Hónapokig eltartható kenyér: hogyan és miért FAGYASSZUK le a vekninket

Mindennapi kenyerünk legnagyobb ellensége a kiszáradás, azonban egy egyszerű megoldással akár hónapokig is elállhat egy vekni. A kenyér lefagyasztásának alapvető lépéseit mutatjuk be nektek.

Mindig jól jön egy okos megoldás, főleg, ha a konyháról van szó. Háztartásunkban ugyanis itt tehetünk a legtöbbet azért, hogy kevesebb szemét kerüljön a kukába. Ezzel nemcsak mi járunk jól, de a Föld is. A szemetes egyik leggyakoribb áldozata a kenyér: kiszárad, megpenészedik, használhatatlan lesz pár nap alatt. Ennek megelőzése nagyon egyszerű: fagyasszuk le!

Meddig áll el a kenyér?

Attól függően, hogy boltban vagy pékségben vettük a pékterméket, esetleg magunk sütöttük, nagyban változhat a kenyér eltarthatósága. Legegyszerűbb dolgunk a boltival lesz, hiszen itt a csomagoláson vagy címkén feltüntetik a szavatosság végét. Gyakran még ezt a határidőt is bátran átléphetjük pár nappal. A pékségben vagy otthon készült kenyerek gyorsabban megromlanak, ezeket három-négy napon belül mindenképpen fogyasszuk el, hiszen nem tartalmaznak tartósítószereket.

Tároljuk a kenyeret száraz, szobahőmérsékletű helyen, eredeti csomagolásában vagy egy jól záródó zsákban, esetleg zacskóban. Semmiképpen se tegyük a hűtő általános részére, hiszen ettől gyorsabban megromolhat.

Hogyan fagyasszunk?

A hűtővel ellentétben a fagyasztó kifejezetten jó hatással van az oda betett péksüteményekre. Élettartamuk és felhasználási idejük meghosszabbodik, csupán pár apró részletre kell figyelnünk, ha a fagyasztás mellett döntünk.

Hónapokig eltartható kenyér: hogyan és miért FAGYASSZUK le a vekninket

A bolti kenyereket – bontatlan vagy akár bontott állapotban is – eredeti csomagolásukban helyezzük a fagyasztóba. A házi vagy pékségben vett vekniket pedig csomagoljuk frissen tartó műanyag- vagy alufóliába. Amennyiben egy hónapnál hosszabb ideig tervezzük a kenyeret a fagyasztóban hagyni (igen, ez lehetséges, akár hat hónapig is bent hagyhatjuk), duplázzuk meg a csomagolást.

Egyszerűbb dolgunk lesz, ha az egész kenyereket fagyasztás előtt felszeleteljük. Így nem kell majd az egészet kivennünk, ha nem akarjuk felhasználni mind.

Hogyan olvasszuk ki?

Felhasználás előtt fél/egy nappal tegyük át a fagyott kenyeret vagy szeleteket a hűtőbe, ahol szépen lassan fogyasztható állapotúra olvadnak majd.

Ha ezt elfelejtettük megtenni, gyors megoldást jelenthet a kenyérpirító olvasztó funkciója.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hasonló témákban tovább olvashatsz itt:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!