Páratlan pisztrángvacsorák

Az egyik legértékesebb halunk - egyszerű, de nagyon finom vacsora keríthető belőle. Tipikus nyári fogás, tehát nincs több kifogás, pisztrángra fel!

A pisztráng manapság ritkaságszámba megy az ebédlőasztalokon. Sajnos már számos, korábbi élőhelyéről kipusztult, de azért jobb halárusoknál még mindig hozzájuthatunk szép, filézett egyedekhez. Aki már kóstolta a pisztrángot, biztosan nem feledi, mert az egyik legízletesebb, olajos húsú halunk, melyet itthon is tenyésztenek. S valóban, sokak szerint sokkal finomabb a tengerben úszkáló társaihoz képeset – akinek ez utóbbiak túlságosan jellegtelen ízűek, azok mindenképp nevezzenek be egy jó pisztrángvacsorára!

Azt talán már mondanunk sem kell, hogy mint a halak általában, a pisztráng is rendkívül egészséges: a többszörösen telítetlen zsírsav, az omega-3 megelőzi a szív- és érrendszeri betegséget, rengeteg fehérjét, vitamint tartalmaz, számos tanulmány bizonyítja, hogy már heti egyszeri halfogyasztás is meghosszabbíthatja az életet. A pisztrángot leggyakrabban önmagában, gondosan filézve fogyasztjuk, megsütjük – a legjobb ropogósra pirult krumpliágyon. A bőrét nem szükséges sütés előtt lehúzni, ha készen van, egy mozdulattal megszabadulhatunk tőle (nem mindenki teszi).

Grillezett pisztráng

Még több halas recept közül itt válogathatsz

Jellegzetes íze van a húsának, ami nagyon jól kombinálható fűszerekkel: rozmaringgal, tárkonnyal vagy akár kakukkfűvel is. Páclével is próbálkozhatunk, nagyon érdekes, ha friss citromlével bőségesen átdörzsöljük. A savas citrom kissé megmarja a pisztráng külsejét, ami lényegében előkészíti a további felhasználáshoz. Persze a hal belsejét se hagyjuk ki a jóból, jusson ide is a pácból, akármilyet is választunk! Már jó áron kapható újburgonya, vágjunk egészen vékony félkarikákat, helyezzük egy nagyobb jénaiba és a befűszerezett, pácolt, ízlés szerint elkészített halat dobjuk rá: mehet az egész a sütőbe!

Harminc perc alatt, 180 fokon biztosan átsül! Igazi nyári csemege, ha valahol jó áron hozzájuthatunk, vegyük meg, plusz az első lépés a rendszeres halfogyasztás bevezetése felé.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.