4 dolog, amire felhasználhatod a dinnyehéjat

Semmiképpen ne dobd ki a szemétbe, hiszen remek finomságokat készíthetsz belőle, amelyek nemcsak ínycsiklandozóak, de egészségesek is.

A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, melynek nagyon magas a víztartalma, továbbá tele van hasznos tápanyagokkal. Bár a legtöbben a piros részét fogyasztják el, érdemes lehet a dinnye héját is felhasználni, hiszen remek ételek készülhetnek belőle, továbbá értékes tápanyagokat is nyerhetünk belőle. Nézzük, mit készíthetsz a dinnye héjából!

4 dolog, amire felhasználhatod a dinnyehéját

Keverd bele

A dinnye fehér része kiváló alapanyaga lehet turmixoknak. A lényeg, hogy távolítsd el a külső zöld réteget (lényegében hámozd meg), add hozzá a többi alapanyaghoz (például banánhoz, fodroskelhez, gyömbérhez és kivihez), turmixold jól össze, és már fogyaszthatod is.

Salátába vele

Mivel ebben a vékonyka fehér rétegben, mely a zöld és a piros rész között helyezkedik el, rengeteg a rost, illetve hasonló az ízvilága, mint az uborkának, bátran mehet bele a salátákba is. Kockázd össze, és szórd bele a salidba, ha nincsen éppen otthon uborka.

Kiváló lekvár

Bizony, akár egy finom lekvár is készülhet abból, amit eddig kidobtál. Távolítsd el 500 gramm görögdinnye héjáról a zöld külső réteget, kockázd fel, majd tegyél hozzá egy kevéske piros gyümölcshúst. Adj hozzá 250 gramm befőzőcukrot, és hagyd állni fél napig a keveréket. Ha letelt, akkor a keveréket egy lábasban forrald addig, amíg a dinnye kocsonyássá válik. Ekkor add hozzá a citrom levét, és töltsd át az egészet befőttesüvegekbe.

Savanyúságnak is remek

A dinnyehéjból kimchi is készülhet, mely egy koreai fermentált savanyúság. Szerencsére ehhez is van egy remek receptünk, melyet ITT találsz. A kimchi bármely ételt feldobja, és akár a megszokott csalamádét is leválthatja idővel.

Forrásunk volt.


Még több cikk, hogy kevesebb élelmiszert pazarolj:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.