Penészedés és kiszáradás: a kenyértárolás legnagyobb hibái

Mindennapi kenyerünk olcsó és gyors jóllakást jelent, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról. Mindehhez azonban frissen kell tartanunk a vekniket és egyéb pékárukat: az alábbi hibákat ne kövessük el tárolás közben.

Mivel a pékáru, mint egyszerű és elérhető szénhidrát, évszázadok óta meghatározza az emberiség mindennapi táplálkozását, a kenyértárolás egy olyan konyhai probléma, ami alaposan körbe lett járva elődeink és a modern technológia által is. Érdekes, hogy tökéletes megoldás továbbra sem született azon kívül, hogy a vekniket megpróbáljuk minél hamarabb elfogyasztani – mindenesetre megpróbálkozhatunk a lehető legtöbbet megtenni a kenyértárolás ügyében. Például azáltal, ha az alábbi hibákat messziről elkerüljük.

Nejlonzacskóban tárolt kenyér
Ezek a kenyértárolás legnagyobb hibái

Bezárt műanyag csomagolás

Manapság nagyon sok pékáru kapható a boltokban, amely alapból műanyag csomagolásba kerül. És míg ennek meglepően jó a frissen tartó képessége, jobb, ha vigyázunk vele. Ne zárjuk teljesen a zacskók belsejébe a kenyeret, mert így, levegő híján könnyen bepenészedhet.

Hagyjunk egy kis rést a zacskón, ahol járhat a levegő, ha pedig azt látjuk, hogy belülről párásodik a csomagolás, helyezzük át másik tárolóba a pékárut.

A bolti csomagolás megtartása

Azokban az esetekben, amikor nem műanyagba kerül a kenyér, a zsemle, általában papírzacskót vehetünk a boltban a hazaszállításhoz és tároláshoz. A bolti csomagolásokat alapvetően érdemes kidobni, a pékárut másba áthelyezni: a zacskók ugyanis cseppet sem tartósak, könnyen szakadnak-lyukadnak, így levegőt engednek be, amitől pedig borzasztóan hamar kiszárad bármi, amit bennük tárolunk.

Meleg/napos helyen tartás

Nemcsak az számít, hogy miben, hanem az is, hol tároljuk a kenyerünket. Mint a száraz élelmiszerek esetében oly sokszor, itt is kerüljük a napos, meleg helyeket, ezek ugyanis felgyorsíthatják a kiszáradás folyamatát. Kenyerünket tegyük sötétebb, szobahőmérsékletű és száraz, nedvességtől védett helyre, például a konyhapultra, a kamrába, esetleg egy szekrénybe.

A napfény különösen veszélyes a műanyagzacskóban tárolt pékárura: ezek ilyenkor szinte kis üvegházakká válnak, belül felmelegednek és nedvessé válnak, szó szerint a penészedés melegágyaivá válnak.

Pákáruk ömlesztése

Elsőre nem tűnhet annak, mégis problémát jelent a különböző pékáruk, töltött és töltetlen, édes, sós sütemények együtt történő tárolása.

Mivel ezeknek a termékeknek mind eltérő igényeik vannak a frissentartás szempontjából, jobban járunk, ha külön zacskókban, külön tárolókban rendezzük el őket.

Az ízek összekeveredése mellett az is belezavarhat a szavatosság egyenletébe, hogy egyes töltelékkel ellátott péksütemények nedvességet adnak le, amelyet más, mellettük tárolt, nem töltött termékek felvehetnek – ennek állagromlás, végső soron pedig penészedés lehet az eredménye.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek