Tényleg egészségtelen a koffeinmentes kávé?

Ha azért váltottál át a koffeinmentes kávéra, mert azt gondoltad, a koffeines változat nem tesz jót a szervezetednek, akkor jobb, ha végigolvasod ezt a rövidke cikket.

Rengeteg a vita azzal kapcsolatban, mennyire egészséges a kávéfogyasztás. Az egyik tanulmány azt állítja, hogy még azok is nyugodtan ihatnak kávét, akiknek szívproblémáik vannak, egy másik azonban még az egészségeseket is óva intia túlzott koffeinfogyasztástól. Ezért is nehéz eldönteni, hogy akkor az eredetiből igyunk pár csészével, vagy váltsunk a mentes változatra, amiből bármennyit megihatunk...

Pedig lehet, hogy a koffeinmentes sem egészséges!

via GIPHY

Mi is a koffeinmentes kávé igazából?

Hogy mindenki képben legyen, tisztázzuk már az elején, hogy a koffeinmentes változat ugyanabból a babból készül, mint az eredeti, csak előbbi esetében speciális eljárással kivonják a koffeint. Azt is fontos tudni, hogy valamennyi mindig marad benne, tehát teljesen mentes soha nem lesz. Általában 3-4 mg koffeint tartalmaz egy mentes pohár kávé, összehasonlításképpen egy normál kávéban körülbelül 200 mg van.

De hogyan állítják elő?

A koffeines "normál" kávé esetében, miután leszedték a babokat, megpörkölik. A koffeinmentes változatnak azonban további folyamatokon kell átesnie. Háromféleképpen eljárás létezik:

  • a svéd vizes módszer, amiben szenet használnak a cél érdekében
  • a folyékony szén-dioxidos, aminek az a lényege, hogy a gáz kiszívja a babokból a koffeint
  • a vegyianyagos módszer, aminél vagy klórmetánt (festéklemosókban megtalálható anyag) vagy etil-acetátot (ragasztókban illetve körömlakklemosókban találhatod meg) használnak.

Az utolsó módszer tehát két, önmagában mérgező vegyületet alkalmaz, amelyek az amerikai Food and Drug Administration szerint az eltávolítás után elvileg nem maradnak rajta a kávébabszemeken, de azért mégis ajánlatos őket elkerülni.

Ha viszont odafigyelsz arra, hogy az első két technikával alkalmazottból készüljön a kávéd, akkor semmi problémád nem lehet belőle. Szóval elég, ha arra figyelsz, hogy organikus eredetű babot vásárolj, amiben biztosan nincsenek kémiai anyagok.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!