hozzászólások (1)

leírás

Más néven főzőtök, Amerikából származó nyári zöldség. A sütőtők erőteljes narancs színével szemben a közönséges tök halványsárga árnyalatú. A tök nagy mennyiségben tartalmaz szerves sót, vegetáriánusok számára különösen ajánlott a fogyasztása. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma.
A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, ugyan úgy, mint vitamintartalma, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.
Fajtái: spárgatök, sütőtök, laskatök, cukkini, patisszon (csillagtök).
Érdemes felfedezni ezt a sokszínű zöldséget. Az étkezési tök népszerűségét a változatos felhasználhatóságának köszönheti. A maximum 1-2 kg-os termések kedvelt alapanyagai a háziasszonyok egészséges ételeinek.
Ha piacon vásároljuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy zsenge tököt vásárolunk, és nem "kőkemény" héjút, mert akkor meggyűlhet a bajunk nem csak a megpucolásával, hanem az elkészítésével is. Ha a tök szára friss, akkor nyugodtan megvehetjük.
A magyar konyha leginkább főzeléket, levest készít belőle, de van, ahol mártások alapanyagaként is felhasználják.
Egyes helyeken a zsenge tököt ugyan úgy kirántják, mint rokonát, a csillagtököt. Tölteni szintén a gyenge tök a legalkalmasabb, de a nagyoktól sem kell megriadnunk. Ezeket érdemes meggyalulni.
Ha előre előkészített gyalult tököt vásárolunk, érdemes alaposan megvizsgálni, mert olykor a rafinált piacos a gyengébb minőségű árut is "rásózza" a gyanútlan vásárlóra.
A gyalult tök jól viseli a mélyhűtést, ezért sok háztartásban télre zacskókban nyersen lefagyasztják. A laska (istengyalulta) tököt például kifejezetten téli eltartásra termesztik. A tökmagot rendkívül sokoldalúan hasznosíthatjuk, tehetjük pogácsába és kenyérbe is. A pirított és sózott tökmag kedvelt csemege
Főzhetjük, párolhatjuk, de töltve meg is süthetjük. A tökvirágokat pedig palacsintatésztába mártva olajban kisüthetjük.

mikor vegyem

Nyáron.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

Közönséges tök alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (1)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Gerzsó
        Gerzsó / Gerzsó sze, 2010-08-18 17:08

        Szegény tök, miért bántjátok? Miért közönséges? Mondott valami csúnyát? Én szeretem!