A paradicsom, a padlizsán gyümölcs?

Töltött sült paradicsom

Egy egyszerűnek tűnő kérdés megválaszolása is parázs vitákhoz vezethet. Ezek közé tartozhat az is, hogy például a paradicsom, a padlizsán, az avokádó zöldség-e vagy gyümölcs. Legcélszerűbbnek tűnik, ha definiáljuk a gyümölcs és a zöldség fogalmát. A gyümölcs meghatározása úgy tűnik, egyszerű, miszerint az a növény húsos termése.

Ezek szerint a fentebb felsorolt növények mindegyike gyümölcs.Mint ahogyan az a paprika, a kukorica és persze a tök is, a körte, a birs, az alma viszont már csak áltermés. A meghatározás kibővítve tehát, a terméseket és álterméseket gyümölcsnek nevezzük.

Juhsajtos padlizsán tallér

A paradicsomot, tököt viszont leginkább zöldségként ismerjük. Úgy tűnik, zsákutcába jutottunk. Akkor próbálkozzunk a zöldség meghatározásával, hátha úgy egyszerűbb lesz a dolgunk.

A zöldségnek azonban nincs – úgymond – tudományos meghatározása. A zöldség nem botanikai kifejezés, hanem köznyelvi, gasztronómiai meghatározás, és kultúránként is eltérhet, hiszen a kialakult hagyományoktól függően is más-más jelentéstartalma lehet. Fogadjuk el alaptételként, miszerint nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.

Juhtúrós rakott brokkoli

Egy növénynek bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, nevezhetjük zöldségnek. Némelyiknek a levelét fogyasztjuk (saláta, sóska, spenót) vagy a szárát (rebarbara, spárga), esetleg gyökerét (sárgarépa, petrezselyem – ennek levelét viszont már fűszerként tiszteljük) vagy húsos magjait (borsó, bab), virágját (brokkoli, karfiol), illetve gyümölcsét (és itt a kör bezárul: paradicsom, padlizsán, avokádó).

Persze a gabonaféléket, diót, fűszereket nem szoktuk zöldségként emlegetni – de mindez már senkit ne zavarjon össze.

-vm-

Sült brokkoli

Ken Hom kínai konyhájából származó receptje alapján készítettem ezt a finom köretet. Sikerének titka a sütés-párolás együttese, amely tökéletesíti az ízeket. Forrás: Szakácsok ...

Magyaros rakott padlizsán

Rakott krumplit csináltam a lakótársamnak, de nekem valami könnyebbhez volt kedvem. Ezért a tepsi egyik felébe padlizsánnal helyettesítettem a főtt krumplit. Az eredmény meglepően jó ...

Csülkös bableves nálunk (Bableves 10.)

Ez a bableves nálunk és ismerőseink körében már-már legendaszámba megy. :) A dicséret Mr Smith édesanyját illeti, ő kísérletezte ki az idők folyamán, mi csak átvettük a receptet. ...

Legújabb receptek

Ropogós csicseri Cézár-saláta

A ropogós csicseri Cézár-saláta a klasszikus Cézár-saláta egy ízletes, növényi alapú változata, amelyben a pirított csicseriborsó helyettesíti a csirkét. A ropogósra sült, fűszeres ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...