7 takarítási tipp profi séfektől, amit ideje elsajátítani

Egy profi séf naponta akár több száz adag ételt készít, még sincs kupleráj a konyhájában. Otthoni tippjeink ma abban segítenek, hogyan lehet a te konyhád is makulátlanul tiszta.

Minél több időt töltesz a konyhában, annál nehezebb a helyiséget tisztán tartani. Már egy kétfogásos ebéd is óriási előkészületeket igényelhet, előfordul az is, hogy a főzéshez egy tucatnyi – ha nem több – eszközt kell használnod, amit utána persze meg is kell tisztítani, elmosni, elpakolni.

Tiszta konyha, rendes ház!

Gondolj csak bele, milyen lehet egy éttermi szakács vagy séf munkája. Persze, egy profi étteremben mindig van legalább egy vagy akár több mosogató is, ezekben az óriási konyhákban azonban napi több száz adag étel készülhet el, a szakácsnak pedig nem csak azon kell ügyködnie, hogy az étel tökéletes legyen, de azon is, hogy az a hely, ahol az étel készül, tiszta maradjon. Hogyan csinálják?

Íme néhány tipp, amivel a konyha mindig tiszta és biztonságos maradhat:

1. Ne aggódj a rossz szagok miatt

A főzéshez felhasznált friss és régi alapanyagoknak egyaránt lehet olyan szaga vagy illata, amelyet kevésbé kedvelünk, ékes példa erre a hal, amelynek akkor is van egy kis bukéja, ha frissen fogták ki a vízből. A kellemetlen szagok elkerüléséhez érdemes citrom levével és sóval lekenni a vágódeszkákat, a késeket sőt, ha nincs seb a bőrödön, akár a kezedet is. Így elkerülheted a kellemetlen szagokat, ráadásul még fertőtleníted is a deszkát vagy a kést.

Ha a szemetesből áradó szag miatt aggódsz, a kukászsák kicserélésénél szórj két-három evőkanál szódabikarbónát a szemetes aljába, ezzel elkerülve a kellemetlen szagokat.

2. Nem mindegy, hány vágódeszkád van

Egy profi séf sosem csak egy vágódeszkát tart konyhájában, sőt, minden egyes vágódeszkája más és más színnel rendelkezik. Hogy miért fontos ez?

Legalább két vágódeszkád legyen, ami jól megkülönböztethető egymástól

Külön vágódeszkát érdemes használni a húsokhoz és a zöldségekhez, ezzel elkerülve az esetleges ételmérgezéseket, a baktériumok szaporodását. Ha színes, vagy valamilyen jellel megkülönböztetett deszkákat használsz, biztosan elkerülheted, hogy a zöldség ugyanazon a felületen legyen felvágva, mint a nyers hús. Ezért érdemes legalább két vágódeszkát tartani otthon, ügyelve arra is, hogy ezek használat után mindig alaposan el legyenek tisztítva.

3. Csak franciásan! – Élj a mise en place lehetőségével

Tudjuk, nem mindig van az embernek ideje rendesen előkészíteni a főzést, pedig ha jobban belegondolunk, rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg, ha a mise en place módszert alkalmazzuk, vagyis mindent előkészítünk azelőtt, hogy hozzáfognánk a főzéshez. Ha előkészíted a receptet, végiggondolod a munkafolyamatokat, majd szépen egyesével kezded ki- és előkészíteni az alapanyagokat, idővel rájössz majd, hogy sokkal egyszerűbb és nyugodtabb, nem utolsó sorban pedig tisztább a főzés, ha nem kell kapkodni.

Olvass még többet a mise en place-ról ebben a korábban készült cikkünkben!

4. Ügyelj a konyharuháid tisztaságára

Évekig használhatod a konyharuhákat, ha tudod, hogyan kell őket tisztítani

A konyharuhák igazi baktériumtenyészetek lehetnek, kis odafigyeléssel és alapos mosással azonban ugyanaz a textília hosszú évekig bírhatja a gyűrődést. A profik nem restek a használt törlőket bóraxos forró vízben áztatni akár egy napon át, ezzel fertőtlenítve a kendőt, és kioldva belőle a szennyeződéseket. A konyhai kendőket érdemes legalább 60°C-on mosni, a helyes tisztításról korábban itt írtunk.

5. Az alapanyagok között is találsz tisztítószereket

Nézz körül a kamrában, mert sok esetben az alapanyagok között is találsz olyan termékeket, amelyek helyettesíthetik a vegyszeres tisztítószereket. A profi séfek gyakran használnak természetes tisztítószereket is, például ecetet és vodkát a konyhájukban, hogy elkerüljék a felesleges és drága termékeket.

A szódabikarbóna vagy az illóolajok, néhány esetben a citrom vagy a só szintén segíthetnek a tisztítószerek költségeinek csökkentésében, valamint abban is, hogy fenntartható, környezetbarát konyhát működtess

Persze érdemes tudni azt is, hogy a fertőtlenítést, takarítást nem minden esetben lehet ilyen konyhai alapanyagokkal megoldani, sok esetben sajnos kénytelenek vagyunk vegyszeres tisztítószerrel dolgozni.

6. Nagytakarítás a konyhában

A makulátlan tisztaság feltétele a folyamatos takarítás. Kéthetente, de legalább havonta érdemes tüzetesen letisztítani azokat a konyhai gépeket és speciális eszközöket, amiket rendszeresen használsz.

Ha piszkos, azonnal érdemes letakarítani a konyhagépeket, más különben érdemes naptárat vezetni arról, mikor volt takarítva

A tűzhely, a sütő, a szeletelőgép, a mikró vagy a szagelszívó folyamatos takarítását nem lehet hosszú távon nélkülözni, segítségedre lehet azonban, ha felállítasz egy sorrendet: írd naptárba, mikor takarítottad le utoljára rendesen az egyes gépeket. A naponta használt tűzhelyet minden héten érdemes alaposan lesúrolni, a heti, kétheti rendszerességgel bekapcsolt konyhai gépeket havonta ajánlott áttisztítani.

7. Ne csak főzés után, előtte is törölj!

Biztosra mehetünk, hogy tiszta helyen dolgozunk, ha főzés előtt is átmegyünk egy vizes, mosogatószeres törlőkendővel a munkalapon és a főzéshez használt eszközökön. Ilyen apró, de figyelmes lépésekkel nem lesz kétséged afelől, hogy egy tiszta, biztonságos konyhában dolgozol.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek