8 céklás recept, amit ki kell próbálnod

Nem tudod, mit készíts a friss, gyönyörű vörös céklából? Nyolc recepttel adunk most inspirációt, hogy a legfinomabb falatokat hozhasd ki belőle!

Így kora ősszel már megjelenik újra a piacon a friss, zsenge cékla, és ha a zöldséges le akarná tépni a levelét, akkor minden eszközzel próbáljuk meg megakadályozni, hiszen minden egyes része elképesztően ízletes. A levélből például készíthetünk pestot, de a mángoldos receptekbe is bátran belepakolhatjuk.

Rendszerint a hosszúkásabb fajta édesebb, viszont mindegyik kiválóan eltartható a pincében egész télen át, feltéve, ha földdel befedjük. Érdemes olyan helyről vásárolni, ahol tudjuk, hogy vegyszermentes talajban nevelték, hiszen gyökérzöldségről beszélünk, és mint tudjuk, a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak el. Megesik néha, hogy túlságosan földes ízű céklát sikerül vásárolnunk, de ekkor is menthető a dolog: feldarabolva, egy éjszakára tegyük enyhén ecetes vízbe, és másnapra enyhül a kellemetlen mellékíz.

Mára igazi konyhai főszereplővé nőtte ki magát, és nem csak savanyúságként, salátába keverve vagy köretként felszolgálva fogyasztjuk. Főszereplőként is megállja a helyét a tányéron, legyen az egy rizottó, zöldségleves, vagy éppenséggel édes csokitorta.

 1. 1.

  Céklás ricotta-gnocchi

 2. 2.

  Ukrán céklaleves

 3. 3.

  Kecskesajtos-céklás bébispenótsaláta

 4. 4.

  Céklasaláta 2.

 5. 5.

  Sült céklás rizottó rukkolával és kecskesajttal

 6. 6.

  Céklatorta csokival

 7. 7.

  Céklás töltött tojás

 8. 8.

  Céklás humusz ropogós pitával

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk