Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kráfli

Kráfli
Kráfli
90 perc / előkészület: 70 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hájas tésztából készült, porcukorba forgatott édes sütik a kráflik. Természetesen ezt is a nagymamám konyhájában tanultam.

hozzávalók / 6 adag

A kráflihoz

A tálaláshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hájba 150 g lisztet alaposan beledolgozunk, hűtőbe tesszük.
  2. A maradék, 800 g lisztet a többi hozzávalóval (tojás, só, cukor, tejföl, fehérbor, víz)  jól összedolgozzuk, majd nagyjából kinyújtjuk (nem kell vékonyra, szabályosra sem). A hűtőből kivesszük a hájat és széles, életlen pengéjű késsel, vagy a kezünkkel egyenletesen rákenegetjük a hájat a kinyújtott tésztára. A tésztát félbe, majd a két szélső részét középre hajtjuk. Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
  3. Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig. Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük. A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
  4. 600 g hájból rengeteg hájas tésztánk lesz. Nagy részét, több kis ökölnyi gombóccá gyúrva, le is fagyaszthatjuk. (Legközelebb ennyivel könnyebb dolgunk lesz).
  5. A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra. Amennyi tésztából szeretnénk, kráflit készítünk: a téglalap alakúra kinyújtott tésztát 5 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokból rombuszokat, majd a rombuszokat kereszt irányban félbevágva kapjuk a háromszögeket.
  6. Tepsire rendezzük a kráflikat (tehetjük közel egymáshoz, mert oldalirányban nem, csak felfelé nőnek meg sütés közben) és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük. Mikor kisültek, porcukorba forgatjuk őket.

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 155 507
elküldve: 11
receptkönyvben: 946
elkészítve: 17/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2016-07-26 01:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.07.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Petra Lászlóné
Petra Lászlóné Mon, 2012-05-28 16:53

Gyerekkoromban a Édesanyám minden disznóölés után sütött kráflit. Nagyon szerettem, azóta sem ette. Vajon hájat lehet kapni manapság?

almamag
almamag Fri, 2012-11-30 18:01

Annyira finomat sütött mindig az anyukám! Nagyon tudta!!!
Sajnos, már nekem is csak emlék.... :-(

horvath7504
horvath7504 Sat, 2012-02-04 15:55

A kedvenc sütim! nagyon finom! Igaz egy kicsit időigényes elkészíteni, de megéri! Nekem az anyukám mutatta meg ezt a receptet és Ő is pont így készítette! Köszönöm Petra, hogy feltetted erre az oldalra!

petra
Petra / petra Sat, 2011-04-23 19:37

Szuszka,
Nem, nem kell bele sem élesztő, sem sütőpor. Ha kellene, ott lenne a hozzávalók közt:-).
Kellemes ünnepeket!

Szuszka
Szuszka Sat, 2011-04-23 08:01

Szia!
Nem kell bele élesztő vagy sütőpor vagy valami?

Zúza
Zúza / Zúza Mon, 2010-09-27 09:01

Nagyon szeretem! Főleg a Nagyi féle, savanykás házi szilvalekvárral töltött változatot.
És valóban CSAK hájjal az igazi!
Háj + Liszt + Cukor....Húha, ez aztán a remek kombináció. Már a gondolatától is rakódnak ránk a plusz kilók :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-18 19:42

Azt szeretném kérdezni,hogy kráflihoz esetleg más zsiradék,pl:vaj vagy margarin megfelel-e sertésháj helyett?
Attila

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-01-26 22:11

Hájas tésztát anyukám is szokott volt csinálni (úgy kb. 25-30 éve), de emlékeim szerint nagy vehemenciával és jó hangosan csapkodta a deszkához, amíg az hólyagos nem lett. Elmondása szerint ettől lett a süti pehelykönnyű. A hajtogatós részre nem emlékszem, de nyilván volt, mert szép leveles lett. Nem háromszögre vágta, hanem téglalapra, a közepére lekvárt tett és csak egyszerűen ketté hajtotta. Sülés után úgy nézett ki, mint egy könyv, aminek a lapjait épp átpörgetik és egy pillanatra a lapok megállnak a levegőben félkör alakban. Nagyon nagyon finom sütemény. Talán lesz valaha annyi időm, hogy én is elkészítsem.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-01-28 15:55

Nekem is ez az igazi hájas tészta, én is így szeretem!

Farkas Józsefné Nelly
Farkas Józsefné Nelly Sat, 2008-12-27 22:01

Még egy megjegyzésem lenne: Nem amikor " kihűlt " ,hanem amikor KISÜLT kell porcukorba forgatni! Nagyon finom. Jó étvágyat !

Farkas Józsefné Nelly
Farkas Józsefné Nelly Sat, 2008-12-27 21:54

Egy-két tipp a hájas sütihez:
Forró / melegitett/ késsel kell elvágni,hogy a " lapokat " lásd!
A hájat lehet darálni is,de az igazi késsel kaparni .
A liszt,ha lehet fele grízes,fele sima legyen.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2008-11-18 17:17

Sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy libahájat nem lehet használni? mert sokkal egyszerűbben beszerezhető.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2010-03-22 21:36

Sajnálom, hogy ilyen sokára reagálok, és bocsi, hogy felül kell írjam Petra véleményét: a libaháj nemesebb anyag, mint a sertésháj, nagyanyáink libahájból készítették a hájas tésztát, én is: http://www.nosalty.hu/hajas_teszta_gesztenyevel_toltve_recept_2103
Nagy-nagy híve vagyok a kráflinak, ezért is kattintottam most a receptre, így vettem észre - nagyon késve - a kérdésedet drága Radnai Gáborné, bíztatnálak a libaháj használatára!
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2008-10-19 16:28

Hájat a piacokon a csarnokban lévő henteseknél lehet vásárolni.
Városokban nagyobb hentesüzletekben is be lehet szerezni.

petra
Petra / petra Thu, 2008-04-24 12:39

Faluhelyen biztosan, a disznóvágások alkalmával. Hogy a városlakók hol juthatnak hájhoz, sajnos még nem tudom, de nyomozás alatt áll az ügy. Amint kiderítek valamit, megírom!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-04-24 12:02

Hol lehet hájat szerezni, vásárolni, tudna valaki ebben segíteni, előre is köszi.

petra
Petra / petra Fri, 2008-04-18 20:21

jól gondolod: zsiradék
jelen esetben sertéshájról van szó és (a nagymamám elmondása szerint) ez a sertés gyomrát körülvevő zsir

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2008-04-17 15:42

Biztos hülyének nézel, de mi az a háj?! Gondolom valami zsiradék, de ennél többet nem tudok.

1496
sertésháj 600 g
finomliszt 950 g
tojás 2 db
0.5 ek
cukor 0.5 ek
tejföl 175 g
fehérbor 150 ml
szódavíz 100 ml
porcukor 1 ek