Spenót, sóska és mángold - elő a levélzöldségekkel!

Vagány színek, értékes tápanyagok, te melyik levelet választanád?

Az ősz második felébe léptünk, egyre csökken a friss zöldségek kínálata. A levélzöldségek egy része még ilyenkor is zöldell, sőt a téli vagy angol sóska a hó alatti túlélők közé tartozik. Ha nincs szerencsénk hozzájuk a kertben, jobb híján elővehetjük őket a fagyasztóból is.

A spenótot és a sóskát a hagyományos magyar konyha elsősorban főzelék vagy mártás formájában ismeri. Mostanára azonban a spenót nagy karriert futott be, már nem idegen tőlünk a parajos rizotto és a bébispenót saláta sem. Mángoldot inkább csak azok eszik, akiknek van a kertjében, még mindig nehezen beszerezhető levélzöldségnek számít.

Miért együnk „leveleket”?

  • A fogyni vágyók, cukorbetegek étrendjébe abszolút beillenek a levélzöldségek. Energia- és szénhidráttartalmuk szinte elhanyagolhatóan alacsony. Természetesen, az alacsony energiatartalom csak akkor állja meg a helyét, ha kalóriaszegény ételkészítési eljárásokkal készítjük és fogyasztjuk őket. Ilyen pl. a párolt parajlevél vagy ha a szokásos rántás helyett zabpehellyel sűrítjük a spenótfőzeléket.
  • Nyersen, salátaként fogyasztva C-vitamin tartamuk is érvényesül.
  • Kiemelendő még magas B2 vitamin (másik nevén riboflavin) tartalmuk. A B2 vitamin fogyasztás a vérképzés, a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontása miatt fontos számunkra.
  • Táplálkozás-élettani értékükön túl az egyik legfőbb érv a levélzöldségek fogyasztása mellett változatos elkészítési és felhasználási módjuk: színesebbé, változatosabbá tehetjük velük ételeinket. A hagyományos főzelékeken, mártásokon kívül tehetjük őket omlettbe, rizottóba, nokedlibe, salátákba, pitékbe, de akár muffinokba is. A tésztákat tölthetjük (pl. spenótos ravioli), rétegezhetjük levélzöldségekkel (pl. spenótos lasagne) ezzel növelhetjük az általában zöldségekben szegény tésztaételeink értékét. A levélzöldségek lehetnek önálló ételek, de például párolva köretként is megállják a helyüket. Üde zöld színükkel képesek feldobni bármilyen „sápadt” ételt vagy fogást.

Spenót – a vagány zöldség

Egyre menőbb spenótot enni, a lassan terjedő halfogyasztás is segíti népszerűségét, mivel a grillezett halételekhez kifejezetten jól passzol. Tápanyagtartalmát tekintve rendkívül gazdag folát típusú vegyületekben, ezért várandósoknak kifejezetten ajánlott.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a spenótnak van rossz tulajdonsága is: sok oxálsavat tartalmaz. A túlzott oxálsav-bevitel azért lehet veszélyes, mert növeli a vesekövek kialakulásának esélyét. Rendszeresen (pl. minden nap) egészséges embereknek sem ajánlott magas oxálsav tartalmú ételeket fogyasztani. Egész adagnyi mennyiségben, önálló ételként (például: parajfőzelék formájában) kéthetente szerepeljen étrendünkben. Ha a spenót az ételnek csak „mellékes” összetevője, ennél gyakrabban is fogyaszthatjuk. Vesekövesség esetén ne együnk csak spenótból készült ételeket. Ha mindenképp spenótra vágyunk, fogyasszuk fél vagy harmadadagnyi mennyiségben, a tányér maradék részét egészítsük ki más, alacsony oxálsav tartalmú zöldséggel (például burgonyával).

Sóska – a nagy megosztó

Ahányszor csak éttermi-menzai menü keretében sóskát eszem, meg kell állapítanom, hogy ennél megosztóbb nyersanyagot nehéz találni. Az biztos, hogy a többség megriad tőle, a kisebbség, pedig legyen bármilyen különleges a konkurens menü, a sóska mellett szavaz. Nem tudom honnan ered a sóskát elutasítók ellenérzése. Talán a „kevés sóskát és sok habarcsot” tartalmazó iskolai főzelékek élménye égett az ellenzők táborába. Mindenesetre érdemes még egy esélyt adnunk a sóskának, otthon is elkészíteni vagy más helyen is kipróbálni. Nem feledve azt sem, hogy változik az ízlésünk: gyerekként más ízeket részesítünk előnyben, mint felnőtt korunkban.

Értékeit és rossz tulajdonságait vizsgálva a sóska a spenót finomított változata. Kevesebb folátot és C-vitamint tartalmaz, oxálsav tartalma alacsonyabb, de azért a sóska is a magas oxálsav tartalmú növények közé tartozik.

Mángold – kettő az egyben

A mángold húsos leveleit ugyanúgy és ugyanazokba az ételekbe használhatjuk, mint a spenótot. A keleti konyha a töltött szőlőlevélhez hasonlóan, töltött ételeket is készít a mángold leveleiből. Szárait a spárgával megegyező módon készíthetjük el. Kiemelkedő kálium tartalma. Mivel oxálsav tartalma elmarad a spenótétól veseköveseknek kifejezetten ajánlott a spenót kiváltására.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?