Jelek, hogy azonnal abba kell hagynod a kávézást

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben méreg – a jelenlegi tudásunk szerint a kávéra is igaz ez. Jöjjenek azok a testi tünetek, amelyek arra utalnak, hogy érdemes lehet abbahagynod a kávéivást.

Nagyon nehéz elnavigálni aközött, hogy mennyi koffein a túl sok koffein: szakértők szerint nagyjából 500 milligramm lehet az, ami felett már problémáról beszélhetünk. Ennek ellenére rengetegen lépik túl ezt a mennyiséget, sőt, van, aki egyébként is érzékenyebb erre a vegyületre, mint mások. Honnan tudod, hogy túl sok kávét iszol? Az alábbi jelek árulkodhatnak arról, hogy túl sok kávét iszol!

Jelek, hogy azonnal abba kell hagynod a kávéivást

Minden reggel fejfájással ébredsz

Amint kialakul a koffeinfüggőség, a szervezet elvárja, hogy folyamatosan megkapd a kívánt adagot. Alvás közben nyilvánvalóan nem tudod utántölteni a „koffeinraktáraidat”, így reggel visszafogott elvonási tünetekkel ébredhetsz.

Az első kávédig az agyadban található erek kitágulnak, ez irritációt okozhat, amely aktiválja a fájdalomközpontokat, és már meg is van a fejfájás tökéletes receptje.

Görcsölnek az izmaid

A koffein elvonja a vizet a szervezettől, ami izomgörcsöket eredményezhet. Ha azt veszed észre, hogy a vádlid vagy a combizmaid a nap folyamán akár többször is görcsbe rándulnak, az ok lehet akár a koffein is.

Lecsökken a vérnyomásod

A kávé erős stimuláns, megemelheti a vérnyomásodat, ezért jöhet néha az a szívdobogásérzés, ami olyan ijesztő lehet. Ha azonban nem iszol eleget, a vérnyomásod hirtelen lecsökkenhet, így a kávémegvonásnak ellenkező hatása lehet.

Felborul az alvásod

Nem csak akkor kell számítani az alvásritmus felborulására, ha délután 2 után kávézol: ha egész nap koffeint iszol, az a neurotranszmitterek szintjének csökkenéséhez vezethet, ez pedig probléma lehet, különösen a kulcsfontosságúak esetében – a szerotonin szintje is csökkenhet például, ami megnehezíti az elalvást.

Forrásunk volt.


Még több a kávéról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 szépséges növény, ami kis kaspóban is buján nő

A konténeres kertészkedés ideális megoldás azoknak, akik kis helyen, a teraszon vagy az erkélyen szeretnének zöldellő, virágzó növényeket nevelni. Most bemutatjuk azokat a könnyen gondozható növényfajtákat, amelyek különösen jól érzik magukat kaspókban és virágtartókban.

Nosalty

További cikkek