Páratlan pisztrángvacsorák

Az egyik legértékesebb halunk - egyszerű, de nagyon finom vacsora keríthető belőle. Tipikus nyári fogás, tehát nincs több kifogás, pisztrángra fel!

A pisztráng manapság ritkaságszámba megy az ebédlőasztalokon. Sajnos már számos, korábbi élőhelyéről kipusztult, de azért jobb halárusoknál még mindig hozzájuthatunk szép, filézett egyedekhez. Aki már kóstolta a pisztrángot, biztosan nem feledi, mert az egyik legízletesebb, olajos húsú halunk, melyet itthon is tenyésztenek. S valóban, sokak szerint sokkal finomabb a tengerben úszkáló társaihoz képeset – akinek ez utóbbiak túlságosan jellegtelen ízűek, azok mindenképp nevezzenek be egy jó pisztrángvacsorára!

Azt talán már mondanunk sem kell, hogy mint a halak általában, a pisztráng is rendkívül egészséges: a többszörösen telítetlen zsírsav, az omega-3 megelőzi a szív- és érrendszeri betegséget, rengeteg fehérjét, vitamint tartalmaz, számos tanulmány bizonyítja, hogy már heti egyszeri halfogyasztás is meghosszabbíthatja az életet. A pisztrángot leggyakrabban önmagában, gondosan filézve fogyasztjuk, megsütjük – a legjobb ropogósra pirult krumpliágyon. A bőrét nem szükséges sütés előtt lehúzni, ha készen van, egy mozdulattal megszabadulhatunk tőle (nem mindenki teszi).

Grillezett pisztráng

Még több halas recept közül itt válogathatsz

Jellegzetes íze van a húsának, ami nagyon jól kombinálható fűszerekkel: rozmaringgal, tárkonnyal vagy akár kakukkfűvel is. Páclével is próbálkozhatunk, nagyon érdekes, ha friss citromlével bőségesen átdörzsöljük. A savas citrom kissé megmarja a pisztráng külsejét, ami lényegében előkészíti a további felhasználáshoz. Persze a hal belsejét se hagyjuk ki a jóból, jusson ide is a pácból, akármilyet is választunk! Már jó áron kapható újburgonya, vágjunk egészen vékony félkarikákat, helyezzük egy nagyobb jénaiba és a befűszerezett, pácolt, ízlés szerint elkészített halat dobjuk rá: mehet az egész a sütőbe!

Harminc perc alatt, 180 fokon biztosan átsül! Igazi nyári csemege, ha valahol jó áron hozzájuthatunk, vegyük meg, plusz az első lépés a rendszeres halfogyasztás bevezetése felé.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...