A paradicsom, a padlizsán gyümölcs?

Töltött sült paradicsom

Egy egyszerűnek tűnő kérdés megválaszolása is parázs vitákhoz vezethet. Ezek közé tartozhat az is, hogy például a paradicsom, a padlizsán, az avokádó zöldség-e vagy gyümölcs. Legcélszerűbbnek tűnik, ha definiáljuk a gyümölcs és a zöldség fogalmát. A gyümölcs meghatározása úgy tűnik, egyszerű, miszerint az a növény húsos termése.

Ezek szerint a fentebb felsorolt növények mindegyike gyümölcs.Mint ahogyan az a paprika, a kukorica és persze a tök is, a körte, a birs, az alma viszont már csak áltermés. A meghatározás kibővítve tehát, a terméseket és álterméseket gyümölcsnek nevezzük.

Juhsajtos padlizsán tallér

A paradicsomot, tököt viszont leginkább zöldségként ismerjük. Úgy tűnik, zsákutcába jutottunk. Akkor próbálkozzunk a zöldség meghatározásával, hátha úgy egyszerűbb lesz a dolgunk.

A zöldségnek azonban nincs – úgymond – tudományos meghatározása. A zöldség nem botanikai kifejezés, hanem köznyelvi, gasztronómiai meghatározás, és kultúránként is eltérhet, hiszen a kialakult hagyományoktól függően is más-más jelentéstartalma lehet. Fogadjuk el alaptételként, miszerint nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.

Juhtúrós rakott brokkoli

Egy növénynek bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, nevezhetjük zöldségnek. Némelyiknek a levelét fogyasztjuk (saláta, sóska, spenót) vagy a szárát (rebarbara, spárga), esetleg gyökerét (sárgarépa, petrezselyem – ennek levelét viszont már fűszerként tiszteljük) vagy húsos magjait (borsó, bab), virágját (brokkoli, karfiol), illetve gyümölcsét (és itt a kör bezárul: paradicsom, padlizsán, avokádó).

Persze a gabonaféléket, diót, fűszereket nem szoktuk zöldségként emlegetni – de mindez már senkit ne zavarjon össze.

-vm-

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.