Priestly alkotta meg.

Szóda

Mint annyi minden más találmány, ez is a véletlen kísérletezésnek köszönheti létét – Priestly a különböző halmazállapotokkal kísérletezett, és amikor a gázt, vagyis a szén-dioxidot a vízbe engedte, rájött, hogy egy frissítő, pezsgő vizet nyert. Találmányáért ki is tüntették, ám a szódavíz mégsem lett olyan népszerű a ködös Albionban, mint nálunk. Nem csoda, hisz a szóda feltalálása önmagában jópofa dolog, de ahhoz, hogy ismertté, és széles körben népszerűvé váljon, szükség volt egy ügyes szerkezetre, amelynek segítségével a szódát otthon is elő lehetett állítani. Ezt a gépet alkotta meg a mi tudós papunk, Jedlik Ányos, 1826-ban.

Jedlik Ányos

Jedlik, bár lehet, hogy hallott angol tudóstársa felfedezéséről, azzal kísérletezett, hogyan lehet a balatonfüredi ásványvizet valamilyen olcsó, friss, mesterséges vízzel helyettesíteni. A mesterséges víz nemcsak tudós-, hanem orvosi körökben is nagy elismerést váltott ki. Jedlik még éveken át fáradozott, hogy kifejlesszen egy olyan gépet, amelynek segítségével nagyüzemben lehet előállítani, és olcsón értékesíteni a szikvizet. Sőt nemcsak a szódát, hanem a fröccsöt is neki köszönhetjük: 1842-ben vendégként érkezett a Fáy család birtokára, szüret idején. A bor erősségének enyhítésére mutatta be a jelenlevőknek először, hogyan kell fröccsöt készíteni – természetesen ehhez magával vitte saját készítésű szódásüvegét is. Az italt németesen spriccnek nevezte el, Vörösmartynak azonban nem tetszett az idegen hangzású név, és javasolta helyette a fröccsöt.

Fröccsöző asztaltársaság 1910 körül

A frissítő ital karrierje azóta is töretlen, sőt megkockáztatom, hogy a szóda neki köszönheti, hogy még a piacon van. Az olcsó PET palackos ásványvizek ugyanis lassan teljesen kiszorították a forgalomból. Még szerencse, hogy mindenki tudja: az igazi fröccs soha nem készülhet ásványvízzel, csakis szódával! Most, hogy itt a jó idő, lassan beköszönt a fröccsszezon. Ha eddig még nem tettük meg, itt az ideje beszerezni egy szódásüveget – olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb, mint az üveges ásványvíz!

Szódás receptek >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.