7+1 tipp a stroke megelőzéséért

Hazánk egyik vezető szív- és érrendszeri betegsége, amely azonban az egészséges életmóddal megelőzhető.

A stroke (szélütés, gutaütés), hivatalos nevén magyarul agyi érkatasztrófa egy hirtelen kialakuló idegrendszeri megbetegedést jelent, amely agykárosodást okozhat. Napjainkban ez az egyik leggyakrabban előforduló betegség a szív-, illetve a daganatos betegségek mellett, évente 45-50 ezer esetben fordul elő hazánkban. Sajnos minden harmadik eset halállal végződik, a betegek mintegy fele maradandó szövődménnyel épül fel és csupán minden negyedik beteg gyógyul meg teljesen.

A stroke kialakulásáért leggyakrabban a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a túlsúly okolható. Valószínűleg szerepet játszik benne a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a szív betegségei és a mozgásszegény túlhajszolt életmód is. A stroke olyan megpróbáltatást jelent a szervezet számára, hogy még a teljes gyógyulás után is rosszabb életkilátásokra számíthatunk, ezért a legjobb, amit ellene tehetünk, az a megelőzés.

A betegség hátterében állhatnak olyan adottságok (pl. genetikai) vagy körülmények, amelyeken nem lehet változtatni. Bőven akadnak azonban olyan tényezők is, amelyeken viszont módosíthatunk az egészség megőrzése érdekében. A jó hír, hogy a Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, az esetek 88%-áért pont az általunk is befolyásolható, azaz a megelőzhető tényezők a felelősek. Lássuk, melyek ezek!

Az agyvérzés kockázatát csökkentő, befolyásolható tényezők

 1. Túlsúly esetén a testsúly optimalizálása, különösen, ha a súlyfelesleg a hastájékon található. A hasi típusú elhízás megnöveli ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 2. A magas vérnyomás, valamint az érelmeszesedést okozó vérzsírszintek (koleszterin, triglicerid) rendszeres (1-3 évenkénti) ellenőrzése, szükség esetén kezelése.
 3. A cukorbetegség kezelése. A cukorbetegség során előforduló túlzott vércukorszint ingadozás növeli a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és számos egyéb szövődménnyel is járhat.
 4. Leszokás a dohányzásról. A dohányzás a stroke kialakulásának kockázatán túl növeli a daganatos-, a szív- és tüdőbetegségek gyakoriságát is.
 5. Minél kevesebb alkohol fogyasztása. A mértéktelen alkoholfogyasztás többek között magas vérnyomást okoz.
 6. A kiegyensúlyozott, változatos étrend.
 7. A stressz és a depresszió kezelése.
 8. A rendszeres fizikai aktivitás, a mozgás.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

A táplálkozási szokások hatással vannak a testtömegre, a vérnyomás, a vérzsírok- és a vércukorszint szabályozásra is. Az egyéni tápanyagigényhez igazodó étrend összeállítása dietetikus segítségével történhet, de ha addig is

 • igyekszünk kerülni a cukrozott ételek és italok fogyasztását,
 • zsírszegény alapanyagokból kevesebb zsiradékkal készítjük el ételeinket,
 • ritkábban és kevesebbet sózunk,
 • naponta többször fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket,
 • és rendszeresen szánunk időt a testmozgásra,

máris sokat tettük nemcsak a stroke megelőzéséért, hanem szívünk és érrendszerünk egészségéért miközben a közérzetünk is javulni fog.

forrás: verywell.com

Címlapról ajánljuk

További cikkek