SPENÓT: 10 dolog, amit biztos nem tudtál erről a szuper zöldségről

A spenót igazi tápanyag- és vitaminforrás. Te mindent tudsz erről a megosztó zöldségről? Teszteld magad! 

1. Perzsiából ered

A spenót – vagy paraj – Perzsiában őshonos növény, onnan került Spanyolországba, majd Angliába, és szép lassan hazánkba is. Bár már 1590 körül is kerültek elő feljegyzések a spinácz nevű levélzöldségről, az igazi spenót csak később kezdte meg a térhódítást.

2. Nagy része víz

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy az uborka szinte teljes egészében víz, de azt tudtad, hogy a spenót is? A nyers spenót 91%-a víz, ami azt jelenti, hogy csak 5%-kal tartalmaz kevesebb folyadékot, mint az uborka.

3. Nemzetközi napja is van

Bizony! A spenót egy olyan zöldség, amit meg is ünnepelhetsz, méghozzá március 26-án. Ez ugyanis a nemzetközi spenótnap!

4. A középkorban festésre használták

A középkorban a művészek a spenótból zöld pigmentet vontak ki, hogy aztán azt festéknek használják.

5. Főzve jobb, mint nyersen (!)

A legtöbb zöldséggel ellentétben a spenót főzése fokozza az egészségügyi előnyöket. Fél csésze párolt spenót háromszor több tápanyagot tartalmaz, mint egy csésze nyers spenót.

6. Ne legyen túl sokáig a hűtőben

A frissen szedett, hűtőben tárolt spenót egy hét után elveszíti a tápanyagainak a felét, így érdemes minél előbb felhasználni.

7. Antioxidánsokban gazdag

A spenót jócskán tartalmaz különböző antioxidánsokat, amiatt egyes kutatások szerint a rákos megbetegedések ellen is hatásos. Vizsgálatok igazolják, hogy csökkenti a mell-, a tüdő-, a hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát.
{ CKÉP = 250791, 6 }

8. Van azért negatív tulajdonsága is

A spenót nagy mennyiségű K1-vitamint tartalmaz, ami jónak hangzik, de véralvadást okozhat.

9. Alacsony a kalóriatartalma

Egy másik ok, amiért a spenótot érdemes fogyasztani, az az, hogy 100 g spenótban csak 23 kalória van!

10. Hajhullásra is bevethető

Mivel a spenótban jelentős mennyiségű vas található, ez nagyon jótékony hatással van a hajra. A hajhullás vashiány következménye, tehát a spenót segít ellensúlyozni ezt a problémát!
+1: A spenót egészségügyi előnyei soha nem érnek véget: a spenótban található magnézium kb. 14% -kal csökkenti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát, ha naponta egy csészével eszünk belőle.

via thefactsite

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...