Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Legyen szó pólókról, ingekről, pulóverekről vagy nadrágokról, a legtöbb ruhanemű textil kreszje megengedi, hogy 40°C-on mossuk a ruhákat. Azt tudjuk, hogy az ajánlott mosási hőfokot nem érdemes túllépni, az ugyanis az anyag eldeformálódásához vezethet, hidegebb vízben mosni azonban közel sem olyan kockázatos, sőt! A mostani energiaválság idején még spórolhatunk is vele.

Nem kell 40°C-on mosni!

Hány fokon érdemes mosni?

Nemcsak szín és anyag szerint érdemes szortírozni a szennyest, azt is fel kell mérni, milyen foltok, szennyeződések vannak az anyagon. Egy hordott, de nem kifejezetten piszkos, foltos ruhaneműt akár 30°C-on is moshatunk, ezzel a hőfokkal ugyanis a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint akár 10%-kal kevesebb energiát használhatunk, mintha 40°C-on mosnánk, a textíliát pedig kellőképpen kitisztítja és kiöblíti a „hidegebb” hőfok is.

Vannak anyagok, amelyek kifejezetten nem szeretik a meleg vizet, ilyen például a farmer, amelyet szintén nem érdemes 30°C-nál melegebb vízben mosni, ha nincs rajta makacsabb szennyeződés.

Mikor mossunk forróbb vízben?

Alsóneműket, ágyneműket, törölközőket vagy éppen konyhai textíliákat mindenképpen érdemes minimum 40°C vagy 60°C fokban mosni, az ennél magasabb hőfokon való tisztítás már sokkal inkább nevezhető fertőtlenítésnek.

Ezek az anyagok érintkeznek a legtöbbet és a leghosszabb ideig testünkkel, törölközők és konyharuhák esetében pedig a nedvességtartalom lehet a legnagyobb rizikófaktor, nedves-nyirkos közegben ugyanis könnyebben szaporodnak a baktériumok. A forró vizes mosás tehát sok esetben lehet indokolt, ha viszont oda szeretnénk figyelni a fogyasztásunkra, érdemes körültekintően szortírozni a használt a textíliákat.

+ tipp:

a centrifugálást sem kell maxra állítanod, egy jól, de nem telepakolt mosógép ugyanis 800-900-as fordulatszámmal is jól kicsavarja majd a ruhákat!


Még több cikk a mosásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek