Mivel a pékáru, mint egyszerű és elérhető szénhidrát, évszázadok óta meghatározza az emberiség mindennapi táplálkozását, a kenyértárolás egy olyan konyhai probléma, ami alaposan körbe lett járva elődeink és a modern technológia által is. Érdekes, hogy tökéletes megoldás továbbra sem született azon kívül, hogy a vekniket megpróbáljuk minél hamarabb elfogyasztani – mindenesetre megpróbálkozhatunk a lehető legtöbbet megtenni a kenyértárolás ügyében. Például azáltal, ha az alábbi hibákat messziről elkerüljük.
Bezárt műanyag csomagolás
Manapság nagyon sok pékáru kapható a boltokban, amely alapból műanyag csomagolásba kerül. És míg ennek meglepően jó a frissen tartó képessége, jobb, ha vigyázunk vele. Ne zárjuk teljesen a zacskók belsejébe a kenyeret, mert így, levegő híján könnyen bepenészedhet.
Hagyjunk egy kis rést a zacskón, ahol járhat a levegő, ha pedig azt látjuk, hogy belülről párásodik a csomagolás, helyezzük át másik tárolóba a pékárut.
A bolti csomagolás megtartása
Azokban az esetekben, amikor nem műanyagba kerül a kenyér, a zsemle, általában papírzacskót vehetünk a boltban a hazaszállításhoz és tároláshoz. A bolti csomagolásokat alapvetően érdemes kidobni, a pékárut másba áthelyezni: a zacskók ugyanis cseppet sem tartósak, könnyen szakadnak-lyukadnak, így levegőt engednek be, amitől pedig borzasztóan hamar kiszárad bármi, amit bennük tárolunk.
Meleg/napos helyen tartás
Nemcsak az számít, hogy miben, hanem az is, hol tároljuk a kenyerünket. Mint a száraz élelmiszerek esetében oly sokszor, itt is kerüljük a napos, meleg helyeket, ezek ugyanis felgyorsíthatják a kiszáradás folyamatát. Kenyerünket tegyük sötétebb, szobahőmérsékletű és száraz, nedvességtől védett helyre, például a konyhapultra, a kamrába, esetleg egy szekrénybe.
A napfény különösen veszélyes a műanyagzacskóban tárolt pékárura: ezek ilyenkor szinte kis üvegházakká válnak, belül felmelegednek és nedvessé válnak, szó szerint a penészedés melegágyaivá válnak.
Pákáruk ömlesztése
Elsőre nem tűnhet annak, mégis problémát jelent a különböző pékáruk, töltött és töltetlen, édes, sós sütemények együtt történő tárolása.
Mivel ezeknek a termékeknek mind eltérő igényeik vannak a frissentartás szempontjából, jobban járunk, ha külön zacskókban, külön tárolókban rendezzük el őket.
Az ízek összekeveredése mellett az is belezavarhat a szavatosság egyenletébe, hogy egyes töltelékkel ellátott péksütemények nedvességet adnak le, amelyet más, mellettük tárolt, nem töltött termékek felvehetnek – ennek állagromlás, végső soron pedig penészedés lehet az eredménye.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: