Így mosd ki a konyharuhát, ha félsz a kórokozóktól

A rosszul tárolt konyharuha a baktériumok melegágya lehet, éppen ezért nem mindegy hogyan, és milyen gyakran mossuk!

Napi szinten használjuk, mégis sokszor nem figyelünk eléggé a konyharuhára, melynek folyamatos cserélése és tisztítása éppen olyan fontos, mint az edények elmosogatása vagy a mosogatószivacsok időnkénti leváltása.

Érdemes akár kétnaponta is cserélni a konyharuhát

Egy konyharuhát is több mindenre használhatunk. Ezzel törölgetjük el a tiszta, de még nedves edényeket és tányérokat, töröljük le a konyhapultot főzés után, szárítjuk rajta a poharakat, röviden tehát mindenféle vizes dologra használjuk. Minden nedves, szobahőmérsékleten tárolt eszköz remek táptalaj a baktériumoknak, kiváltképp igaz ez a textíliákra.

Ha egy konyharuhát napi szinten többször is használunk, akkor cserélése akár naponta, kétnaponta ajánlott.

Az Arizonai Egyetem kutatása szerint a használt konyharuhákon a coliform baktériumok 89 százaléka megtalálható, egynegyedük pedig E.coli-val szennyezett, melyek gyulladásos folyamatokat indíthatnak el például a bélrendszerben. Ezek a kórokozók akár egy konyharuhával eltörölgetett poháron keresztül is bejuthatnak szervezetünkbe.

Hogyan mossuk?

A konyharuhákat már mosás előtt is érdemes lehet forró vízben áztatni antibakteriális fehérítővel vagy fertőtlenítővel, de akár ki is főzhetjük őket mosószappanos forró vízben, így egészen biztosan mentesek lesznek a baktériumoktól és a rossz szagoktól is. Foltok ellen folttisztítót, de ecetet és szódabikarbónát is önthetünk a szennyezett felületre, ezután pedig jöhet a mosógép.

használat után mindig terítsük ki!

Mosógépben minimum 60°C-on érdemes őket mosni, száradás után pedig ajánlott kivasalni a kendőket, ezzel is segítve, hogy egy tiszta, fertőtlenített konyharuhát kapjunk vissza.

Ne felejtsük el használat után a konyharuhát kiteríteni olyan helyre, ahol rendesen meg tud száradni, ezzel is mérsékelve a kórokozók szaporodásának gyorsaságát.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos házi praktikák minden helyzetre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek