Szingli konyha: thai laksa

A laksa az egyik legnépszerűbb étel a külföldi gasztroblogokon: számtalan elkészítési módját írják le ennek az egzotikus levesnek, mára persze az európai ízléshez igazítva.

Thai laksa Kittitől

A laksa az egyik legnépszerűbb étel a külföldi gasztroblogokon: számtalan elkészítési módját írják le ennek az egzotikus egytálételnek, persze mára az európai ízléshez igazítva. A malajziai, szingapúri, kínai, indonéz jegyeket ötvöző keleti specialitás autentikusan számos olyan hozzávalót igényelne, ami nálunk nehezebben elérhető, mint a tamarindfa gyümölcse vagy az angolna. Kár lenne viszont kihagyni az „egyszer el fogom készíteni”-listáról, mert nagyon egészséges és finom, sűrű leves a jutalmunk végül.

Nagyi specialitása – becsinált leves >>

A laksának két fő típusát különböztetjük meg, azon belül az alvariációk száma végtelen. Az egyik egy gazdag, kókusztejes verzió, amelyhez csirkét, halat, rákot is használnak – ízlés szerint. Ez a curry laksa, amit currypasztával, friss korianderrel ízesítenek, a velejét pedig a tészta adja meg, ami akár üvegtészta, rizstészta is lehet. Az asam laksa a tenger gyümölcseire fókuszál, sokkal savanykásabb currys testvéréhez képest, de mint ilyen, az egyik legízletesebb fogás. Ebben az esetben nem kell spórolni a hallal és a halszósszal, tépkedjük össze a húst, csak rusztikusan, illetve az összevágott, friss zöldségek is jöhetnek: uborka, újhagyma, ízesítésül 1-2 centi friss gyömbér lereszelve. Köretet különösebben nem ajánlanék hozzá, mert önmagában is nagyon laktató étel a laksa.

Savanyításhoz használhatunk lime-ot, ha időnkből telik, akkor viszont keressünk fel egy ázsiai boltot, ahol mindennapos árucikk a kaffir lime-levél – egészen újszerű, nagyon finom, citrusos ízt ad a távol-keleti ételeknek. Szójaszószt is szerezzünk be, 1-2 evőkanállal szükségünk lesz rá. A halszósz a keleti ételek általános ízesítője, sokszor szardellából állítják elő, nem túl tolakodó ízű, ugyanakkor egészen új értelmet nyer tőle a laksa, mint sok más egzotikus recept esetében is. Általában kaphatóak készen laksapaszták, ezek nagyban megkönnyítik a dolgunkat, ha mégsem jutunk hozzá valamelyikhez, akkor nyugodtan dolgozhatunk currypasztával is.

4 tészta, amit még nem próbáltál >>

Íme, egy nagyon egyszerű recept laksához!

Hozzávalók

  • 1 evőkanál mogyoróolaj (olívaolajjal helyettesíthető)
  • 7,5 dl csirkehúsleves
  • 0,5 dl kókusztej
  • 30 dkg rizstészta
  • 2 egész csirkemell
  • 4 szál újhagyma, karikázva
  • 2 evőkanál laksa- vagy currypaszta
  • menta
  • koriander, kaffir lime
  • ízlés szerint szójaszósz, halszósz

Öntsük az olajat az újhagymával együttserpenyőbe vagy wokba, közepes lángon izzítsuk, majd kanalazzuk mellé a pasztát és így pirítsuk őket össze 2-3 percig, amíg illatos nem lesz a keverékünk. Az előre megsütött csirkét, majd a kókusztejet is hozzáöntjük és kisebb hőmérsékleten, alkalmanként megkeverve, öt percig forraljuk. Ezalatt megfőzzük a rizstésztát: lobogó vízbe dobjuk és öt percig, puhulásig főzzük. A tésztára adagoljuk a még forró levest és ízlés szerint a csirkehúst. Fokozhatjuk az ízeket babcsírával, aprított korianderrel és/vagy mentával.

Szingli konyhában, ha egy személyre készül az étel, vegyük mindennek körülbelül a harmadát, de ha a felével számolunk, akkor is egészen biztosan elfogy - én még egyszer sem tudtam ellenállni neki.

Még több távol-keleti receptért ide kattints! >>

A Dobd össze! rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek