8 céklás recept, amit ki kell próbálnod

Nem tudod, mit készíts a friss, gyönyörű vörös céklából? Nyolc recepttel adunk most inspirációt, hogy a legfinomabb falatokat hozhasd ki belőle!

Így kora ősszel már megjelenik újra a piacon a friss, zsenge cékla, és ha a zöldséges le akarná tépni a levelét, akkor minden eszközzel próbáljuk meg megakadályozni, hiszen minden egyes része elképesztően ízletes. A levélből például készíthetünk pestot, de a mángoldos receptekbe is bátran belepakolhatjuk.

Rendszerint a hosszúkásabb fajta édesebb, viszont mindegyik kiválóan eltartható a pincében egész télen át, feltéve, ha földdel befedjük. Érdemes olyan helyről vásárolni, ahol tudjuk, hogy vegyszermentes talajban nevelték, hiszen gyökérzöldségről beszélünk, és mint tudjuk, a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak el. Megesik néha, hogy túlságosan földes ízű céklát sikerül vásárolnunk, de ekkor is menthető a dolog: feldarabolva, egy éjszakára tegyük enyhén ecetes vízbe, és másnapra enyhül a kellemetlen mellékíz.

Mára igazi konyhai főszereplővé nőtte ki magát, és nem csak savanyúságként, salátába keverve vagy köretként felszolgálva fogyasztjuk. Főszereplőként is megállja a helyét a tányéron, legyen az egy rizottó, zöldségleves, vagy éppenséggel édes csokitorta.

 1. 1.

  Céklás ricotta-gnocchi

 2. 2.

  Ukrán céklaleves

 3. 3.

  Kecskesajtos-céklás bébispenótsaláta

 4. 4.

  Céklasaláta 2.

 5. 5.

  Sült céklás rizottó rukkolával és kecskesajttal

 6. 6.

  Céklatorta csokival

 7. 7.

  Céklás töltött tojás

 8. 8.

  Céklás humusz ropogós pitával

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!