Ezektől a reggelizési szokásoktól még hízhatsz is, szóval ideje elhagyni őket

Gyakran hallani, és valójában tudományos alapja is van annak, hogy aki reggelizik, az nem eszi túl magát napközben, és egyébként is hajlamos egészségesebb döntéseket hozni kaja terén a nap további részében. De vannak olyan reggelizési szokások, amelyek pont az ellenkezőjét válthatják ki az emberből.

Mindegy, hogy a célod a súlyvesztés, az egészséged megtartása, vagy egyszerűen az, hogy rendbe tedd az étkezési szokásaidat (a pandémia alatt nagyon sokan össze-vissza kezdtünk el enni, hiszen nehéz rendszert tartani az ember életében, ha felborulnak a mindennapok) – az alábbi reggelizési bakikat ne kövesd el!

Csak azért eszel, mert azt gondolod, hogy kell

Szép dolog, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és az is biztos, hogy hozzájárul az egészségedhez, ha az első étkezésed egészséges és jól összerakott. De ha felkelés után nem vagy rögtön éhes, ne nyomd le a torkodon a kaját csak azért, mert úgy tudod, muszáj: figyelj oda a tested jelzéseire, és akkor egyél, amikor éhes vagy! Ha ez felkelés után egy órával történik meg, ne erőltesd az azonnali reggelit! Persze vannak kivételek, ezt befolyásolhatja mondjuk az aznapi teendőid listája, az edzéseid, és még rengeteg minden más, de fontos alapszabály, hogy a szervezet jelez, ha táplálékra van szüksége.

Úgy reggelizel, mint egy király

Mindenki ismeri a mondást: reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy nemes, és vacsorázz, mint egy paraszt – pedig ez csak bizonyos körülmények között célravezető. Ha egészségtelen, magas nátriumtartalmú, zsíros reggeli csúszik le, az akkor sem lesz egészséges, ha a nap többi részében visszafogod a kalóriákat és a rosszabb tápanyagokat. Lehet nagy a reggeli, de figyelj arra is, hogy legalább ennyire egészséges is maradjon összetett szénhidrátokkal, telítetlen zsírokkal és rengeteg fehérjével!

Túl sok rostot eszel egyszerre

A rostfogyasztás nagyon fontos, főleg reggel, amikor az ember szeretné meglátogatni a kétbetűs helyiséget – de ha túlzásba viszed, pontosan az ellenkezőjét fogod elérni vele! Egyél rostot a reggelihez (jobban mondva: legyen rost a reggelidben), de ne túl sok, mert egész nap érezni fogod: felfúvódsz tőle, és bizony eregetni is fogsz, ami nem feltétlenül kellemes.

Bolti granolát eszel

A házi granola remek reggeli lehet, ha megfelelő mennyiségű fehérjetartalmú étellel párosítod – de a boltban kapható változatok nagy része tele van cukorral és egyszerű szénhidráttal. Ez azt hozza magával, hogy bár hamar eltelít majd, nagyon hamar éhes is leszel tőle, hiszen először feltolja a vércukorszintedet, ami aztán a magasból fog a mélybe esni. Ha szereted a granolát, készíts magadnak otthon, természetes és egészséges összetevőkből:

Átfésülöd a híreket a reggeli közben

Ez két szinten is problémás: aki tévét néz, olvas, vagy bármi mást csinál evés közben, az kevésbé figyel magára az ételre, később lakik jól, és hamarabb is eszik újra, mert nem tudatosítja magában az étkezést. Másrészt a hírek, főleg mostanában, nagyon negatívak tudnak lenni, ha pedig már a reggelt stresszesen indítod, jó eséllyel később sem lesz sokkal jobb napod. A stressz ezen kívül megváltoztathatja a tápanyagok felszívódásának módját, a stresszhormonok pedig arra késztethetnek, hogy többet egyél, ráadásul egészségtelenebbül. A reggeli legyen egy olyan rituálé, amikor csak az ételre figyelsz.


Egy kis segítség, hogy tökéletesen állítsd össze a reggelidet:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!