Savanyúuborka-ragu, az új kedvenc tunkolós mártogatósod

Különleges savanykás ragut készítettünk, amelyet vagy puliszkával, vagy friss kenyérrel illik kanalazni. A savanyítás (urambocsá' fermentálás) eljárásával tökéletesített zöldségek ősidők óta a magyar és számos más nemzet konyhájának szerves részei, ki mondta, hogy nem kerülhetnek egy szaftos, tunkolós, mártogatós, húsmentes egytálételbe?

Ezúttal egy igazán különleges ételre esett a választásom. A közelbe látogattam ihletért, méghozzá egy olvasmány kapcsán, nem máshova, mint Romániába. Szomszédunk gasztronómiája igazi olvasztótégely, ételeit a görög, török és szláv mellett az osztrák, a magyar és szász konyha fogásai alakították.

A savanyúuborkás ragu receptjét a román gasztronómiai írónő, Irina Georgescu könyve, a Kárpátok ízei alapján készítettem el, néhány apró csavarral.

Savanyúuborka-ragu, recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Ajánlása alapján a fogást a savanyúság (vagy más fermentált zöldségek) teszik karakteressé, amit Romániában gyakran egy kevés puliszkával tálalnak. Az én ajánlásom pedig, hogy inkább egy könnyű, zöldséges mártogatósként tekintsünk erre a paradicsomos uborkaragura, amit tojással (vagy anélkül), friss kenyérre kanalazva, egy csipet sóval meghintve fogyasszunk ebédre vagy vacsorára.

Savanyúuborka-ragu, recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Még mielőtt jönnének a részletek, fontos leszögeznünk, hogy a savanyúuborkás-ragunak semmi köze a Magyarországon ismert hentes tokányhoz.

Ez a fogás teljesen húsmentes: sem sertészsír, sem füstölt szalonna, sem pedig sertéshús nem kerül a fogásba, így vegetáriánusok és vegánok is egyaránt fogyaszthatják.

Savanyúuborka-ragu, pontos recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Hozzávalók:

vöröshagyma, csemegeuborka, fehérbor, zöldségalaplé, konzerv (darabolt) és sűrített paradicsom, kapor, só, bors, olívaolaj, tojás (opcionális). Pontos recept itt!

Elkészítés:

Vegyünk elő egy serpenyőt vagy egy öntöttvas edényt. Kanalazzuk bele az olajat, majd forrósítsuk fel közepes lángon. Tegyük bele a félkarikára vágott hagymát, dinszteljük lefedve 10 percig, amíg üveges nem lesz.

Adjuk a dinsztelt hagymához a felkarikázott savanyú uborkát, majd alig 5 percig forgassuk össze közepes lángon.

Öntsük alá a száraz fehérbort és a zöldségalaplevet, keverjük össze.

Ezután mehet hozzá a darabolt és a sűrített paradicsom is. Keverjük össze, majd 15 percig főzzük össze.

Akkor járunk a végén, ha az uborka félig puha, a szélei pedig roppanósak maradnak.

Tálalás:

Záróakkordként a tűzről levéve szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt fekete borssal és friss kaporral. Készíthetünk mellé buggyantott tojást is, vagy a főzés utolsó 5 percében üssünk a raguba két tojást és süssük bele. Friss kovászos kenyérrel tálaljuk, de rizskörettel is teljes fogást ad.

Savanyúuborka-ragu, pontos recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

A savanyúuborka-ragu teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Savanyúuborka-ragu, pontos recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes recept itt:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek